Tulburarile neurodegenerative

Actualizat: 31 Octombrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Bolile neurodegenerative sunt caracterizate din punct de vedere clinic printr-un debut insidios si progresie cronica. Anumite parti din creier, maduva spinarii sau nervii periferici nu functioneaza si sunt prezente disfunctii regionale ale neuronilor care mor. Disfunctia locala si neurodegenerarea sunt asociate cu diferite conditii medicale.

Sindroamele care prespun existenta tulburarilor neurodegenerative pot sa afecteze atat gandirea, capacitatea de miscare, rezistenta, coordonarea, senzatiile sau controlul autonom. Deseori pacientii vor prezenta simptome si semne care se refera la mai mult decat un singur sistem (concomitent sau in diverse combinatii).

De aceea, in multe situatii in care pacientii au un declin functional este dificil sa se diangosticheze bolile neurodegenerative. Diagnosticul, nu se poate stabili in urma unui simplu test deoarece bolile neurodegenerative sunt afectiuni complicate.

Ce sunt tulburarile neurodegenerative?

Termenul de "neurodegenerativ" se refera la faptul ca au loc pierderi de neuroni, fenomen specific bolii. Neuronii mor doar la sfarsitul unui stadiu in care a avut loc disfunctia neuronala. Unele boli neurodegenerative sunt eterogene din punct de vedere etiologic. Manifestarile disfunctionale ale sistemului nervos uman sunt limitate.

In plus fata de stabilirea sindromului care sta la baza declinului neurodegenerativ, aceste tulburari sunt clasificate in functie de perioada specifica de manifestare (copilarie, tinerete, varsta de mijloc sau batranete). Exista, in general, diferente majore intre tulburarile neurodegenerative intalnite la copii si cele intalnite la persoanele in varsta.

Unele dintre bolile neurodegenerative similare din punct de vedere clinic sunt sub-clasificate in functie de varsta de debut, in ciuda faptului ca la nivel molecular exista diferente importante. O alta clasificare face distinctia dintre bolile neurovegetative sporadice si subtipurile mendeliane.

Clasificarea bolilor neurodegenerative

Bolile neurodegenerative sunt clasificate in urmatoarele subtipuri:
- tulburari degenerative ale creierului
- tulburari degenerative ale nervilor
- tulburari de mielina.

1. Tulburarile degenerative ale creierului cuprind pierderile de memorie, schimbarile de personalitate, probleme cu circulatia sanguina, slabiciune sau echilibru precar. Printre bolile neurodegenerative caracterizate de pierderea de memorie sau schimbari de personalitate se numara:
- Alzheimer,
- dementa frontotemporala,
- dementa cu corpi Lewy,
- bolile prionice.

In cazul urmatoarelor boli neurodegenerative poate fi afectata capacitatea de miscare:
- boala Parkinson,
- boala Huntington,
- paralizia progresiva supranucleara,
- degenerescenta Corticobasal,
- atrofia sistemica multipla.

Printre bolile neurodegenerative care au simptom specific slabiciunea se enumera:
- scleroza laterala amiotrofica,
- miozitele,
- miopatiile degenerative.

De asemenea, persoanele care sufera de atrofiaza spinocerebelara au un echilibru precar.

2. In tulburarile neurodegenerative ale nervilo
r pot fi intalnite probleme ale senzatiilor sau controlul autonom. Afectiunile nervilor periferici includ neuropatia diabetica, alte neuropatii metabolice, neuropatii endocrine si hipotensiune ortostatica

3. Tulburarile neurodegenerative ale mielinei includ scleroza multipla si boala charcot-marie-tooth.


Citeste si despre:

Boala Alzheimer, cea mai raspandita boala neurodegenerativa Memoria si tulburarile de memorie 8 remedii antivirale naturale in lupta cu bolile, tulburarile de memorie si cancerul Dieta mediteraneana imbunatateste memoria si creste longevitatea Tulburarea neurocognitiva majora Boala Alzheimer - sfaturi pentru o viata normala Incontinenta urinara in boala Parkinson Indicatii dupa inserarea unui implant dentar Importanta acizilor grasi OMEGA-3 pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor Simptomele si semnele precoce ale bolii Parkinson Boli rare Indicatiile levodopei in tratamentul bolii Parkinson Boala degenerativa a discului intervertebral Reumatismele degenerative - artroza si spondiloza Eficienta celulelor stem in tratarea bolilor Boli frecvente ale copiilor la inceputul scolii