Gusa multinodulara hipertiroidizata

Actualizat: 12 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Madalina Alice Lata
Consultant medical:

Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie

Spitalul Clinic Judetean de urgenta Oradea

Ce este gusa multinodulara hipertiroidizata


Gusa multinodulara hipertiroidizata este o afectiune a glandei tiroide, caracterizata de prezenta mai multor noduli (umflaturi) in glanda tiroida care produc exces de hormoni tiroidieni, ceea ce duce la hipertiroidism.

Cum se manifesta

Gusa reprezinta marirea in volum a glandei tiroide, care poate atinge dimensiuni foarte mari, cauzand compresia traheei, rezultand senzatie de lipsa de aer si voce ragusita. Gusa poate afecta ambii lobi tiroidieni, simetric, sau poate predomina la un singur lob.

Termenul de multinodular se refera la prezenta mai multor noduli pe glanda tiroida. Acestia apar printr-o crestere anormala a celulelor tiroidiene, care vor forma un nod, o umflatura. Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni si nu pun viata in pericol.

Hipertiroidizata inseamna ca acesti noduli tiroidieni au activitate hormonala intensa, accelerand hormonogeneza, ducand la instalarea semnelor clinice si paraclinice de hipertiroidism.

Gusa nodulara hipertiroidizata este o patologie frecvent intalnita in practica medicala si apare de regula, dupa varsta de 50 de ani.

Etiologie

Factori primari:
• Sexul feminin. Femeile sunt mai predispuse la aparitia tulburarilor glandei tiroide.
• Predispozitia genetica
• Istoricul familial de gusa
• Anormalitati structurale si functionale in ceea ce priveste celulele tiroidiene

Factori secundari
• TSH crescut (in deficienta de iod, dishormonogeneza, agentii gusogeni naturali din varza cruda, conopida, brocoli). Hormonul tireostimulant crescut, va stimula glanda tiroida, ducand la cresterea in dimenisiuni a acesteia.
• fumat
• stres cronic
• unele medicamente, precum amiodarona si litiu.

Tablou clinic

Examinarea fizica incepe prin palparea glandei tiroide, decelandu-se o suprafata neregulata, lasand sa se palpeze aceste formatiuni nodulare multiple, mici sau mai mari in dimensiuni. O mentiune importanta este aceea ca nu exista manifestari oculare precum in cazul bolii Basedow Graves.

In ceea ce priveste simptomele, acestea sunt dominate de semnele si simptomele tipice hipertiroidismului:
• Scadere ponderala, cu apetit alimentar crescut. In ciuda faptului ca pacientul are pofta de mancare si mananca mai mult, el va pierde in greutate.
Intoleranta la caldura. Pacientului ii este tot timpul cald si va fi imbracat mai subtire decat restul oamenilor.
• Tranzit intestinal accelerat
• Iritabilitate, nervozitate, lipsa de rabdare. Pacientul este tot timpul agitat, vrea sa aiba activitate.
• Vorbire accelerata (tahilalie)
• Tahicardie. Bataile inimii sunt accelerate, acestea persista si in timpul somnului si in momentele de odihna
• Palpitatii, hipertensiune arteriala
• Tremorul extremitatilor, care se accentueaza in conditii de stres si agitatie
• Insomnii
• Unghii si par fragile
Transpiratii abundente
• Sensibilitate musculara. Pacientul oboseste repede, are dureri musculare
• Tulburari de ciclu menstrual, menstruatiile fiind abundente, neregulate, cauzand probleme de fertilitate.

Avand in vedere ca acesta patologie este caracteristica varstelor mai inaintate, tabloul clinic va fi marcat de manifestarile cardio-vasculare. Astfel ca, tahicardiile si aritmiile, trebuie sa fie investigate si din punct de vedere endocrinologic.

Exista cazuri in care cresterea glandei tiroide este mare, ducand la senzatie de lipsa de aer, oboseala, voce ragusita.

De asemenea, in anumite cazuri, cresterea tiroidei este in jos, in spatele sternului, nefiind palpabila in acest caz, sau sa cada in mediastinul posterior, caz in care vorbim despre gusa plonjanta retrosternala.

