Fenomenul de paralizie a coardelor vocale

Actualizat: 21 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Paralizia coardelor vocale reprezinta incapacitatea uneia sau ambelor coarde vocale de a se misca. Aceasta afectiune poate avea un impact semnificativ asupra vietii socio-economice.

Afectiunea este cauzata de distrugerea nervilor de la nivelul coardelor vocale, rezultand astfel paralizia muschilor de la acest nivel.

Pacientii cu paralizie a coardelor vocale experimenteaza raguseala, oboseala vocala, scaderea volumului vocii, pierderea treptata a vocii, durere in gat in timpul vorbitului, disfagie si senzatie de sufocare la inghitire.

Coardele vocale, pe langa faptul ca ajuta la vorbire, au rol si in protectia cailor respiratorii impiedicand patrunderea in trahee a alimentelor si a fluidelor.

Persoanele cu paralizie a coardelor vocale vor descoperi ca eficacitatea tusei, inghitirea sau stranutul, mecanisme ce au rol in indepartarea deseurilor din zona laringiana sunt subminate din cauza reducerii mobilitatii coardelor vocale.

Cauze

Cele mai cunoscute cauze ale paraliziei coardelor vocale sunt:

- Traumatisme in zona gatului sau a pieptului – aceste lucruri pot deteriora nervii din zona coardelor vocale;

- Accidentul vascular cerebral – partea din creier care transmite mesaje catre laringe poate fi afectata de un accident vascular cerebral;

- Tumorile – se pot dezvolta in jurul nervilor sau a muschilor din laringe. Acestea pot fi benigne sau maligne;

- Edemul coardelor vocale poate impiedica functionarea corecta a acestora;

- Unele infectii pot deteriora coardele vocale;

- Afectiuni neurologice (boala Parkinson, miastenia gravis);

- Paralizia coardelor vocale poate avea, de asemenea, cauze idiopatice.

Semne si simptome

Coardele vocale reprezinta doua pliuri situate la intrarea in trahee. Atunci cand are loc fonatia, coardele vocale se ating si vibreaza.

Cand nu are loc fonatia, coardele vocale se afla intr-o pozitie deschisa, relaxata, permitand aerului sa treaca prin trahee, realizandu-se astfel procesul respirator. In paralizia coardelor vocale pacientul are dificultati de respiratie si nu poate inghiti.

Semnele si simptomele paraliziei coardelor vocale variaza in functie de cauza. De asemenea, tabloul clinic poate varia daca au fost afectate ambele coarde vocale sau doar una. Semnele si simptomele sunt reprezentate de:

- Raguseala sau pierderea completa a capacitatii de a vorbi;
- Voce suieratoare;
- Dificultate la inghitire (disfagie);
- Dificultate la respiratie (dispnee);
- Incapacitatea de a ridica tonul vocii;
- Senzatie de sufocare la inghitire;
- Reflexul de a tusi sau a stranuta poate fi diminuat.

Daca simptomele sunt severe se poate pune in pericol viata pacientului. Acesta nu ar mai putea sa respire in cazul in care sunt aspirate alimente sau lichide. Aspiratia poate duce la pneumonie severa.

Diagnostic

Pacientul va consulta un medic ORL care va efectua un examen fizic si va realiza o anamneza detaliata. Acesta poate recomanda urmatoare investigatii:

• Laringoscopia – un tub lung, subtire, flexibil echipat cu o camera video (endoscopul) este folosit pentru a examina coaardele vocale. Medicul va privi imaginile pe un monitor;

• Electromiografia laringiana – in aceasta investigatie se masoara curentii electrici de la nivelul muschilor laringieni. Testul masoara forta semnalului neuromuscular din creier catre muschii coardelor vocale;

• Computer tomograf sau imagistica prin rezonanta magnetica;

• Analize de sange.

Optiuni de tratament

Tratamentul paraliziei coardelor vocale depinde de cativa factori, inclusiv de ceea ce a cauzat paralizia, de cat de severe sunt simptomele sau de cat timp au aparut. Acesta va avea ca scop atat tratarea afectiunii cat si ameliorarea simptomelor.

