Toate tipurile de miere contin in mod natural substante nutritive si enzime care au foarte multe beneficii pentru sanatate. De-a lungul timpului, mierea a fost folosita ca un remediu natural pentru multe afectiuni.
Exista mai multe tipuri diferite de miere. Gustul si culoarea mierii, precum si continutul exact de substante nutritive, depind de locul de unde albinele au colectat-o si de tipurile de flori ale acesteia.
Mierea alba are, in general, o aroma mai delicata decat mierea mai inchisa la culoare. Printre florile care produc miere alba se gasesc: salvia, lucerna si trifoiul alb. Aceasta miere de albine nu este exact alba, insa arata precum chihlimbarul foarte deschis la culoare.
Exista o forma rara de miere alba, cunoscuta sub numele de miere kiawe, care provine de la copacii kiawe din Hawaii. Mierea este colectata in forma lichida si se cristalizeaza in mod natural pana capata o culoare alb-crem si o textura cremoasa, care este usor de intins, asemanator untului. Mierea alba kiawe este vanduta in forma ei cruda.
Atunci cand orice tip de miere de albine se cristalizeaza, ea devine mai tulbure si mai deschisa la culoare sau aproape alba. Totodata, mierea formeaza niste „cristale” solide, asemanatoare zaharului.
Cu ajutorul caldurii, mierea poate fi transformata din nou in lichid. Unii producatori provoaca in mod intentionat cristalizarea mierii si apoi amesteca aceste cristale pentru a crea o textura cremoasa pentru care este cunoscuta mierea kiawe.
Mierea cruda poate fi definita in doua moduri diferite. Mierea cruda adevarata este cea colectata direct din stupii de albine. Aceasta este ambalata si consumata fara a se interveni asupra ei cu caldura. Mierea cruda din comert inca este usor prelucrata, dar mai putin decat mierea care nu este etichetata ca fiind cruda.
Producatorii proceseaza cea mai mare parte a mierii pe care o gasim in magazine. Incalzirea mierii ajuta la imbunatatirea texturii si a culorii, eliminand orice cristalizare nedorita, insa, prin acest proces sunt distrusi multi dintre antioxidantii si bacteriile benefice.
De aceea, daca doriti sa consumati miere alba cruda, este bine sa o achizitionati de la un producator local de incredere.
Acestea sunt cateva dintre beneficiile pentru sanatate oferite de mierea alba cruda:
Sursa de antioxidanti
Mierea cruda contine antioxidanti numiti flavonoizi si compusi fenolici. Mierea alba contine si ea aceste tipuri de antioxidanti. Antioxidantii ajuta la protejarea organismului impotriva deteriorarii celulelor, cauzata de radicalii liberi.
Radicalii liberi contribuie la procesul de imbatranire si pot, de asemenea, sa creasca riscul de a dezvolta afectiuni cronice precum cancerul si bolile de inima. Studiile arata ca polifenolii din miere, in special cei din mierea naturala cruda, pot juca un rol important in prevenirea bolilor de inima.
In cazul in care cautati o alternativa la zahar, mierea este o solutie sanatoasa, care va poate ajuta sa obtineti antioxidanti suplimentari in dieta dumneavoastra. Mierea alba are un gust delicat, ceea ce o face sa fie ideala pentru retete ce necesita coacere sau pentru a fi folosita impreuna cu diverse gustari.
Remediu impotriva tusei
Mierea poate fi folosita pentru a suprima tusea si ca remediu impotriva durerilor in gat. Atunci cand aveti probleme cu o tuse sau o raceala, puteti sa adaugati miere la un ceai cald cu lamaie.
In urma unui studiu efectuat in Jurnalul de Medicina Alternativa si Complementara s-a constatat ca mierea este la fel de eficienta pentru ameliorarea tusei ca dextrometorfanul, un ingredient utilizat des in medicamentele impotriva tusei care se elibereaza fara prescriptie medicala. Puteti consuma una sau doua lingurite de miere cruda atunci cand aveti astfel de probleme.
Contine fitonutrienti de protectie
Fitonutrientii sunt compusi care se gasesc in plante si care au scopul de a le proteja impotriva insectelor si a bolilor, precum si impotriva radiatiilor ultraviolete puternice.
Acesti compusi ofera beneficii antioxidante si antiinflamatoare si pot avea un efect pozitiv asupra sanatatii dumneavoastra. Mierea este facuta din plante si prin urmare contine fitonutrienti. Acesti nutrienti valorosi sunt unici mierii crude si sunt distrusi atunci cand mierea este prelucrata excesiv.
Ajuta la ingrijirea pielii si la vindecarea ranilor
De-a lungul timpului, mierea a fost folosita pentru a vindeca ranile. In zilele noastre, aceasta se foloseste si ca ingredient in produsele de infrumusetare. Cercetarile arata ca mierea cruda poate ucide bacterii si ciuperci nocive. Ea contine in mod natural peroxid de hidrogen, care este un antiseptic.
Atenueaza problemele digestive
Mierea a fost folosita de-a lungul anilor pentru ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi diareea si ulcerele. Ulcerele peptice apar in stomac sau in sistemul digestiv. Se considera ca un consum de una sau doua lingurite de miere cruda pe stomacul gol poate calma durerea si ajuta la procesul de vindecare.
Exista anumite cercetari care arata ca mierea ar putea fi utila in aceste cazuri, insa este nevoie de mai multe studii. Nu este recomandat sa consumati miere cruda pentru a trata ulcerele.
Alte observatii
Mierea cruda contine bacterii si nutrienti benefici, dar poate contine si bacterii daunatoare care provoaca botulism, o boala rara, dar foarte grava. Acest lucru este deosebit de periculos pentru copii, de aceea nu ar trebui sa administrati niciodata miere cruda unui copil mai mic de 1 an de zile.
Persoanele cu un sistem imunitar slabit au, de asemenea, un risc mai mare de a se imbolnavi din cauza mierii crude. In cazul adultilor, botulismul cauzeaza simptome asemanatoare intoxicatiei alimentare, precum greata, varsaturile si febra. In cazul in care manifestati oricare dintre aceste simptome dupa consumul de miere cruda, consultati un doctor.
S-a raportat ca unii dintre polifenolii prezenti in miere ar putea fi folositi ca medicamente in tratamentul bolilor cardiovasculare. Antioxidantii prezenti in miere provin dintr-o varietate de surse si includ: vitamina C, compusi monofenolici, flavonoizi si compusi polifenolici. Consumul regulat de flavonoizi este asociat cu un risc redus de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.