Telespectatorii consuma mai mult alcool dupa vizionarea unor imagini cu bauturi-studiu

Publicat: 05 Martie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prezentarea bauturilor alcoolice la televizor, in reclame si filme, are un efect imediat de crestere a consumului de alcool, potrivit unui studiu al cercetatorilor olandezi si canadieni de la Universitatea Radboud din tarile de Jos, informeaza AFP.

Studiul impactului pe care il au imaginile cu alcool sau cu persoane care consuma bauturi alcoolice a implicat 45 de studenti de sex masculin cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani. Acestia au fost rugati de cercetatori sa vina insotiti de un prieten intr-un laborator al universitatii, amenajat ca cinematograf, unde aveau la dispozitie o canapea de piele, un televizor cu ecran mare, scrumiere, alune, chipsuri si un frigider plin cu bere, vin si sucuri.

Tinerii au fost impartiti in patru grupuri - 20 dintre ei au vizionat filmul "American Pie 2" (care contine 23 de scene in care sunt aratate bauturi alcoolice si 18 scene in care personajele consuma alcool) si un calup publicitar cu reclame la alcool, iar 20 au privit acelasi film, insa cu un calup publicitar neutru, fara reclame la alcool. Celelalte doua grupuri de studenti au vizionat filmul "40 days and 40 nights", care contine doar trei scene in care personajele consuma bauturi alcoolice, cu aceleasi calupuri de publicitate (unul cu reclame la alcool, unul fara).

Intr-o ora, studentii care au vizionat filmul "American Pie 2" si reclame la bauturi alcoolice au consumat in medie trei sticle de alcool, fata de doar una si jumatate in cazul celor care au vazut filmul "40 de zile si 40 de nopti", fara publicitate la alcool.

Studiul demonstreaza clar faptul ca imaginile cu alcool din cadrul filmelor si reclamelor pot actiona printr-o dorinta irezistibila de a consuma alcool.


Citeste si despre:

7 motive pentru care puteti sa consumati mai multe oua 13 moduri de a consuma mai multa apa 9 motive sa consumati mai multi cartofi dulci Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012 De ce platim mai mult pe tratamentele dentare? Locuri comune in care se gasesc cei mai multi microbi 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? 8 sfaturi neobisnuite pentru a trai mai mult Vitamina C - de ajutor impotriva COVID-19 sau poate face mai mult rau? Mers versus alergare, ce arde cele mai multe calorii? Cum sa introduceti mai mult peste in alimentatia intregii familii Romanii stiu mai multe despre boala reumatica decat europenii Terapia cu lumina sau fototerapia, de ajutor in mai multe afectiuni Migrena - mai mult decat o durere de cap