Muscatul la copil

Actualizat: 10 Iunie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Este normal ca un copil sa muste? Majoritatea copiilor mai mici de 3 ani ii musca pe cei din jur cel putin o data.

Multi inceteaza acest comportament fara o corectie aplicata de catre parinti; daca persista peste varsta de 3 ani, sau daca se produce frecvent, indiferent de varsta, necesita tratament.

Muscatul nu este intotdeauna intentionat si rareori provoaca leziuni importante sau care sa puna probleme de sanatate.

Cauze

Motivele pentru care copiii musca sunt in raport cu varsta acestora:
- intre 5 si 7 luni, copiii musca din cauza unui disconfort de la nivelul gurii sau datorita durerilor provocate de eruptia dintilor. Cel mai frecvent ei ii musca pe cei care ii ingrijesc. Uneorii sugarii isi musca mama in timpul suptului la san. La aceasta varsta invata sa nu mai muste dupa reactia persoanei pe care au muscat-o

- intre 15-36 luni, copii musca atunci cand simt frustrare sau doresc sa-si arate puterea si sa detina controlul asupra celeilalte persoane. De obicei, ii musca pe copiii de aceeasi varsta cu ei si mult mai putin frecvent pe persoanele care-i ingrijesc. La aceasta varsta invata ca acest comportament este indezirabil si inceteaza sa mai muste

- dupa varsta de 3 ani, copii musca in situatiile in care pierd o lupta si se simt lipsiti de putere sau le este frica si cred ca vor fi raniti de alta persoana. Daca acestia ii musca frecvent pe cei din jur este necesar un consult de specialitate si instituirea unui tratament deoarece muscatul reprezinta un simptom al unei probleme de exprimare a afectiunii sau de .

Situatiile in care un copil il musca pe altul sunt,control emotional cel mai frecvent, atunci cand copilul se gaseste intr-un grup de copii. In centrele de ingrijire de zi acest comportament este obisnuit si poate fi prevenit prin consiliere adecvata ce vizeaza educarea exprimarii emotiilor.

Un copil de orice varsta care-i musca frecvent pe cei din jur necesita ingrijire rezidentiala intr-un centru specializat cu personal competent si pregatit sa interactioneze cu copii care musca.

Simptome

Majoritatea copiilor care-i musca pe cei din jurul lor o fac ocazional. De obicei, muscatura este inofensiva si nu lasa nici o urma. Cel mai adesea copilul mic musca in perioada de eruptie dentara datorita disconfortului provocat de cresterea dintilor. Copiii mici pot musca fara ca acest comportament sa fie semn al frustrariii deoarece acestia nu au inca dezvoltat un limbaj al emotiilor.

Rar, muscatul este un simptom al unor probleme de comportament ce necesita consult de specialitate.

Investigatii

Daca muscatul a devenit o problema a copilului, medicul specialist va incerca sa afle cat mai multe detalii despre comportamentele copilului. Intrebarile pe care acesta le va pune se vor referi la contextul in care copilul musca, masurile disciplinare si aspecte ale vietii cotidiene ale copilului.

Intrebari legate de contextul in care copilul musca:
- "pe cine musca copilul dumneavoastra, mai frecvent adultii sau copiii?"
- "cum vi se pare ca este cand musca: furios sau frustrat?"
- "cate persoane sunt in jurul copilului cand acesta musca?"
- "in ce loc sau in ce situatii musca mai frecvent?".

Intrebari legate de masurile disciplinare pe care le adopta parintii cand copilul lor musca:
- "in general, ce credeti despre metodele disciplinare?"
- "cum reactionati cand copilul dumneavoastra musca?"
- "cum raspunde copilul la aplicarea corectiei disciplinare ce vizeaza comportamentul de muscare?".

Intrebari legate de comportamentul cotidian si mediul copilului:
- "de obicei, copilul este inconjurat de alti copii? Acest grup de copii este mare?"
- "puteti semnala existenta unor evenimente deosebite desfasurate recent in viata copilului, cum ar fi mutatul sau aparitia unui fratior/surioara?"
- "ati observat si alte comportamente aparute recent care va ingrijoreaza?"
- "care este modalitatea de expresia a furiei in familia dumneavostra?"
- "sunteti preocupati de felul in care cei din jur privesc problema de comportament a copilului dumneavoastra?".

Tratament

De obicei, muscatul altui copil este inofensiv si nu necesita tratament medical chiar daca pielea este lezata si sangereaza este considerata a fi o leziune minora care poate fi ingrijita in ambulator. Totusi, exista riscul infectarii plagii muscate, in special cand imunitatea persoanei muscate este deficitara fiind nevoie de o urmarire atenta a muscaturii.
Atunci cand muscatul produce ranire sau cand persista peste varsta de 3 ani reprezinta un semnal de alarma, deoarece muscatul reprezinta o modalitate de control a unor emotii negative puternice.

Medicul specialist de neuropsihiatrie infantila/psihologul va include parintele in programe de training prin care acesta va achizitiona un set de baza de cunostinte, abilitati si tehnici care faciliteaza expresia emotionala adecvata. In urma acestor programe educative parintii vor reusi sa inteleaga cauzele si vor reusi sa raspunda adecvat acestui comportament indezirabil.

Parintii care sunt ingrijorati ca-si vor pierde controlul in timpul administrarii metodelor disciplinare pot primi consiliere si pot invata astfel metode de management al furiei.

