Boala artrozica - modalitati de ameliorare si de prevenire

Actualizat: 08 Iunie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este artroza


Artroza este una dintre afectiunile cele mai complexe ce nu se vindeca de la sine, dar exista numeorase modalitati de ameliorare si de prevenire.

Fiind o afectiune de ordin degenerativ si care se cantoneaza la nivel articular, cauza principala o reprezinta degradarea cartilajului o data cu inaintarea in varsta.

Nu exista o articulatie care sa spunem ca nu este afectata, deoarece artroza poate fi intalnita la orice nivel, insa unele articulatii au o predispozitie mai mare.

Principalele cauze si factori de risc

Cauza principala ce favorizeaza instalarea bolii o constituie stresul mecanic constant asupra articulatiei si a cartilajului. Astfel cartilajul fiind un tesut alunecos ce are rolul de a permite miscarile articulare de frecare, el pierdandu-si din elasticitate devine dur si se ajunge la un rodaj de “os pe os” instalandu-se durerile care cedeaza extrem de greu la analgezice.

Factorii ce duc la instalarea bolii:
-varsta este inamicul numarul unu in instalarea bolii;
-sexul deoarece studiile spun ca instalarea menopauzei la femei creste si predispozitia bolii artrozice de aceea afectiunea este mai frecventa in randul femeilor comparativ cu barbatii;
-obezitatea aduce un surplus de grasime ce pune o presiune constanta pe articulatii ceea ce determina un efort suplimetar, iar articulatiile au de suferit;
-leziunile traumatice sunt cele mai frecvente cauze ce duc la instalarea artrozei chiar si de la varste mai tinere deoarece orice traumatism minor la nivel articular implica un proces inflamator;
-deformarile osoase de orice natura cresc si ele riscul aparitiei artrozei;
-genetica ramane in discutie indiferent de boala insa in cazul artrozei are o insemnatate aparte;
-ocupatiile mai ales cele care implica munca fizica intensa sau sedentarism prelungit.

Semne si simptome

Semnele si simptomele apar lent, initial durerea se instaleaza dupa un traumatism minor sau dupa un efort sustinut, poate sa cedeze de la sine sau poate sa reapara la un interval de timp.Se poate instala rigiditatea matinala sau dupa o pozitie vicioasa.

Semnele si simptomele pot fi diferite in functie de articulatia implicata, iar pentru a descrie cat mai precis fiecare timp de durere o sa tratam fiecare articulatie importanta in mod individual.

1.Articulatia mainii sau artroza mainilor pare sa aiba o predominanta genetica, durerile apar treptat fie la o mana fie la un deget sau chiar mai multe si pot avea caracter migrator.
2.Articulatia genunchilor sunt cei mai afectati la ambele sexe, iar ca semne principale sunt incluse: rigiditatea articulara, durerea, tumefactia locala, instalarea impotentei functionale ce ingreuneaza si mersul.
3.Articulatia soldurilor sau coxo-femurala semnele si simptomele sunt similare cu artroza genunchiului la care se adauga caracterul de iradiere mai ales in zona inghinala,a feselor sau a coapsei inferioare.Poate reduce semnificativ gradul activitatilor zilnice de la spalat, imbracat, aplecat si pana la urcatul scarilor sau coboratul lor.
4.Coloana vertebrala depinde ce nivel al coloanei este afectata si putem intalni rigiditate la nivelul gatului si umerilor daca este afectata coloana cervicala sau parestezii la nivelul membrelor superioare sau inferioare in functie de implicarea radacinilor nervoase.

Diagnosticarea artrozei

Pentru un diagnostic cat mai corect si rapid medicul va strange informatii ce au legatura cu antecedentele medicale personale dar si de ordin familial, ca mai apoi corelate cu celelalte investigatii sa se stabileasca un diagnostic final.

