Dislocarea genunchiului

Actualizat: 28 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Mihaela Stamate
Medic specialist recuperare, medicina fizica si balneologie

Fortius Medical

Generalitati


Dislocarea piciorului are loc atunci cand oasele care formeaza genunchiul sunt deplasate de la locul lor initial. Oasele gambei (tibia si peroneul) se muta comparativ cu nivelul osului coapsei (femurului). Oasele genunchiului sunt mentinute impreuna de benzi puternice de tesut, numite ligamente. Dislocarea genunchiului presupune ruperea ligamentelor.

Cauzele dislocarii genunchiului

Dislocarea genunchiului are loc, de obicei in urma unor traumatisme majore, inclusiv caderi, accidente de masina si alte tipuri de leziuni asemanatoare.
- Cand genunchiul este dislocat, deformarea acestuia va fi vizibila.
- Uneori, un genunchi dislocat poate fi repozitionat, inapoi. In acest caz, genunchiul va fi foarte umflat si dureros.

Simptome

In primul rand, genunchiul va fi foarte dureros. Uneori nici nu se va mai percepe vreo senzatie mai jos de genunchi. In cazul in care genunchiul este repus in pozitia initiala, acesta se va inflama. Este posibil sa nu se simta pulsul la nivelul piciorului.

Cand este necesar consultul medical

Asistenta medicala de urgenta poate fi solicitata in oricare din urmatoarele situatii:
- dureri extreme sau umflaturi dupa accidente grave (cum ar fi un accident de masina);
- deformarea evidenta a genunchiului;
- amorteala piciorului;
- absenta pulsului la nivelul piciorului.

Analize si investigatii

In functie de modul in care este afectat genunchiul, medicul ar putea sa evalueze prejudiciul prin realizarea urmatoarelor investigatii:

- radiografie - scopul acesteia este de a se confirma faptul ca nu exista discontinuitati ale osului;

- examinarea pulsului - leziunea arterelor genunchilor este un simptom comun intalnit in cazul acestui prejudiciu, fiind afectate arterele de la nivelul genunchilor;

- arteriograma - acest tip de radiografie ar putea fi solicitata pentru a inlatura suspiciunea existentei unor leziuni ale arterelor. Unele centre medicale pot utiliza, de asemenea, ecografie sau ecografie de tip Dopoler pentru evaluarea fluxului de sange din artere;

- examinarea nervilor - prin evaluarea capacitatii de a simti atingerea si a misca anumite grupe musculare. Prezenta oricarei senzatii de amorteala poate semnala o leziune nervoasa.

Tratament

- Autoingrijire la domiciliu - Indicat este sa se intervina medical cat mai repede cu putinta pentru evaluarea prejudiciului si pentru ca genunchiul sa fie repus in pozitia initiala. Plasarea de gheata pe zona afectata poate fi utila pentru controlul durerii si pentru reducerea inflamatiei.

Tratamentul medical presupune urmatoarele etape:

- Repunerea piciorului inapoi, in pozitia initiala;

- Pentru diminuarea efectelor anterioare prejudiciului si pentru a se stimula vindecarea, articulatia genunchiului va fi imobilizata intr-o atela sau dispozitiv special. Prin acest lucru se previne indoirea genuchiului, fapt ce grabeste procesul vindecarii;

- Reevaluarea medicala de specialitate. Dislocarea genunchiului poate fi insotita de fisuri severe de ligament sau de ruperea oaselor genunchiului. Daca in urma mersului pe genunchiul se inflameaza, poate fi nevoie de o interventie chirurgicala pentru redobandirea functiei acestuia.

Recuperare

Dupa ce s-au aplicat masurile de baza de tratament, genunchiul ar trebui sa fie imobilizat si sa se utilizeze carje. Piciorul trebuie ridicat cat mai mult posibil. Se va consulta medicul ortoped, pana la vindecarea completa a genunchiului.

Modalitati de prevenire

Pentru preintampinarea dislocarii genunchiului, se vor evita activitatile riscante.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

HC Kinetic Med
Tel: 0371232114
Cluj-Napoca, Str.Mihai Eminescu Nr.7, Str.Aurel Vlaicu 184 Bl.3

Citeste si despre:

Ce afectiuni pot ascunde durerile de genunchi Ruptura de menisc Sindromul Marfan Cauze ale deplasarii de rotula Piciorul Reumatoid 15 aspecte pe care mersul le dezvaluie despre sanatatea unei persoane Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Luxatia congenitala de sold Guta - cauze, simptome, tratament Cauze comune ale durerii de sold la femei Osteoartrita juvenila Ce trebuie sa stim despre ruptura de ligament colateral medial
Cere sfatul medicului ×