Terapia vocala sau logoterapia

In terapia vocala terapeutul:

- va ajuta pacientul sa faca exercitii speciale pentru a-si intari coardele vocale;

- va invata pacientul sa isi imbunatateasca respiratia, controland-o atunci cand vorbeste;

- va invata pacientul cum sa isi protejeze caile respiratorii de lichide si alimente solide.

Interventii chirurgicale

Daca pacientul nu se recupereaza complet cu terapie vocala, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. Exista o serie de optiuni chirurgicale:

Injectarea – medicul specialist poate injecta o substanta in coardele vocale, marindu-le volumul. Prin marirea coardelor vocale acestea se vor atinge mai usor ajutand pacientul sa vorbeasca si sa respire mai bine. Substanta injectata poate fi colagen sau tesut adipos;

Repozitionarea coardelor vocale – aceasta interventie repozitioneaza sau remodeleaza coardele vocale;

Traheostoma – aceasta interventie se va realiza in cazul in care coardele vocale sunt lipite una de alta, impiedicand astfel trecerea coloanei de aer spre plamani.

Este o interventie de urgenta in care medicul face o incizie la nivelul gatului prin care introduce un tub. Pacientul va putea respira din nou datorita acestei interventii;

Stimularea coardelor vocale cu ajutorul electricitatii poate ajuta pacientul sa redobandeasca total sau partial capacitatea de inchidere si deschidere a acestora.

Recuperarea

Recuperarea unui pacient cu paralizie a coardelor vocale va depinde de cauza.

Pentru unii pecienti, terapia vocala realizata o data sau de doua ori pe saptamana timp de sase luni poate ajuta la ameliorarea simptomelor, pecientul putand sa vorbeasca si sa inghita normal.

Pentru pacientii care necesita o interventie chirurgicala, recuperarea va fi diferita. Acestia vor trebui sa se odihneasca timp de 72 de ore, avand grija sa nu foloseasca deloc vocea, deoarece pot intrerupe procesul de vindecare. Vor avea nevoie de drenaj la nivelul plagii timp de 48-72 de ore.

Este recomandat sa se urmareasca cu atentie culoarea si mirosul lichidului drenat deoarece acesta poate sugera prezenta unei infectii. Dupa interventia chirurgicala va fi necesara terapia vocala.

Factori de risc

- Unele tipuri de interventii chirurgicale,� in special interventiile chirurgicale de la nivelul gatului sau a toracelui;

- Tuburile respiratorii folosite in chirurgie pot deteriora coardele vocale;

- Chirurgia cardiaca reprezinta, de asemenea, un risc deoarece nervii care inerveaza laringele trec prin zona inimii. Nervul laringian se desfasoara si in apropiere de glanda tiroida, de aceea hipertiroidismul poate afecta coardele vocale.

- Anumite afectiuni neurologice – persoanele cu scleroza multipla, boala Parkinson sau miastenia gravis prezinta un risc mai mare de a dezvolta paralizia coardelor vocale.

Concluzii

Tratarea paraliziei coardelor vocale nu are intotdeauna ca rezultat recuperarea completa a pacientului. Deoarece cauzele paraliziei coardelor vocale implica leziuni nervoase sau boli progresive, corectarea paraliziei poate fi dificila.

Simptomele acestei afectiuni sunt de obicei tratabile insa nu exista o solutie rapida. Un tratament eficient prescris de medicul specialist va oferi cea mai buna sansa de recuperare a capacitatii de a vorbi, manca si inghiti.

Sectiune sustinuta de:

Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CABINET ORL DR.CONDREA NINA (Fagaras)
Tel: 0761334525
Fagaras, Str. Ghioceilor Nr1, Policlinica Parter

Medici

medic primar CONDREA NINA
ORL - CABINET ORL DR.CONDREA NINA (Fagaras)
Fagaras, 0761334525

Citeste si despre:

Corzile vocale – muschii vocii tale Sfaturi pentru o 'voce sanatoasa' Laringita Raguseala poate semnala o problema mai grava decat te-ai astepta? Simptomele si factorii de risc ai cancerului laringeal Trebuie sa ne alarmeze o banala raguseala? Importanta protezarii auditive bilaterale Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Disfonia – ce faci cand ramai fara voce? Stenoza subglotica la copii Balbismul (balbaiala) Durerea in gat Bronhoscopia - explorarea vizuala a cailor respiratorii Cum recunoastem simptomele cancerului esofagian?
Cere sfatul medicului ×