Se efectueaza apendicectomia si amigdalectomia prea des?

Actualizat: 23 Mai 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Daca ar fi sa realizam o statistica asupra populatiei din Romania vom constata arbitrar ca cel putin 33% din populatie au efectuat o operatie de apendicectomie si/sau o operatie de amigdalectomie.

Aceasta in timp ce, statistic vorbind, in Romania aproximativ 8% din populatie a manifestat apendicita (inflamatia acuta a apendicelui) si aproximativ 8-10% au suferit amigdalite repetate.

Asadar, de ce este generata aceasta diferenta, este doar o masura de preventie si este aceasta chiar atat de indicata, sau este doar o interventie excesiva ce s-a tot practic si se practica in Romania?

Este mai bine sa prevenim aceste inflamatii prin extractia preventiva sau este mai bine sa nu fie efectuate atat de excesiv?

Ce sunt amigdalele?

Amigdalele sau tonsilele sunt formatiuni din constituienta sistemului limfatic.

Amigdalele sunt cu mai multe localizari in organism, printre care exista amigdale situate chiar la baza/radacina limbii si poarta denumirea evidenta de amigdale linguale.

Si exista amigdale chiar si in proximitatea trompei lui eustachio (ureche) sau amigdale situate in faringe ce poarta denumirea de vegetatii adenoide (adenos – glanda).

Insa cele mai importante ca si functie si cele mai voluminoase la care se face referire sunt amigdalele palatine care sunt situate in proximitatea faringelui si in vecinatatea omusorului in baza valului palatin.

Amigdalele au rolul de parte componenta a sistemului limfatic si a sistemului nostru imun cu rol de "bariera" impotriva infectiilor cu cale de acces in cavitatea bucala dar intr-o oarecare masura si infectiile otice (otite – ale urechii) sau cele cu cale de acces prin fosele nazale.

Tot la nivelul amigdalelor se produc limfocite, componenta a celulelor albe de aparare.

Ce este apendicele?

Portiunea terminala a sistemului digestiv este reprezentata de intestinul gros care are la randul sau trei segmente: cec (cecum), colon si rect (care se finalizeaza cu anus-ul).

Cec-ul are o prelungire denumita apendice. Apendicele are multiple localizari posibile raportat la cecum si anume poate fi latero-cecal, postero-cecal sau antero-cecal.

Localizarea are importanta si in timpul operatiei de apendicectomie deoarece conteaza abordul, dar pe de alta parte este important datorita complicatiilor pe care le poate produce in functie de raportul fata de cecum.

Rolul apendicelui nu este inca pe deplin inteles la oameni, in timp ce la anumite mamifere are un rol in digestie este posibil ca apendicele uman sa fie doar o reminescenta in parcursul nostru evolutiv si sa fi avut un rol mai insemnat la stramosii omului care aveau o digestie si un tip de alimentatie diferit de al nostru.

In prezent, apendicele este practic lipsit de un rol real, deoarece si dupa rezectia sa nu s-au observat modificari in parametrii fiziologici sau de homeopatie al omului, astfel ca practic se poate preciza ca o rezectie a sa nu poate afecta in mod semnificativ sanatatea omului.

Simptomele amigdalitei

Simptomele amigdalitei vor simula o faringita ori o laringita, adica o durere cu senzatie de arsura acuta in zona gatului sau mai precis a faringelui.

Persoana va prezenta febra si inapetenta datorata dificultatii de deglutitie. In anumite cazuri poate exista si o senzatie de dificultate a respiratiei. Totodata la analize vor rezulta un numar leucocitar si limfocitar foarte crescut.

In cazul de prima infectie, de prima amigdalita in special daca aceasta nu manifesta simptome foarte grave (dificultatea la respiratiei), poate debuta cu un tratament cu antibiotice si antipiretice pentru febra.

Daca aceasta infectie nu scade ca si intensitate sau se repeta infectia amigdaliana, atunci este posibila luarea in calcul a unei amigdalectomii.

Cand se efectueaza amigdalectomia?

Este precaut ca inainte de efectuarea acestei amigdalectomii in special la copil, sa ii fie prescris de catre medic un antibiotic profilactic, in special daca vorbim despre o amigdalita acuta in proces.

Este de asteptat ca procesul acut sa treaca, sau sa fie depasit de catre administrarea de antibiotice inainte de efectuarea interventiei.

In momentul in care au loc infectii repetate ale amigdalelor, amigdalite repetate sau prea acute ca si forma ori ca si faza, ori cand aceste amigdale produc dificultate de respiratie este momentul la a ne gandi la o amigdalectomie.

Infectia acuta a amigdalelor constituie un pericol deoarece acolo se mentine un focar permanent de infectii, iar aceste infectii pot fi daunatoare la un moment dat si pentru organele din jur, adica pot produce otite sau faringite ori laringite cu alte complicatii ulterioare.

Interventia va consta intr-o operatie de scurta durata de doar cateva minute care va impune un anestezic general, iar dupa aceasta extractie este posibil ca sa apara usoare sangerari (la 2-5 zile dupa interventie).

De asemenea, poate aparea si o posibila senzatie de durere sau de arsura in zona interventiei, insa operatia este una care cel mai adesea nu va genera complicatii pe termen scurt sau lung.

Apendicita

Inflamatia apendicelui va produce senzatie de inapetenta, este posibila aparitia febrei, dar in special daca aceasta va creste poate fi vorba de o apendicita in faza acuta, adica un apendice spart care a produs peritonita.

O apendicita in faza complicata va produce pe langa febra, inapetenta, senzatie de greata si chiar varsaturi, dar pe langa aceasta in primul rand va produce dureri destul de puternice in zona abdomenului.

