De ce sa mananci visine: 6 beneficii uimitoare pe care le aduc sanatatii

Actualizat: 07 Iunie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Visinele, fructe aromate cu gust dulce-acrisor sunt ideale pentru un desert racoritor si gustos. Iti asigura o portie serioasa de vitamine, minerale, fibre si proteine, avand nenumarate beneficii ale sanatatii.

De aceea nutritionistii le numesc adevarate superfructe, pentru o viata sanatoasa.

Consumul de visine duce la o crestere a activitatii antioxidante in organism. Un studiu efectuat la Universitatea din Michigan a artatat ca aceste fructe imbunatatesc fluxul sangvin uman si au proprietati antiinflamatoare.

1. Sunt utile in artrita

Consumul de visine este asociat cu nivelurile reduse de oxid nitric, un compus asociat cu osteoartrita si artrita reumatoida.

Un studiu de la Universitatea din Boston, efectuat timp de un an, la care au luat parte 633 de persoane diagnosticate cu guta a aratat ca toti cei care au mancat visine zilnic au avut un risc de atacuri de guta cu 35 la suta mai mic, spre deosebire de cei care nu au mancat aceste fructe.

De asemenea, flavonoizii pe care ii contin ajuta la scaderea acidului uric, al carui nivel crescut poate duce la aparitia artritei.

2. Reduc nivelul de zahar din sange

Visinele contin antioxidanti numiti antocianine, coloranti naturali care au numeroase beneficii pentru sanatate. Unul dintre acestea este reglarea nivelului de zahar din sange, ceea ce le face ideale de consumat de catre persoanele care sufera de diabet.

3. Scad riscul bolilor de inima

Visinele pot oferi beneficii importante, pentru ca ajuta la reglarea grasimii si a glucozei la pacientii cu sindrom metabolic. Cercetarile efectate sugereaza ca visinele pot reduce riscul de accident vascular cerebral, caci ajuta la o buna circulatie sangvina si la reglarea tensiunii arteriale.

4. Scad riscul de cancer la colon

Fiind o sursa importanta de fibre, ajuta la o buna digestie, arata mai multe studii. Te ajuta sa previi obezitatea, care, potrivit oamenilor de stiinta, creste riscul cancerului de colon, dar si a altor tipuri de cancer.

Un studiu efectuat la Universitatea din Michigan, SUA, realizat pe soareci a aratat un risc mai mic de cancer la colon in cazul celor carora le-au fost introduse in dieta zilnica visine.

5. Imbunatatesc memoria

Scapi de problemele cu memoria si iti imbunatatesti concentrarea daca ai grija sa mananci cat de des poti visine, chiar si sub forma de compot. Antioxidantii care se gasesc in aceste fructe si-au dovedit eficienta in ceea ce priveste buna functionare a creierului, imbunatatind functiile cognitive.

Astfel, pot preveni si apritia maladiei Alzheimer si a bolii Parkinson.

6. Te ajuta sa te odihnesti

Cand insomnia nu iti da pace, ai in visine un aliat de nadejde. Imbunatatesc calitatea somnului si previn starile de nervozitate, de aceea actioneaza ca un somnifer usor. Le poti manca cu doua-trei ore inainte sa mergi la culcare.

Poti bea si un pahar cu suc proaspat de visine, in fiecare dimineata, cel putin doua saptamani. Intr-un studiu recent s-a aratat ca adultii care au baut suc de viesine zilnic, tip de 14 zile, au adormit cu 17 minute mai devreme, spre deosebire de cei care nu au avut acest obicei.


Citeste si despre:

Uleiul de masline: beneficii si utilizare Ce trebuie sa mancati ca sa va vindecati Degeraturile Dieta pe timp de vara 5 lucruri pe care nu le stiati despre dintii dumneavoastra! Primul ajutor in caz de hemoragie Despre vara si prea multe calorii Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Dieta pentru durerile de cap sinusale Diete antiinflamatoare Beneficiile fructelor si legumelor de vara 6 deserturi delicioase care combat inflamatiile 7 combinatii alimentare care va pot afecta digestia si sanatatea Frumusetea: intrebari si raspunsuri Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa pe timp de vara