Cauze
O balama de usa are nevoie sa fie unsa cu ulei pentru a functiona usor, pentru reducerea frictiunilor dintre partile care se misca si pentru a minimiza uzarea prin folosire.
In mod similar, cartilajul si tendoanele genunchiului se bazeaza pe un fluid lubrifiant numit lichid sinovial. Acest lichid ajuta genunchii sa se indoaie usor si in acelasi timp reduce frictiunile.
Lichidul sinovial circula prin toata articulatia, intra si iese in si din diferitele burse (pungute) prezente la nivelul genunchiului. Un sistem asemanator valvelor exista intre articulatia genunchiului si bursa din spatele rotulei (bursa poplitee). Acest sistem regleaza cantitatea de lichid sinovial care intra si iese din aceasta bursa.
Uneori, genunchiul produce prea mult lichid sinovial. Cel mai frecvent acest lucru este determinat de inflamatia articulatiei genunchiului, care apare in diferite tipuri de artrita. O leziune a genunchiului, in special ruptura de ligament, este o cauza frecventa a chistului Baker. Cand bursa poplitee se umple cu lichid si creste in volum, rezultatul este o umflatura numita chistul Baker. Ca textura, este similar cu un balon umplut cu aer.
In unele cazuri, chistul sinovial nu determina durere si poate trece neobservat. Daca apar semnele si simptomele, acestea pot fi:
- prezenta unei tumefactii in spatele genunchiului,
- durere la nivelul genunchiului,
- senzatie de intepenire a genunchiului
Consultul medical
Daca pacientul prezinta durere si umflatura in spatele genunchiului, e bine sa consulte un medic pentru a determina cauza. Tratarea afectiunii de baza, cum ar fi artrita sau ruptura de ligament, de obicei are ca rezultat si ameliorarea tumefierii si a durerii.
Desi este putin probabil, tumefierea din spatele genunchiului poate fi o tumora sau un anevrism arterial popliteal.
Teste si diagnostic
Un test de vizualizare noninvaziv, cum ar fi o ecografie sau imagistica prin rezonanta magnetica, poate ajuta la diagnosticarea chistului simplu. Daca medicul suspecteaza prezenta unui cheag de sange la nivelul piciorului (tromboza venoasa profunda) sau un anevrism, poate recomanda o ecografie a intregului membru inferior sau alte investigatii.
Complicatii
In cazuri rare, chistul Baker se poate sparge si lichidul sinovial se scurge in regiunea gambei, determinand durere ascutita in genunchi, tumefierea si uneori inrosirea gambei.
Aceste semne si simptome seamana foarte mult cu cele ale prezentei unui cheag de sange la nivelul gambei.
Daca tumefierea si inrosirea gambei apar, este necesara o evaluare medicala urgenta, deoarece cheagul de sange necesita tratament imediat.
De cele mai multe ori nu este nevoie de tratament, chisul Baker se rezolva de la sine.
Daca acest chist este foarte mare si determina durere intensa, medicul poate prescrie urmatoarele tratamente:
- Terapie fizica. Aplicarea de gheata, un bandaj compresiv si folosirea unor carje pot ajuta la ameliorarea durerii si a tumefierii. Exercitii usoare de miscare si intindere pentru musculatura din jurul genunchiului pot ajuta la ameliorarea simptomelor si pastrarea functionarii genunchiului.
- Drenarea lichidului. Medicul poate drena fluidul din articultia genunchiului folosind un ac. Metoda se numeste aspirare pe ac si este de obicei realizata sub ghidare ecografica.
- Medicatie. Medicul poate injecta un preparat corticosteroid, cum ar fi cortizonul, in articulatia genunchiului pentru a reduce infalmatia. Astfel se poate ameliora durerea, dar nu previne intotdeauna reaparitia chistului.
De obicei medicul trateaza cauza care a determinat aparitia chistului si nu chistul in sine.
Daca medicul descopera ca ruptura de ligament este cauza supraproductiei de lichid sinovial, poate recomanda interventia chirurgicala pentru repararea ligamentului.
In unele cazuri, in special la pacientii cu osteoartrita, chistul poate sa nu dispara chiar si dupa tratarea cauzei. Daca acest chist nu se amelioreaza, determina durere si interfereaza cu abilitata de a indoi genunchiul, sau daca - in ciuda aspirarilor – lichidul din chist afecteaza functionarea genunchiului, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru indepartarea chistului.
Daca medicul determina ca artrita este cauza chistului, el poate oferi urmatoarele sfaturi pentru reducerea infalamatiei si scaderea productiei de lichid sinovial:
- Urmarea principiului P.O.G.C.R.; aceste litere vin de la protectie, odihna, gheata, compresie si ridicare. Protejarea piciorului prin folosirea unor carje pentru a scadea greutatea ce se lasa pe genunchi si a permite deplasarea fara durere. Odihna piciorului. Aplicarea de gheata pe zona inflamata. Folosirea unui bandaj compresiv, si ridicarea piciorului cand acest lucru este posibil, in special noaptea.
- Folosirea unor antiinfalamatorii nesteroidiene sau a acetaminofenului. Antiinflamatoriile nesteroidiene, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, naproxen, si alte medicamente similare pot ameliora durerea, la fel cum o poate face si acetaminofenul. Antiinfalmatoriile prescrise de medic pot oferi doze mai mari si o potenta mai ridicata decat cele care se elibereaza fara reteta.
- Reducerea activitatii fizice. Aceasta masura va duce la reducerea iritatiei la nivelul articulatiei genunchiului.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.