Nu pot fi prevenite toate comportamnetele de muscare, insa pot fi reduse prin identificarea situatiilor din viata care declanseaza acest comportament. In functie de varsta copilului :

- se va da copilului o suzeta sau inele speciale pentru muscat sau i se va da sa muste sau sa mestece o jucarioara pentru sugari care vor usura disconfortul legat de eruptia dentara
- se va arata copilului cu varsta cuprinsa intre 8-14 luni ca muscatul raneste, parintele va exagera durerea provocata de muscatura copilului si i se va spune: "Nu! Noi nu muscam!"
- copilul de 15-36 luni va fi ajutat sa-si exprime emotiile. De asemenea parintii trebuie sa recunoasca precoce semnele prevestitoare ale muscatului pentru a opri copilul inainte ca acesta sa muste prin distragerea atentiei si redirectionarea catre alta activitate. Nu se vor tine lectii moralizatoare lungi ci este indicata folosirea unui limbaj simplu, clar si ferm.

Folosirea intaririlor pozitive este o tehnica de modificare a comportamentelor neadecvate precum muscatul: copilul trebuie laudat cand acesta prezinta comportamente dezirabile ca: bunatatea, empatia, generozitatea sau rabdarea.

Comportamentele dezirabile vor fi urmarite, iar aparitia lor va fi recompensata prin oferirea de dulciuri, jucarii sau alte recompense.
Intarirea pozitiva poate fi si o simpla recompensa sociala, ca de exemplu lauda, atunci cand se aproba comportamente de tipul cooperarii sau a unei raspuns rezonabil si ponderat de rezolvare a unei probleme sau ca raspuns la frustrare. (Ex: "Bravo! E foarte bine sa-ti exprimi furia prin cuvinte!"). O mangaiere pe spate sau o imbratisare atunci cand copilul s-a purtat bine il va ajuta sa asocieze comportamentul non-agresiv cu faptele bune. Cu timpul copilul se va simti bine atunci cand va atrage atentia prin fapte bune decat prin muscare sau alte comportamente agresive.

In plus, comportamentul parintilor trebuie sa fie un model de urmat de catre copil. Parintii trebuie sa evite accesele de furie si alte manifestari agresive si trebuie sa rezolve cu calm frustrarile cotidiene devenind astfel un exemplu de comportament.

Tratamentul aplicat copilului muscat

Copilului muscat i se acorda ajutor si suport emotional:
- copilul trebuie scos din situatia conflictuala
- copilul va fi consolat in fata celui care l-a agresat
- copilul muscat va fi ajutat sa-si exprime verbal emotiile legate de faptul ca a fost muscat: "E OK sa plangi. Doare cand esti muscat!"
- nu i se va spune copilului muscat: "X a fost un copil rau pentru ca te-a muscat".

Leziunea provocata de muscatura va fi examinata atent; majoritatea muscaturilor nu sunt importante si nu lasa semne sau acestea sunt minore. Dupa o muscatura poate ramane urma dintilor sau o mica vanataie. In aceste situatii, singurul tratament este aplicarea unei pungi cu gheata pe leziune, insotita de o atitudine plina de tandrete fata de copilul agresat.

Rareori muscatul determina intreruperea continuitatii pielii si sangerare. De obicei, leziunea este minora si poate fi tratata la domiciliu. Totusi necesita monitoarizare atenta pentru ca prezinta riscul infectarii.

Tratamentul aplicat copilului care musca

Un copil care este agresiv trebuie sa inteleaga ca muscatul nu este un comportanent dezirabil social. Reactia parintilor trebuie exagerata, iar daca unul dintre parinti este ranit acesta va amplifica durerea provocata de muscatura. Cand este muscat alt copil vocea trebuie sa fie ferma, calma si expresia faciala aspra, dura. Se va spune copilului: "NU! Noi nu muscam!" Copilul va fie educat si invatat sa-si exteriorizeze altfel emotiile decat prin agresiune. ex: "Mai bine spune-i lui X ca esti furios ca ti-a luat camionul in loc sa-l musti".

Nu va fi muscat un copil care musca cu intentia de a-i arata cum se simte cand este agresat.
Se va aplica o pedeapsa fizica usoara precum ciupitul sau datul unei palme la fund.

Centrele de zi/De ingrijire

Cand un copil isi musca colegul dintr-un centru de zi, directorul va convoca parintii ambilor copii.
Daca totusi comportamentul agresiv persita parintele va fi rugat sa scurteze programul de sedere a copilului in centru.

Trebuie investigate cu atentie activitatile in care copilul este implicat si ce-l frustreaza si ii declanseaza muscatul. Activitatile frustrante vor fi inlocuite cu unele mai putin solicitante. Aceste masuri pot fi suficiente pentru stingerea comportamentului.

Se recomanda respectarea unei rutine zilnice, a unui orar.
In cazul in care comportamentul persista parintele va fi rugat sa-si mute copilul in alt centru mai mic si cu personal specializat in rezolvarea problemelor de comportament cum ar fi cel de muscare.

Copii mai mari de 3 ani trebuie scosi din situatia conflictuala, mutati in alta camera si lasati singuri cateva minute pana se vor calma. Scoaterea din camera va fi aplicata celor care inteleg motivul aplicarii acestei metode.

Parintele se va adresa unui specialist:
- in cazul esecului tehnicilor de mai sus
- cand este depasit de situatie
- cand comportamentul copilului ii bulverseaza viata
- cand are nevoie de sugestii de tratament.


Citeste si despre:

Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei Pericolele verii pentru piele Fobie sau esec scolar? Fricile copilului sunt normale Cum stopam agresivitatea copiilor Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Coroane de portelan - Intrebari frecvente despre puntile dentare Boala somnului – Tripanosomiaza Africana Iubeste-ti copilul, uraste-i autismul Informatii esentiale despre tifos Masuri de prim ajutor in cazul muscaturilor de caine. Cum pot fi prevenite infectiile