Durerile pot sa se rezume strict la zona dreapta a abdomenului, in flancul drept dar pot sa iradieze si sa se indrepte pe membrul inferior adiacent (drept).

Musculatura abdomenului se poate contracta si va produce ceea ce se numeste abdomen de lemn, pe langa aceasta este absolut imperioasa consultarea unui medic pentru stabilirea diagnosticului.

Exista si doua puncte (McBurney) care vor fi investigate de catre medic si o serie de manevre, dar posibil si chiar a unei ecografii pentru a stabili exact gravitatea acestei apendicite.

In caz de apendicita cu simptomatologie completa sau aproape completa si datorita inutilitatii (demonstrata cel putin pana la ora actuala) a apendicelui se va opta cu predilectie pentru o apendicectomie.

Cand se efectueaza apendicectomia?

In cazul inflamari acute a apedicelui se prefera apendicectomia in special pentru a preveni riscul de peritonita.

Asadar, un apendice inflamat va creste in volum si va irita peretii intestinali vecini, dar pe langa aceasta poate ajunge chiar sa se sparga.

Un apendice spart va raspandi infectia inmagazinata care va inflama si infecta peritoneul (foita protectoare din cavitatea abdominala) si poate duce pana la complicatii foarte severe ale cecum-ului dar si ale colonului putand bloca colonul.

Riscul unei apendicite netratate si cu atat mai mult al unei peritonite, este acela de septicemie, adica o infectie generalizata din care greu sau foarte dificil sub antibioticoterapie poate fi remediata, aceasta in cazul in care se intervine rapid atat cu tratament, dar si chirurgical.

Asadar, riscurile in cazul apendicelui comparativ cu cele ale amigdalelor sunt mai mari daca nu se opteaza corect si in mod rapid pentru o interventie de tip apendicectomie.

Lasand la o parte componenta medicala de a incerca sa se opreasca din timp complicatiile unui organ care cel putin teoretic sunt nefolositoare mai exista situatii non-medicale in care se efectueaza apendicectomia.

In cazul astronautilor, anumitor piloti de avion (de la anumite companii aeriene) sau anumitor grupuri de cercetatori care urmeaza a efectua studii in zone in care nu vor avea acces prea usor la facilitati medicale se va putea opta pentru apendicectomie de siguranta.

In aceste cazuri, aceste grupuri profesionale sau sociale sunt supuse la o interventie chirurgicala fara a fi absolut necesara.

Care sunt riscurile interventiilor efectuate fara a fi absolut necesare?

In cazul amigdalectomiei, este vorba ca aceste forme structurale limfoide au totusi un rol relativ important in prima linie de aparare a sistemului imunitar.

Astfel ca, desi se indeparteaza un organ care poate constitui un focar permanent de infectie aceasta va permite ulterior ca infectiile sa aiba localizari rapide mult mai profunde, cum ar fi localizari faringiene sau laringiene direct.

Altfel spus, daca amigdalele au fost scoase prea rapid, sau la prea multe persoane, exista posibilitatea statistic vorbind ca aceste persoane tot sa faca infectii ale sistemului respirator, dar in special ale faringelui sau ale laringelui.

Practic, a fost exclusa prima bariera si anume amigdalele, dar calea ramane deschisa pentru infectii ulterioare la celelalte portiuni ale sistemului respirator.

Vorbim totusi de o operatie chirurgicala si de supunerea organismului la niste modificari operatorii sau anestezice care nu ar trebui luate neaparat in seama decat daca sunt absolut necesare.

In ce priveste apendicele, daca aici nu se poate vorbi de riscul extragerii inutile al unui organ care ar fi putut avea un scop in organism, apendicele este in sine un organ fara rol sau care nu are un rol real in organism.

In schimb, riscul sau complicatiile date de o apendicectomie fara o indicatie medicala reala asupra acestei extrageri, este acela ca vorbim totusi despre o interventie chirurgicala in cavitatea abdominala, care este supusa celor doua riscuri (chiar daca foarte mici): riscul chirurgical si riscul anestezic.

Dar adiacent la aceasta, o interventie deschisa in abdomenul unui pacient are posibilitatea sa creeze aderente, adica in spatiile libere ramase si in interventia chirurgicala exista posibilitatea lezarii accidentale a altor tesuturi.

Totodata, interventia clasica implica o incizie chiar daca de mici dimensiuni dar care slabea peretele abdominal.

Faptul ca actualmente operatia de apendicectomie se poate produce prin interventie laparoscopica reduce mult din aceste riscuri operatorii.

Concluzii

Desi din multiple cazuri se efectueaza operatii inutile de amigdalectomie sau de apendicectomie (procentul intre cel necesar si cel efectuat fiind de aproape dublu in sensul celor efectuate) totusi pentru acele cazuri in care se efectueaza aceste interventii la o inflamatie nu ar fi neaparat din punct de vedere medical o problema deoarece astfel se evita niste complicatii.

Insa, in cazurile in care se efectueaza aceste interventii fara o baza medicala fundamentata, ar trebui facute modificari si rectificari deoarece orice interventie chiar daca extrage un organ fundamental sau nu, interventia chirurgicala preventiv-profilactica nu este bine a fi efectuata la o asemenea scala procentuala de oameni.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880

Citeste si despre:

Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Apendicita Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: Informatii pentru pacient Dictionar medical de confuzii in bolile digestive 20 de cauze ale durerilor pelvine Preventie pentru infarctul miocardic acut. In luna august, la ARES pacientii beneficiaza gratuit de diagnosticul minim invaziv al arterelor inimii, in baza biletului de trimitere Laparoscopia Tot ce trebuie sa stii despre hernia inghinala Endoscopia: tipuri, pregatire si riscuri potentiale Simptomele discrete ale apendicitei cronice Amigdalectomie - cand si de ce este indicata scoaterea amigdalelor