Sanatatea emotionala a persoanelor cu diabet zaharat

Actualizat: 11 Decembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


A trai cu diabet zaharat nu este atat de greu pe cat pare, chiar daca va fi nevoie ca bolnavii sa faca unele schimbari permanente in stilul lor de viata. Nu este nici o indoiala ca diabetul zaharat reprezinta o provocare din punct de vedere mental, emotional si fizic. Gestionarea diabetului poate fi solicitanta si poate influenta echilibrul emotional, iar emotiile negative si stresul pot duce la dezechilibrul nivelului glucozei din sange.

Diagnosticarea cu diabet duce in foarte multe cazuri la sentimente de furie, frica, negare sau depresie. In functie de echilibrul emotional al bolnavului, aceste trairi se pot ameliora si disparea sau, se pot agrava.

Diabetul si sanatatea mentala sunt probleme medicale importante care necesita o atentie suplimentara. La fel ca cele mai multe probleme de sanatate mentala, cele cauzate de diabetul zaharat sunt adesea subestimate sau ignorate.

Stresul, indiferent de ce este cauzat, poate determina cresterea nivelului de zahar din sange.

Daca inainte sa fiti diagnosticati cu diabet zaharat puteati manca orice va doreati, acum este momentul sa acordati mai multa atentie greutatii corporale, sa faceti modificari importante in dieta si sa verificati in mod regulat valorile glucozei din sange. Aceste schimbari sunt esentiale in gestionarea corecta a diabetului zaharat, dar pot afecta negativ sanatatea emotionala a bolnavilor de diabet zaharat.

Simptome emotionale frecvent intalnite la persoanele cu diabet zaharat

Aproape orice bolnav de diabet zaharat se confrunta, la un moment dat, cu emotii negative, cum ar fi lipsa de speranta, teama, furie, sentiment de vinovatie sau rusine. Toate aceste sentimente negative pot afecta gestionarea diabetului zaharat.

Furie. Puteti simti ca nu este corect ca dumneavoastra sa aveti diabet zaharat. Puteti sa urati chiar aceste schimbari majore pe care sunteti nevoiti sa le faceti pentru sanatatea dumneavoastra. De asemenea, furia poate fi o consecinta a nivelului scazut de zahar din sange. Discutati cu medicul dumneavoastra daca furia interfera cu rutina zilnica a ingrijirii diabetului.

Anxietate. Anxietatea apare, in cele mai multe cazuri, din cauza faptului ca dupa diagnosticarea cu diabet zaharat, bolnavii nu cunosc prea multe informatii despre diabetul zaharat si nu stiu ce va urma. Totodata, se pot teme de complicatiile acesteti boli. Puteti ameliora simptomele anxietatii prin consiliere si prin informarea cu privire la simptomele si consecintele bolii.

Depresie. Desi o perioada scurta de tristete este aproape normala pentru cei care tocmai au fost diagnosticati cu aceasta boala, tristetea accentuata si pe lunga durata poate fi un semn al depresiei.

Depresia este de doua ori mai des intalnita la bolnavii cu diabet zaharat decat la restul populatiei si este asociata cu gestionarea precara a diabetului zaharat. Discutati cu medicul dumneavoastra daca simptomele de depresie se agraveaza sau dureaza prea mult.

Sentimentul de negare. Acceptarea realitatii este mai dificila pentru cei care afla ca au o boala de care nu au cum sa scape. Cel mai important lucru este sa retineti ca nu sunteti singuri si sa incercati sa mentineti contactul cu familia si prietenii. In cazul in care sentimentul de negare este profund, trebuie sa discutati cu un medic care va va sugera consilierea.


Citeste si despre:

Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Educatia pacientului cu diabet zaharat Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Legatura stresului si a alimentatiei cu diabetul 9 probleme de sanatate influentate de stres Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Cum sa imbatranim sanatos 13 obiceiuri sanatoase De ce este dragostea buna pentru sanatate? 7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar Sfaturi pentru persoanele cu HIV Legatura dintre emotii si starea noastra de sanatate Afectiuni cutanate in diabetul zaharat