Nu puteti nega faptul ca untul este delicios. Untul este fabricat din grasimi animale si are o concentratie foarte mare de grasimi saturate si colesterol care dauneaza sanatatii inimii dvs., dar si organismului, in general.
Totusi, in cazul in care colesterolul dvs. este prea mare sau daca doriti sa eliminati din dieta o parte din grasimile saturate ar trebui sa alegeti inlocuitori la fel de gustosi pentru unt.
Facand acest lucru veti contribui la scaderea lipoproteinelor cu densitate mica sau a colesterolului LDL cunoscut sub denumirea de colesterol rau.
Avocado - Daca veti pasa bine miezul unui fruct de avocado si il veti intinde pe paine veti obtine o gustare gustoasa si sanatoasa. Avocado este bogat in fibre, vitamina C, potasiu dar si grasimi benefice pentru organism. Cu ajutorul acestui fruct va veti mentine energia pe intreg parcursul zilei. De asemenea, uleiul de avocado ajuta la reducerea colesterolului si lupta impotriva bolilor de inima. Aceste tipuri de grasimi contribuie la scaderea grasimii abdominale.
Uleiul de masline - Acest tip de ulei poate fi folosit atat pentru salate, cat si pentru gatit. Inlocuiti untul cu ulei de masline atunci cand preparati paste, de exemplu. Uleiul de masline nu contine prea multe calorii, spre deosebire de unt si ofera multiple beneficii pentru sanatate. Uleiul extravirgin de masline este bogat in antioxidanti precum vitamina E dar si in acizi mononesaturati, sanatosi. Acesti acizi sunt grasimi sanatoase care ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Puteti folosi ulei de masline pentru compozitia celor mai multe dintre preparatele care pot fi gatite la o temperatura mai mica piure de cartofi, cartofi prajiti la cuptor sau alte mancaruri in care untul se adauga inainte de servire.
Iaurt grecesc - Iaurtul grecesc este alegerea perfecta atunci cand doriti sa adaugati un plus de proteine meselor dvs. dar si cand vreti sa va hidratati in mod sanatos. Puteti adauga iaurt grecesc in compozitia produselor de patiserie daca doriti sa obtineti o textura fina, in loc de unt. Folositi iaurt grecesc cu incredere si veti observa ca si gustul alimentelor va fi imbunatatit.
Sos de fructe - Sosul de mere este un inlocuitor fabulos pentru unt mai ales cand preparati dulciuri. In plus, continutul de calorii al mancarurilor va fi mult mai scazut. Utilizati cantitati egale de sos de mere atunci cand doriti sa inlocuiti untul. Cu acelasi succes puteti substitui untul cu piure de dovleac (mai ales in compozitia preparatelor dulci) dar si cu piure de prune uscate care indulceste produsul alimentar si ofera in acelasi timp un gust acrisor, placut. O banana poate inlocui o jumatate de ceasca de unt.
Ulei de rapita sau de canola - Acest tip de ulei are un continut scazut de grasimi saturate, fiind unul din cele mai bune alegeri in bucatarie. Uleiul de canola este cunoscut pentru faptul ca ajuta la reducerea nivelului de colesterol si este o sursa importanta de acizi grasi omega-3 esentiali pentru mentinerea sanatatii inimii.
Unt de arahide - La fel ca si in cazul fructelor de avocado, untul de arahide este foarte gustos atunci cand este intins pe paine prajita. Alunele contin grasimi sanatoase pentru inima, potasiu si fibre. Puteti consuma dimineata alaturi de cafea, o felie de unt de arahide. Cu trecerea timpului va veti bucura de beneficiile oferite de untul de arahide pentru sanatate. Mai putin bogat in calorii decat untul de arahide ar fi untul de nuci. Cu un gust placut, ar putea deveni alternativa ideala pentru sandwichuri dar si pentru prajituri.
Pasta de susan - Pasta de susan sau tahini este un inlocuitor gustos pentru unt. Are un continut ridicat de calciu si poate fi folosita nu doar intinsa pe paine ci si pentru prepararea a diverse mancaruri in care este utilizat, in mod normal, untul. Este o sursa bogata de acizi grasi omega-3 si omega-6 care sunt benefici pentru mentinerea sanatatii inimii si a creierului dar si de potasiu, calciu, fier, magneziu, vitamina E, vitamina C dar si vitamine din grupul B.
Uleiul de nuca de cocos - Chiar daca uleiul de nuca de cocos contine o cantitate ridicata de grasimi saturate, acestea sunt naturale si aduc o multime de beneficii sanatatii. Printre acestea se numara stimularea metabolismului si imbunatatirea sistemului imunitar. Uleiul de nuca de cocos ar mai putea reprezenta o alternativa la untul de arahide pentru membrii familiei care au alergii la nuci sau alune.
Humus si usturoi - Humus este o alternativa pentru unt mai ales la micul dejun. De asemenea, pentru a obtine un gust mai intens, inainte de a aplica pe paine humusul puteti unge intai painea cu putin usturoi. In acest mod micul dejun va deveni mai gustos si va veti bucura in mod natural de antioxidanti si cantitati ridicate de vitamina C si fosfor.
Untul de migdale - untul de migdale ar putea inlocui cu succes untul aplicat pe felia de paine care poate fi consumata la mic dejun sau chiar ca gustare. Untul de migdale contine multe grasimi mononesaturate care ajuta la scaderea colesterolului rau din sange. In plus migdalele au un continut ridicat de cupru, magneziu, mangan, riboflavina, flavonoizi, proteine, vitamine din grupul B dar si acid folic.
In loc de unt puteti folosi ulei de avocado, ulei de tarate de orez si ulei de arahide in compozitia alimentelor care necesita preparare la temperaturi termice ridicate. Aceste uleiuri, spre deosebite de unt sunt bogate in grasimi mono-nesaturate care sunt sanatoase pentru inima. Pastrati la indemana aceste uleiuri pentru a putea alege cea mai buna aroma in functie de preparatele culinare pe care le veti prepara.
Utilizati toppinguri de humus, unt de arahide, pesto sau rosii uscate la soare pe partea superioara a painii prajite in loc sa o ungeti cu unt. Totusi, toppingurile bogate in calorii ar trebui consumate cu moderatie.
Puteti inlocui untul adaugat in mancaruri cu supa de pui, vita sau legume. In acest mod nu doar ca veti oferi aroma alimentelor ci veti oferi si consistenta care rezulta in urma utilizarii untului.
In compozitia salatelor, ati putea inlocui cu succes untul cu sosuri cum ar fi pesto sau tahini, dar si cu seminte sau alune (chia, floarea soarelui, in, dovleac etc.).
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.