Spondiloza cervicala - cauze, simptome, tratament

Publicat: 24 Octombrie 2012
Consultant: Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este spondiloza cervicala sau osteoartrita cervicala


Spondiloza cervicala sau osteoartrita cervicala este o afectiune degenerativa a coloanei cervicale, ce afecteaza corpurile vertebrale si discurile intervertebrale de la nivel cervical (cum este cazul herniei de disc), precum si continutul canalului vertebral (radacinile nervilor si/sau maduva spinarii).

Atunci cand are loc deshidratarea si micsorarea discurilor intervertebrale, cand apar osteofitele si are loc alterarea cartilajelor articulare si a discurilor intervertebrale, se dezvolta osteoartrita.

Cauzele spondilozei cervicale

Degenerarea discurilor si aparitia osteofitelor: la adultii tineri si copii, discurile intervertebrale au un continut mai ridicat de apa. Pe masura inaintarii in varsta, acestea incep sa se usuce si sa devina mai friabile, intervenind colapsul la nivelul zonelor intervertebrale si micsorarea distantei dintre discurile intervertebrale.

Pe masura ce creste presiunea de la nivelul fatetelor articulatiilor, debuteaza degenerarea acestora si apar artritele. Cartilajul care le acopera si le protejeaza se uzeaza. In cazul in care cartilajul se uzeaza complet, poate avea loc chiar si frecarea directa a oaselor. Pentru a reface cartilajul pierdut, are loc o proliferare anormala a tesutului osos (aparitia de osteofite). Osteofitele pot duce la marirea presiunii exercitate asupra nervilor spinali sau a maduvei spinarii, rezultand diverse complicatii.

Factorul major al aparitiei spondilozei cervicale este imbatranirea. Pana la varsta de 60 de ani, cei mai multi dintre oameni prezinta semne de spondiloza cervicala la radiografia cu raze X. Alti factori care pot predispune la dezvoltarea spondilozei cervicale sunt:

Simptomele spondilozei cervicale

In cele mai multe dintre cazuri, spondiloza cervicala nu provoaca simptome. Acestea pot varia in intensitate. Manifestarile pot include:

Uneori, in cazul spondilozelor cervicale se ingusteaza spatiul necesar maduvei spinarii si a radacinilor nervilor care provin din maduva spinarii si, trec prin coloana vertebrala spre restul corpului. In cazul in care radacinile nervoase sau maduva spinarii sunt presate, este posibil sa apara:

Diagnostic

In timpul examenului clinic, medicul va evalua mai multe tipuri de miscari ale gatului. Pentru a afla daca exista o presiune asupra nervilor spinali sau asupra maduvei spinarii, specialistul va testa reflexele, dar si puterea muschilor pacientului. De asemenea, medicul va incerca sa descopere daca presiunea existenta asupra coloanei vertebrale afecteaza mersul pacientului.

1. Teste imagistice - Exista variate investigatii imagistice care pot oferi detalii pentru stabilirea diagnosticului si formularea tratamentului.

2. Testarea functiei nervilor - In unele cazuri poate fi necesar sa se determine daca semnalele nervoase ajung in mod corespunzator la muschi. Testarea functiei nervilor include:

Tratament

Tratamentul pentru spondiloza cervicala depinde de severitatea semnelor si a simptomelor. Scopul tratamentului este de a calma durerea, de a va ajuta in mentinerea activitatilor zilnice obisnuite si de prevenire a deteriorarii permanente a nervilor si a coloanei vertebrale.

1. Medicamente - Daca analgezicele fara prescriptie medicala nu ajuta, medicul va poate recomanda:

2. Terapie - Un terapeut va poate invata exercitii, pentru a ajuta la intinderea si consolidarea muschilor de la nivelul gatului si umerilor. Unele persoane cu spondiloza cervicala trebuie sa faca tractiuni pentru a mari spatiul in care se afla presate radacinile nervoase.

3. Chirurgie - In cazul in care tratamentele conventionale nu reusesc sau daca semnele si simptomele neurologice - cum ar fi slabiciunea bratelor sau a picioarelor - se agraveaza, este nevoie, probabil, de interventie chirurgicala, pentru a mari spatiul alocat pentru maduva si radacini nervoase. Interventia chirurgicala poate implica eliminarea unui disc herniat sau osteofite ori indepartarea unei parti a unei vertebre.


Citeste si despre:

Durerea cervicala Reumatismele degenerative - artroza si spondiloza Spondiloza Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Beneficiile tratamentului cu plasma bogata in trombocite si aerocrioterapie Cauzele amortelilor de la nivelul bratelor Afla cum poti scapa de migrene, insomnie si oboseala cronica in numai 60 de minute! Cervicalgiile si recuperarea lor De ce apar tulburarile de echilibru?