Operatia de apendicita la copii

Actualizat: 12 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Butila Liana Maria
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ce este apendicele


Apendicele este situat in partea dreapta jos a abdomenului (deasupra osului soldului) si este atasat la o parte a intestinului gros numita cecum. Apendicele in sine este un tub cu capat oarba care masoara intre 2 si 20 cm lungime. Functia exacta a apendicelui nu este cunoscuta, desi exista unele cercetari limitate care sugereaza ca poate juca un rol in sistemul imunitar al organismului.

Apendicita inseamna inflamatia apendicelui. Apendicita apare atunci cand apendicele devine inflamat si infectat. in multe cazuri, o obstructie in apendice provoaca infectia, ducand la cresterea excesiva a bacteriilor. La 20 pana la 30% dintre copii, apendicele se rupe si elibereaza infectia in cavitatea abdominala. Nu este cunoscuta cauza exacta de ce unii copii fac apendicita, iar altii nu.

Factori de risc

Apendicita este o afectiune comuna. Se estimeaza ca aproximativ unul din 13 oameni o va dezvolta la un moment dat in viata. Apendicita se poate dezvolta la orice varsta, dar este cea mai frecventa la tinerii cu varsta cuprinsa intre 10 si 20 de ani.

Durerile abdominale sunt mai frecvente la copiii mai mici de 11 ani si sunt adesea cauzate de diversele schimbari in obiceiurile de alimentatie sau cele intestinale. Cele mai multe cazuri de dureri abdominale nu sunt grave, iar tratamentul la domiciliu este de foarte multe ori benefic pentru ameliorarea durerilor.

Durerile abdominale la copii sunt de foarte multe ori infricosatoare si frustrante pentru parinti. De multe ori, este greu sa gaseasca cauza exacta a durerii abdominale la un copil. Durerea care dispare complet in mai putin de trei ore si fara alte simptome nu este nimic grav.

La copii, durerile abdominale pot fi strans legate de o rana la nivelul abdomenului sau o afectiune, cum ar fi stomacul deranjat sau o infectie a tractului urinar. Constipatia este o cauza frecventa a durerilor abdominale la copii. Unele cauze mai grave ale durerilor de acest fel la copii includ apendicita, saturnismul sau probleme la intestine, cum ar fi invaginatia sau malrotatia. Fetele care au primele menstruatii pot avea dureri abdominale in fiecare luna, iar durerea poate fi mai severa in unele luni fata de altele.

Durerea apare la nivelul jumatatii abdomenului sau mai mult. Durerea localizata este situata intr-o anumita zona a abdomenului. De foarte multe ori, sugarii si copiii mici reactioneaza diferit la dureri fata de copiii mai mari, cei din urma putand vorbi despre durerea lor, spre deosebire de cei mai mici.

Un copil poate deveni agitat, poate avea o alimentatie necorespunzatoare sau isi trage picioarele pana spre burta. Copiii mai mari pot fi in masura sa indice zona cu durere si sa descrie cat de severa este durerea. Durerile abdominale pot aparea o data sau in mod repetat, timp de mai multe luni. Durerea abdominala recurenta este o boala ce afecteaza copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 11 ani.

Cauze

Cauza apendicitei la copii nu este intotdeauna cunoscuta. Cel mai adesea, este cauzata de o obstructie (blocare) la deschiderea apendicelui copilului.

De asemenea, poate fi cauzata de:
Infectie abdominala.
• Infectia tractului digestiv.
• Boala inflamatorie intestinala.
• Scaune, paraziti sau excrescente in interiorul apendicelui copilului dumneavoastra.

Semne si simptome

Durerea abdominala este simptomul principal ce poate aparea. Durerea incepe adesea in jurul ombiliculuisi se deplaseaza mai tarziu in partea dreapta.

Durerea se dezvolta adesea rapid, in mod normal devenind agravata in 6-24 de ore si se poate agrava la miscare. Alte simptome includ:
• Stare generala influentata
• Inapetenta (lipsa poftei de mancare)
• Stare febrila
• La copiii mici si la sugari, simptomele apendicitei pot fi mai vagi, de exemplu, senzatie de rau in general, inapetenta, dureri abdominale vagi si poate varsaturi si scaune moale.

Cand trebuie mers de urgenta la medic

Simptomele de apendicita pot varia in functie de varsta copilului. La copiii mai mici de doi ani, cele mai comune simptome sunt varsaturile si un abdomen umflat, insotit de durere.

Sunati la ambulanta oricand credeti ca aveti nevoie de asistenta medicala de urgenta. De exemplu:

-Copilul isi pierde cunostinta;
-Copilul dumneavoastra prezinta varsaturi, uneori asociate si cu sange;
-Scaunele copilului prezinta sange si au o culoare nepotrivita.

