Alimentele pe care le consumam zilnic sunt combustibilul nostru.Ele ne ajuta sa ne protejam sanatatea, sau, din contra, ne provoaca probleme pentru ca abunda in zaharuri si grasimi nesanatoase.
Iata ce alimente, foarte populare si pe care multe persoane le consuma aproape zilnic, ar trebui sa eviti:
Covrigii
Covrigii sunt o varianta la indemana pentru cei care nu au timp sa ia micul dejun acasa, mai ales ca sunt gustosi si ieftini.
Nu sunt insa si sanatosi, spun specialistii in nutritie. Acestia contin carbohidrati, care pot favoriza aparitia kilogramelor in plus, pentru ca se transforma in grasime dupa ce sunt absorbiti de organism.
Chiar daca potolesc repede foamea, covrigii nu au valoare nutritionala, neaducand niciun aport de vitamine si minerale in organism.
Incearca sa iei in fiecare dimineata un mic dejun care sa contina cereale integrale. Cand ti se face pofta de un covrig, poti opta pentru un fruct.
Bacon
Multi dintre noi preferam un mic dejun format din omleta si cateva felii gustoase de bacon.
Specialistii Organizatiei Mondiale ai Sanatatii atrag insa atentia ca baconul, dar si alte carnuri procesate sunt periculoase pentru organism, daca sunt consumate in exces.
Baconul poate sa duca si la cresterea nivelului de colesterol "rau", LDL, cunoscut pentru ca poate provoca afectiuni ale inimii. Poti opta pentru sunca din curcan, care este o varianta mult mai sanatoasa.
Cartofii prajiti
O portie medie de cartofi prajiti contine 365 de calorii, 17 grame de grasimi, cat si 10% din continutul de sare pe care ar trebui ca o persoana sa il consume zilnic. Ceea ce inseamna ca nu reprezinta nici pe departe o mancare pe care sa o incluzi in alimentatia zilnica.
Este bine sa ii eviti cat de mult poti si sa ii inlocuiesti cu cei copti la cuptor.
Copiii nu ar trebui sa manance cartofi prajiti pentru ca prezinta un risc mai crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, dar si boli cardiovasculare.
Fiind bogati in grasimi, cartofii prajiti duc la acumularea de kilograme in plus, asa ca nu ai niciun motiv sa faci din ei felul tau de mancare preferat.
Chipsuri
La fel de nesanatoase ca si cartofii prajiti sunt si chipsurile. Acestea au un continut ridicat de sare si de grasimi, de aceea ar trebui evitate daca vrei sa duci un stil de viata sanatos.
Potrivit reprezentantilor Departamentului de Sanatate din cadrul Departamentului de Agricultura din SUA, chipsurile sunt alimente contin calorii goale, adica nu au valoare nutritionala pentru organism. De asemenea, in chipsuri se gasesc si grasimi trans, despre care se spune ca reduc nivelul de colesterol "bun" din sange.
Mancarurile procesate
Din categoria mancarurilor pe care nu ar trebui sa le consumi des fac parte si mancarurile procesate. Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Harvard, SUA, aceste alimente, consumate cu regularitate, cresc riscul de a dezvolta o boala de inima cu 42%.
De asemenea, riscul ca o persoana care consuma frecvent alimente procesate este cu 19% mai ridicat, fata de cei care nu au astfel de obiceiuri alimentare. In afara de grasimi trans, care duc la cresterea nivelului de colesterol, in aceste alimente se mai gasesc si E-uri, care pot provoca anumite tipuri de cancer.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.