Polimialgia reumatica, definitie, clinica, diagnostic, tratament

Actualizat: 13 Decembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Consultant medical:

Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Medic rezident - specialitatea reumatologie

Ce este polimialgia reumatica


Polimialgia reumatica reprezinta o afectiune inflamatorie care se caracterizeaza prin dureri musculare si rigiditate, in special la nivelul centurilor scapulohumerala si coxofemurala (umerilor si soldurilor). Aceasta patologie se intalneste mai frecvent la adultii de peste 50 de ani. Pacientii pot dezvolta arterita cu celule gigantice (GCA).

Epidemiologie

Incidenta anuala a polimialgiei reumatice la 100.000 de locuitori, rasa caucaziana, cu varsta de peste 50 de ani este intre 58 si 96. Ratele de incidenta cresc cu varsta pana la 80 de ani.

Simptomatologie

In cele mai multe cazuri, simptomatologia debuteaza in mod acut, dar simptomele se pot dezvolta si lent (insidios) pe o perioada de cateva saptamani sau luni. Simptomele pot include dureri musculare si rigiditate la nivelul gatului, umerilor, bratelor, soldurilor sau coapselor, insa frecvent, centura scapulara este prima zona afectata. Extremitatile distale- partea distala a membrelor- nu sunt de obicei afectate de aceasta patologie.

Tabloul clinic este simetric, bilateral; caracterul inflamator este obiectivat de severitatea simptomatologiei dimineata cu aparitia de redoare matinala, precum si dupa perioade lungi de repaus. Cu toate acestea, in alte cazuri, regiunea gatului sau soldurile pot prezenta primele semne ale tulburarii. De asemenea, se pot intalni slabiciune musculara, febra, alterarea starii generale, scadere in greutate, fatigabilitate, dar si tumefierea si durerea articulatiilor. In timp, poate aparea fenomenul de remisie, pentru ca apoi simptomatologia sa reapara.

Sumarizand, tabloul clinic in polimialgia reumatica include:
-Dureri la nivelul umerilor si coapselor, soldurilor, gatului, bratelor, feselor;
-Aparitia de rigiditate in special dimineata sau dupa o perioada de inactivitate;
-O oarecare impotenta functionala la nivelul zonelor afectate;
-Febra;
-Oboseala;
-Stare general alterata, cu o eventuala pierdere involuntara in greutate;
-Depresie.

Diagnostic

Diagnosticul de polimialgie reumatica poate fi confirmat prin anamneza, care va releva simptomatologia tipica, examen obiectiv ce va pune in evidenta modificarile consecutive si teste de laborator si imagistice, toate coroborand, vor confirma diagnosticul.

Markerii inflamatiei- viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) si Proteina C Reactiva (CRP) vor fi elevate. CRP s-a dovedit a fi un indicator mai sensibil al activitatii bolii intr-un studiu, in timp ce VSH s-a dovedit a fi un predictor superior al recaderii.

Pacientii pot dezvolta anemie normocroma-normocitara (de tip inflmator) si trombocitoza reactiva. Enzimele hepatice, fosfataza alcalina sunt ocazional si acestea elevate. Anticorpii antinucleari (ANA), factorul reumatoid (RF) si anticorpii anti-proteine citrulinate (Anti-CCP AB) sunt testate de cele mai multe ori negative. Albumina serica, globulinele si fibronogenul, pot prezenta, de asemenea, un nivel elevat.

Ecografia musculoscheletala este utila in diagnosticul si in monitorizarea tratamentului prin evaluarea prezentei bursitei subacromio-subdeltoidiana, tenosinovitei biceps cap lung si a sinovitei glenohumerale, precum si a semnalului Doppler care este corelat cu frecventa crescuta a recaderilor de boala.

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) ajuta la descrierea bursitei, sinovitei si tenosinovitei intr-un mod similar cu ecografia musculoscheletala, dar este mai sensibila in special pentru modificarile de la nivelul centurii coxofemurale.

Criterii de clasificare provizorii pentru polimialgia reumatica: o initiativa de colaborareACR/EULAR 2012
• Pacienti cu varsta >= 50 de ani, cu simptomatologie dureroasa la nivelul umarului, bilateral si nivel anormal al CRP sau VSH, plus cel putin patru puncte (fara criteriul de ultrasonografie) ori cinci puncte sau mai mult (incluzand criteriul de ultrasonografie) din urmatoarele:
-Redoare matinala de peste 45 de minute (doua puncte);
-Durere la nivelul soldului sau impotenta functionala (un punct);
-Absenta factorului reumatoid sau a anticorpilor anti-proteine citrulinate (doua puncte);
-Absenta altor afectari de tip articular (un punct);
-Daca este disponibila ecografia musculoscheletala: evidentierea a cel putin unui umar cu bursita subacromio-subdeltoidiana, tenosinovita a bicepsului sau sinovita glenohumerala si cel putin un sold cu sinovita sau bursita trohanteriana (un punct);
-Daca este disponibila ecografia musculoscheletala, ambii umeri cu bursita subacromio-subdeltoidiana, tenosinovita a bicepsului sau sinovita glenohumerala (un punct).

Diagnostic diferential
Artrita reumatoida;
• Arterita cu celule gigante;
• Vasculite ANCA pozitive;
• Miozita inflamatorie si miopatie indusa de statine;
• Fibromialgie;
• Hipotiroidism;
• Depresie;
• Cancer;
• Diabet etc.

Tratament

Medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) pot fi utilizate pentru a trata polimialgia reumatica cu simptomatologie usoara. Se prescriu de asemenea, doze mici pana la moderat-mari de corticosteroizi cu o imbunatatire considerabila a simptomatologiei, insa doza trebuie sa fie redusa pana la o doza de mentinere. Glucocorticoizii reprezinta un tratament dovedit a fi optim pentru aceasta patologie, dar este important sa se tina cont de eventualele efecte secundare ale acestora.

Suplimentele cu vitamina D si calciu sunt recomandate pentru pacientii care administreaza corticosteroizi pe termen lung. Exista si alte tipuri de medicatie ce poate fi utilizata, insa doar conform medicului. Este foarte important ca orice medicament sa fie prescris de catre doctorul curant si administrat conform schemei terapeutice a acestuia.

Bibliografie:
https://europepmc.org/article/med/30241359

https://rarediseases.org/rare-diseases/polymyalgia-rheumatica/
https://medlineplus.gov/ency/article/000415.htm


Citeste si despre:

Arterita temporala 5 cele mai comune boli ale toamnei Cefaleea la varstnici Arterita cu celule gigante Bolile autoimune Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Durerea musculara sau mialgia VSH crescut: cauze, intrebari, raspunsuri Sindromul paraneoplazic Manifestarile neoplazice, primele semne ale cancerului Osteoporoza de la definitie la tratament