Sunati medicul sau solicitati asistenta medicala imediata daca

-Copilul are noi dureri abdominale sau vechile dureri se agraveaza;
-Durerea copilului devine concentrata intr-o anumita zona a burtii;
-Copilul are febra;
-Copilul are diaree sau varsaturi;
-Prezinta simptome ale unei infectii a tractului urinar. Acestea pot include: durere, atunci cand urineaza; urineaza mai des ca de obicei; urina prezinta urme de sange

Diagnostic

Medicul va efectua o anamneza amanuntita si examen clinic general al copilului cu o multime de intrebari despre simptomele copilului despre debutul, evolutia si severitatea acestora.

Vor fi efectuate analize de sange pentru a ajuta la identificarea semnelor de infectie, desi acestea singure nu pot confirma apendicita. Testele de sange pot identifica, de asemenea, semne de deshidratare daca un copil care a varsat, este deshidratat si ce tip de rehidratare trebuie sa aiba.

Unii pacienti vor fi supusi unei ecografii a abdomenului. Ecografia nu este dureroasa. Gelul rece este plasat pe o sonda care este apoi trecuta peste burtica copilului in acelasi mod in care o sonda este trecuta peste abdomenul unei mame insarcinate.

Apendicita provoaca simptome diferite la oameni diferiti si niciun test sau constatare nu este 100% precis in diagnosticarea apendicitei.

Tratament

Uneori, apendicita la copii poate fi tratata numai cu antibiotice. Dar cel mai adesea, apendicita este tratata prin indepartarea apendicelui copilului dumneavoastra. Operatia de indepartare a apendicelui se numeste apendicectomie.

Apendicectomiile pot fi efectuate in unul din doua moduri:
• Laparoscopic: un chirurg face mai multe incizii mici (taieri) in abdomenul drept inferior al copilului. Chirurgul dumneavoastra va plasa apoi o camera video printr-una dintre incizii. Apoi vor folosi instrumente mici pentru a indeparta apendicele copilului prin incizii. Acest tip de apendicectomie are un timp de recuperare mai scurt si o rata de infectie mai mica.

• Laparotomie (deschisa): un chirurg face o incizie mai mare in abdomenul drept inferior al copilului dumneavoastra. Acest tip de apendicectomie este adesea folosit in cazuri mai complicate de apendicita. Are un timp de recuperare mai lung.

Complicatii

Complicatiile apar uneori dupa o apendicectomie. Aceste complicatii sunt mai frecvente in cazurile mai avansate de apendicita rupta si pot include:
• Infectii: infectiile pot fi tratate cu antibiotice.
• Abcese: Abcesele pot fi uneori tratate cu antibiotice. Abcesele mai mari pot avea nevoie sa fie drenate.
• Obstructii ale intestinului subtire: poate aparea blocarea partiala sau completa a intestinului subtire. Poate fi necesara o interventie chirurgicala.

Prognostic

O reevaluare ulerioara a pacientului de urmarire in ambulatoriu va fi programata la 2 pana la 4 saptamani dupa operatia copilului. intre timp, inflamarea in jurul locului de incizie al copilului dumneavoastra este normala.

Cu toate acestea, trebuie mers la medic in regim de urgenta in cazul in care copilul dezvolta oricare dintre urmatoarele:
Febra.
• Cresterea intensitatii durerii.
• Varsaturi.
• Inflamare excesiva, hiperemie sau drenaj din incizie.

Concluzii

Apendicita pediatrica este gestionata de o echipa interprofesionala de profesionisti care include un chirurg, o asistenta medicala, un medic al departamentului de urgenta, un pediatru si un radiolog. Pacientii trebuie sa fie educati ca apendicita din aceasta grupa de varsta are un risc mai mare de perforatie si spitalizarea poate fi prelungita.

Copiii au adesea nevoie de medicamente pentru durere dupa externare, iar farmacistul ar trebui sa educe pacientul cu privire la doza si frecventa. Daca copilului i se prescrie un analgezic puternic prescris, parintii trebuie avertizati despre constipatie.

La unii copii cu perforatie si abces pelvin, poate fi necesara alimentatia parenterala si ar trebui sa se consulte un dietetician.

Bibliografie:
https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-appendicitis
https://emedicine.medscape.com/article/926795-treatment?form


Citeste si despre:

Durerea abdominala acuta la copii – cand suspectam apendicita? Pregatirea pentru interventia chirurgicala Durerea cronica pelvina la femei Scolioza - cauze, simptome, tratament Litiaza renala Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Dureri abdominale – cauze si remedii Alimente recomandate dupa operatia de apendicita Se efectueaza apendicectomia si amigdalectomia prea des? Cum recunoastem simptomele apendicitei? Simptomele discrete ale apendicitei cronice