Hemoragie digestiva

Scurgere sangvina provenind din tubul digestiv.

Hemoragia tubului digestiv superior - Este o sangerare ce provine din esofag, din stomac sau din duoden, exteriorizata prin vome sangerande numite hematemeze. O hemoragie a tubului digestiv superior este consecinta unui ulcer gastroduodenal, unei tumori (benigne sau maligne), unei rupturi de varice situate in esofag, sau unei gastrite acute, de cele mai multe ori provocate de medicamentele antiinflamatorii. Diagnosticarea se face prin fibroscopie. Aceasta, realizata cu ajutorul unui tub optic suplu introdus prin gura in tubul digestiv, permite adesea si se practice in acelasi timp o scleroterapie (injectarea de produse sclerozante in varicele esofagiene care sangereaza). In caz de hemoragie masiva sau necontrolata, se impune interventia chirurgicala.
Sinonim: gastroragie, hematemeza.

Hemoragia tubului digestiv inferior - Este o sangerare ce provine din intestin (intestinul subtire, colon sau rect), si care se evacueaza prin anus. O hemoragie a tubului digestiv inferior este consecutiva unei rupturi de hemoroid, unei tumori a rectului sau a colonului, unei ulceratii provocate de folosirea termometrului.
Se poate decela o hemoragie a tubului digestiv inferior prin examenul chimic al scaunului, care poate contine sange rosu sau negru, denumit melena. Tratamentul, mai mult sau mai putin urgent, depinde de cauza si de importanta sangerarii: el poate fi medical (scleroterapie, electrocoagulare) sau chirurgical in caz de hemoragie masiva.

Sinonim: rectoragie.

Citeste si despre:

Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene

Sangele in scaun - hemoragiile digestive

Hemoragia diverticulara

Endoscopia digestiva superioara

Hemoragia gastro-intestinala

Analize de laborator si metode de explorare folosite in patologia digestiva

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Primul ajutor in caz de hemoragie

Mituri ale problemelor digestive

Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv