Apendicita la copii

Actualizat: 17 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este apendicita


Apendicita este o infectie sau inflamatie la nivelul apendicelui vermiform, un organ mic in forma de tub, atasat de partea terminala a intestinului gros. Apendicele este situat in partea inferioara dreapta a abdomenului copilului.

Rolul exact al apendicelui in organism nu este pe deplin cunoscut; se presupune ca ar face parte din sistemul imunitar, dar indepartarea sa chirurgicala nu are efecte negative asupra organismului.

Apendicita este una dintre cele mai frecvente cauze de dureri abdominale severe care necesita interventie chirurgicala. Aceasta poate aparea la orice varsta, dar este mai comuna la copii si tineri adulti.

Daca nu este tratata, apendicita poate duce la perforarea apendicelui, eliberand infectia in abdomen. Acest lucru poate provoca o complicatie mai grava, numita peritonita, care este o infectie a peritoneului, membrana subtire care captuseste peretele abdominal si acopera majoritatea organelor abdominale.

Dupa tratamentul chirurgical al apendicitei, majoritatea copiilor se recupereaza complet, fara complicatii pe termen lung.

Simptomele apendicitei la copii

Apendicita poate prezenta simptome variate, si ele pot varia in functie de varsta copilului si de pozitia apendicelui in abdomen. Cu toate acestea, exista unele simptome comune ale apendicitei la copii:

Este important de mentionat ca simptomele apendicitei la copii pot fi asemanatoare cu cele ale altor afectiuni, cum ar fi gastroenterita, infectiile tractului urinar sau durerea menstruala la adolescente.

Cauze

Cauzele exacte ale apendicitei nu sunt intotdeauna clare, dar se crede ca majoritatea cazurilor se datoreaza obstructiei orificiului apendicelui. Iata cateva posibile cauze si factori care pot contribui la obstructia apendicelui:

Atunci cand apendicele este blocat, bacteriile care sunt prezente in mod normal in apendice pot incepe sa se inmulteasca. Pe masura ce aceste bacterii se inmultesc, apendicele devine inflamat.

Daca aceasta inflamatie nu este tratata, peretele apendicelui poate incepe sa se necrozeze si poate chiar sa se sparga, eliberand continutul in cavitatea abdominala si ducand la complicatii mai grave, precum peritonita.

Este important de retinut ca, in ciuda acestor posibile cauze si factori de risc, apendicita poate aparea fara o cauza evidenta in unele cazuri.

Factori de risc

In cazul apendicitei acute la copii exista mai multi factori care pot creste riscul unui copil de a dezvolta aceasta afectiune:

Este important de retinut ca existenta unuia sau a mai multor factori de risc nu inseamna ca un copil va dezvolta cu siguranta apendicita. Multi copii cu unul sau mai multi factori de risc nu dezvolta apendicita, in timp ce altii, fara factori de risc evidenti, pot dezvolta afectiunea.

Diagnosticare

Apendicita la copii este diagnosticata, de obicei, de un medic pediatru sau de un chirurg pediatru. In situatii de urgenta, diagnosticul initial poate fi stabilit de un medic de urgenta.

Pentru a confirma diagnosticul si pentru a exclude alte cauze posibile ale simptomelor, pot fi necesare urmatoarele investigatii sau analize:

Tratament

Tratamentul pentru apendicita la copii este, in majoritatea cazurilor, chirurgical. Scopul operatiei de apendicita la copii este indepartarea apendicelui inflamat pentru a preveni ruperea acestuia si posibilele complicatii. Iata pasii generali in tratamentul apendicitei la copii:

Complicatii

Apendicita netratata sau tratata intr-o faza avansata poate duce la complicatii care pot include:

Preventie

Nu exista masuri preventive specifice pentru a evita apendicita deoarece cauzele exacte ale acestei obstructii nu sunt intotdeauna clare si pot varia. Cu toate acestea, exista cateva consideratii generale legate de sanatatea digestiva care pot reduce riscul anumitor afectiuni gastrointestinale:

Bibliografie:

Pediatric Appendicitis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441864/

Pediatric Appendicitis Practice Essentials - https://emedicine.medscape.com/article/926795

Appendicitis in Children - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10792-appendicitis-in-children

Appendicitis in children less than five years old - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4438437/


Citeste si despre:

Durerea abdominala acuta la copii – cand suspectam apendicita? Dureri abdominale la copii Primele simptome in caz de apendicita Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile Prim ajutor in durerea abdominala la copil Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Artrita din bolile inflamatorii intestinale Rujeola - pojarul sau cori Cum functioneaza apendicele? Cauze anatomice de infertilitate – trompele uterine Alimente recomandate dupa operatia de apendicita