Investigatii

Investigatiile de laborator vor incepe prin dozarea hormonilor tiroidieni pentru a aprecia functia tiroidei.

Se vor doza:

Dozarile hormonale, vor fi urmate de efectuarea unei ecografii tiroidiene.

Aceasta este o investigatie accesibila, nedureroasa, care nu iradiaza si va decela o glanda tiroida cu dimensiuni crescute, prezenta mai multor formatiuni nodulare cu aspect benign.

Scintigrama tiroidiana este o tehnica de medicina nucleara, mai putin utilizata in prezent, care in urma administrarii unui radionuclid, va scana tiroida.

In cazul gusii nodulare hipertiroidizate se va observa captarea neuniforma a iodului marcat, zone circumscrise hipercaptante, alternand cu zone hipo sau acaptante, in timp ce in cazul gusii plonjante retrosternale, este utila efectuarea unei examinari computer tomograf, pentru a aprecia lozalizare si dimensiunile exacte a glandei tiroide.

Complicatii

Asa cum am mentionat, gusile mari, pot provoca compresia traheei, care se traduce prin: dispnee (lipsa de aer), oboseala la efort, voce ragusita, dificultati de inghitire a alimentelor.

In cazuri rare, poate aparea o durere brusca la nivelul gatului, sugerand o hemoragie in interiorul unui nodul.

In unele cazuri, nodulii pot evolua spre a deveni maligni, caz in care este nevoie de o punctie biopsie pentru a stabili diagnosticul, urmat de interventia chirurgicala de indepartare a tiroidei.

Tratament

Prima etapa a tratamentului consta in administrarea de medicamente antitiroidiene, care vor stopa producerea hormonala in exces.

In functie de particularitatile cazului, va fi necesara adminstrarea acestora de la cateva luni, pana la 2, 3 ani, pana la nomalizarea TSH, FT4 si FT3.

Exista si varianta de administrare iodului radioactiv, care va fi captat de noduli si ii va distruge. Durata tratamentului este de 6-18 saptamani.

Interventia chirurgicala de scoatere a glandei tiroide, numita tiroidectomie, este indicata in cazul hipertiroidismului rezistent la tratamentul medicamentos si in cazul gusilor mari care apasa pe trahee si pe organele din jur.

Dupa aceasta interventie chirurgicala, pacientul va trebui sa urmeze toata viata tratament de substitutie tiroidiana cu hormoni tiroidieni de sinteza.

Cand trebuie sa te prezinti la medic?

In momentul in care observi cresterea in volum la nivelul gatului, cand la palpare, simti o formatiune in partea anterioara a gatului si incepi sa ai simptomele si semnele de hipertiroidism mentionate la tabloul clinic.

Evolutie si prognostic

Fiind o patologie a varstelor mai inaintate, hipertiroidismul poate agrava problemele cardiovasculare preexistente. De asemenea, aceasta categorie de pacienti este mai predispusa la instalarea osteoporozei cu prezenta fracturilor caracteristice, si pot tolera mai greu interventiile chirurgicale.

Cu toate acestea, gusa nodulara hipertiroidizata descoperita la timp si tratata corespunzator, are o evolutie favorabila.

Concluzii

Gusa nodulara hipertiroidizata se caracterieaza prin prezenta unei glande tiroide marite in volum, cu prezenta mai multor formatiuni nodulare care produc hormoni tiroidieni in exces, cu instalarea hipertiroidismului. Este o afectiune benigna, care nu pune viata in pericol, si, tratata corespunzator va avea o evolutie favorabila.

Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK285569/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321790


Citeste si despre:

Gusa micronodulara la copii si adulti Afectiunile tiroidei - Hipertiroidismul Glanda tiroida Glanda tiroida si preconceptia Confuzia dintre simptomele menopauzei si ale bolilor tirodiene Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Probleme cu tiroida: simptome, cauze, tratament Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea Descopera cele mai des intalnite afectiuni ale glandei tiroide din timpul sarcinii! interviu cu Dr. Minodora Andreea Cotea Cancerul tiroidian la copii Alimentatia in hipotiroidism