Descrierea simptomelor implica detalii asupra momentului de debut, cand a aparut durerea, cum a cedat, localizarea durerii, gradul de rigiditate, afectarea zilnica in ceea si priveste activitatile si lista de medicamente ce o urmeaza pacientul in momentul prezentarii la medic daca ea exista.

Urmeaza examinarea fizica care are la baza examinarea fizica a articulatiei, testarea gradului de miscare, cautarea zonelor dureroase sau tumefiate ,cat si a semnelor lezionale. In urma examinarii se decide daca mai sunt necesare examinari paraclinice suplimentare sau daca se initiaza tratament direct ori proceduri.

Complicatiile bolii artrozice

1.distrugerea completa a cartilajului
2.fracturi de stres
3.osteonegroza
4.hematoame intraarticulare in urma unor traumatisme
5.osteonecroza
6.rupturi la nivelul tendoanelor si a ligamentelor
7.infectii cu localizare articulara
8.compresii la nivelul nervilor ce tin de zona coloanei vertebrale

Tratament

Tratamentul in boala artrozica implica trei obiective principale:
1.ameliorarea durerilor prin terapii sau tratament medicamentos
2.imbunatatirea mobilitatii articulare si a stilului de viata
3.diminuarea procesului de acutizare sau reacutivare si implicit evolutie.

Reducerea durerilor se face in principal cu ajutorul medicatiei care presupune administarea de creme cu rol antiinflamator local sau lotiuni ce au acelasi rol, sau comprimate fie masticabile fie pilule sau injectii in cure de cate 7-10/luna minim 3 luni consecutiv.

Exista posibilitatea infiltratiilor intraarticulare ce implica injectarea unor substante fie cu acid hialuronic care sa regenereze cartilajul, fie cu antiinflamatorii care sa reduca inflamatia locala. Alte preparate cunoscute si sub denumirea de condroprotectoare au rolul de a regenera tesutul cartilaginos si de a impiedica evolutia bolii, insa dezavantajul lor este ca se fac cure de cate 3-6luni si administarea este zilnica. Aceste suplimente au in compozitia lor Boswellia Serrata sau Tamaia indiana cu rol antiinflamator si analgezic,iar in combinatie cu alte plante si excipienti dau rezultate foarte bune chiar si in faza acuta a bolii.

Pe langa medicatie, vitaminoterapie nu trebuie sa uitam nici de terapia prin masaj sau acupunctura, metode cunoscute inca din antichitate cu rol important in mentinerea mobilitatii articulare.

Interventia chirurgicala este ultima solutie la care se apeleaza cand sunt epuizate restul solutiilor medicale.

Medicul impreuna cu pacientul decid cand trebuie sa se intervina chirugical la nivel articular. Majoritatea pacientilor care recurg la interventia chirurgicala au varsta de peste 65ani, iar cele mai frecvente zone unde se intervine sunt:artroplastia genunchiului si a soldului.

Sfaturi de preventie a bolii artrozice
-mentinerea unui stil de viata sanatos
-hidratare corespunzatoare
-miscare zilnica sub diverse forme
-evitarea traumatismelor
-nu neglijati micile semne incipiente ale bolii
-apelati la un specialist din timp
-faceti masaj si proceduri in limita timpului disponibil pentru a relaxa musculatura si a impiedica aparitia contracturilor musculare cronice.


Citeste si despre:

Artroza umarului (omartroza) – de ce apare si cum poate fi tratata Producerea si prevenirea reumatismelor degenerative ale membrelor (artroza membrelor) Artroza soldului (coxartroza) Durerile si zgomotele articulare ar trebui sa ne ingrijoreze? Spondiloza cervicala - cum sa mentinem sanatatea coloanei vertebrale Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Protejarea articulatiilor in cazul artritei reumatoide Tulburarile articulatiei temporo-mandibulare Durerile articulare (artralgia) Solutii eficiente sa combati inflamatiile articulare Cum sa va mentineti articulatiile sanatoase