Inovatia in patologia prostatei

Actualizat: 17 Octombrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Sfatul parintelui PSA, prof. dr. Richard Ablin, catre medicii romani: “Folositi cu grija testul PSA. Screening-ul PSA este un dezastru pentru sanatatea publica”

Centrul pentru Inovatie in Medicina a organizat, marti 14 octombrie 2014, conferinta inaugurala“Inovatia in Patologia Prostatei”, invitatul principal fiind profesorul american Richard J. Ablin, descoperitorul antigenului prostatic specific (PSA).

La eveniment au luat parte 70 de experti in diverse domenii implicate in managementul bolilor prostatei: medici urologi, medici oncologi, radioterapeuti, specialisti in politici de sanatate, sanatate publica, health economics, comunicare medicala si experti in tehnologia informatiei, precum si reprezentanti ai pacientilor si ai societatii civile.

Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, presedinte al Asociatiei Romane de Urologie, a declarat in deschiderea evenimentului: „Antigenul specific prostatic (PSA) ramane cel mai valoros marker serologic in patologia urologica i utilizarea lui ne este la indemana pentru toata populatia masculina trecuta de 50 de ani”.

Descoperirea PSA, la inceputul anilor ’70, de catre profesorul Richard Ablin, a fost urmata de dezvoltarea testului pentru determinarea PSA, aprobat in 1986 de FDA pentru urmarirea post-operatorie a pacientilor cu cancer de prostata, dar si in 1994 pentru diagnosticarea precoce a cancerului de prostata.

Profesorul Richard Ablin lucreaza la Departamentul de Patologie al Colegiului de Medicina din cadrul Universitatii Arizona, Centrul pentru Cancer Arizona.
“Pe de o parte consider ca descoperirea testului pentru determinarea PSA a fost extrem de utila.insa,pe de alta parte a creat multe probleme, deoarece acest test este greu de folosit”, a afirmat profesorul Richard Ablin.

”Testul PSA este foarte util odata ce o persoana cu cancer de prostata a fost tratata, chirurgical sau cu radioterapie, cand nivelul PSA ar trebui sa fie aproape de zero. Apoi, daca valoarea PSA incepe sa creasca, este o sugestie a faptului ca probabil nu tot cancerul a fost indepartat sau in momentul diagnosticului si alegerii tratamentului existau micrometastaze dincolo de pragul de detectie. Acest test este foarte util practicii urologice si, in acelasi timp, este un exemplu despre modul in care un biomarker poate fi folosit”, a explicat profesorul.

“Pe alta parte, cred ca testarea si screeningul PSA sunt utilizate excesiv. in SUA, cheltuim anual 3 miliarde de dolari pentru un screening care poate fi considerat un dezastru pentru sanatatea publica. PSA nu este un marker al cancerului de prostata, ci al prostatei. PSA creste in hipertrofia benigna de prostata, in prostatite, in cancer sau chiar dupa un tuseu rectal recent efectuat. PSA deci nu este specific pentru cancerul de prostata, nu are un nivel diagnostic si de aceea consider ca testarea PSA trebuie facuta cu foarte mare atentie”, a declarat Prof. Ablin, care a recomandat efectuarea testului PSA la barbatii cu varsta de peste 45 de ani, care un frate sau tatal suferinzi de cancer de prostata, si nu la toti barbatii.

In cadrul Conferintei, dr. Marius Geanta. Co-Fondator al Centrului pentru Inovatie in Medicina, a anuntat lansarea primului program-pilot de medicina participativa pentru pacientii cu cancer de prostata in stadii avansate, din Romania.

La dezbatere au mai luat cuvantul dr. Bogdan Haineala si dr. Robert Stoica (ambii de la Institutul Clinic Fundeni), dr. Alexandru Grigorescu (de la Institutul Oncologic Bucuresti), dr. Ovidiu Codreanu si dr. Daniel Radavoi (ambii de la Spitalul T. Burghele, Bucuresti).

Parteneri stiintifici ai evenimentului au fost Societatea Nationala de Oncologie Medicala din Romania si Asociatia Romana de Urologie.
Partener triple helix: GSK
Partener double helix: Astellas, Janssen, Sanofi


Citeste si despre:

Adenomul de prostata Mergi des la toaleta? Iata care sunt cauzele Bolile de prostata: tumori canceroase sau necanceroase? Cancerul de prostata Alimentele contra cancerului de prostata Ce trebuie sa stim despre cancerul de prostata Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Adenomul de prostata, afectiunea benigna a prostatei Cum tratam corect prostatita acuta Hiperplazia benigna de prostata Analize recomandate in functie de patologii Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prostatei, cancerul de prostata si inflamatia prostatei) Patologie traumatica - plagi si contuzii