Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Discopatia in general este afectiunea discurilor intervertebrale, discuri localizate intre vertebrele coloanei vertebrale. Pentru a intelege mai bine discopatia ca si patologie,trebuie mai intai sa stim ce inseamna, ce rol are si cum este impartita in mod fiziologic coloana vertebrala.
Coloana vertebrala este un element cheie al scheletului osos uman, aceasta inseamna ca ea are rol de sustinere. In functie de localizarea la care facem referire coloana vertebrala are doua portiuni mari, una fixa : coloana toracala si sacrala si 2 portiuni mobile : una cervicala si una lombara. Din cauza ca portiunile mobile sunt predispuse prin aceasta mobilitate si miscari, mai mare la erodare, in aceste doua zone, cervicala si lombara, vor aparea mai usor discopatiile.
In ce priveste coloana cervicala. aceasta are 7 vertebre si este localizata imediat dupa cutia craniana, iar continuarea acesteia este reprezentata de cele 12 vertebre toracale, portiunea ulterioara la care face referire si acest articol sunt cele 5 vertebre lombare, iar ultimele 5 sunt reprezentate de regiunea coccigiana si sacrala unde aceste ultime vertebre sunt sudate intre ele.
Intre aceste vertebre ale coloanei lombare exista niste discuri elastice formate la randul lor din numeroase discuri adunate de colagen care confera elasticitate sporita. Aceste discuri au si rol de amortizare al acestor vertebre in timpul miscarii umane.
Discopatia inseamna tocmai erodarea acestor discuri de colagen intervertebrale. Patologia este cu atat mai complexa cu cat prin interiorul coloanei vertebrale (portiunea osoasa) traverseaza manunchiul de nervi si de filete nervoase ce inseamna maduva spinarii.
Maduva spinarii are filetele nervoase atat ascendente cat si descendente care inseamna comunicarea nervoasa a tuturor informatiilor dinspre sistemul nervos central (encefal) catre restul organismului si invers de la toate organele de simt dinspre toate celulele descendente ale organismului si prin maduva spinarii ce traverseaza coloana vertebrala osoasa.
Daca aceste discuri intervertebrale se erodeaza, se va produce o comprimare a vertebrelor din regiunea lombara si astfel se va capsa/comprima nervul respectiv care va duce la o serie de patologii care pornesc de la : durere si se rasfrang la incompetenta de a merge sau dificultate in deplasare dar poate merge si pana la pareze si paralizii.
In cazul persoanelor de varsta a copilariei sau un adult tanar, discurile intervertebrale au o consistenta hidrica foarte mare de peste 75% fapt care da o elasticitate mult mai mare, iar odata cu cresterea in varsta continutul procentual hidric al intregului organism scade, fapt pentru care si probabilitatea de producere a discopatiei creste odata cu inaintarea in varsta.
Mecanismele discopatiei pot fi generate prin aceste erodari ale discurilor de colagen intervertebrale, dar mai exista si un al doilea mecanism data de o hernie de disc in antecedente. Hernia de disc lombara inseamna ca unul din discurile vertebrale lombare vor aluneca ori in urma unui traumatism ori prin disparitia discului intervertebral, acest disc vertebral va migra din pozitia sa fiziologica,fapt care poarta denumirea de herniere de disc.
Hernia de disc poarta denumirea in functie de directia de migrare : verticala, posterioara sau frontala ce va duce la compresia maduvei si a radacinilor nervoase.
Un alt mecanism de producere al discopatiei lombare face referire la sistemul muscular. Muschii mentin in toata perioada lor un tonus muscular, adica o minima contractie care ne asigura noua pozitia verticala sau orizontala chiar si atunci cand nu intreprindem o activitate fizica, acest tonus ne confera noua postura.
In conditii de repaus prelungit de absenta unei activitati fizice minimale, acest tonus incepe sa scada, astfel ca odata ce tonusul nu vine ca un plus de ajutor pentru mentinerea coloanei vertebrale in pozitie si postura fiziologica, este posibil sa apara discopatia lombara sau patologia vertebrelor lombare.
O alta cauza, dar care ar putea intra in mod deosebit la factor favorizant face referire la obezitate. Obezitatea inseamna acumularea de continut lipid in adipocite, aceste adipocite au un continut bogat in apa, astfel ca restul tesuturilor vor avea o deficienta hidrica, la care se adauga si un circuit sanguin mult diminuat in cazul obezitatii, dar si un necesar sanguin mult crecut datorita suplimentarii necesarului de sange la un corp cu greutate mult mai mare. Acest continut ridicat de adipocite va duce la o greutate mult mai mare exercitata asupra intregii coloane vertebrale, dar in special a coloanei lombare.
Durerile care sunt cauzate de compresarea acestor nervi pot fi sesizate totusi intr-un stadiu mult prea avansat al bolii (stadiu in care discurile intervertebrale, fibrele de colagen sunt erodate aproape complet) totusi acesta este cam primul simptom sesizat de catre individ. Aceste dureri pot iradia in zona inferioara a abdomenului dar pot iradia pe membrele inferioare, atat pe fata anterioara cat si pe cea posterioara.
Un alt pas in care pot fi sesizate timpuriu aceste discopatii este in momentul in care pacientul sesizeaza dureri de o intensitate mai mica dupa ce a mentinut o pozitie sezand pentru o perioada mai lunga, iar durerea apare imediat cu schimbarea pozitionarii, in acest pas este posibila recomandarea efectuarii unei radiografii de coloana lombara, radiografie care va evidentia aceasta discopatie lombara.
Radiografia de coloana lombara este in sine cel mai elocvent tip de diagnostic, si analiza de certitudine pentru discopatia lombara.
In cadrul semnelor poate fi mentionata si anamneza. Aceasta inseamna ca in cadrul unei anamneze de rutina, medicul va nota daca au existat in antecedente herniere de disc la diferite nivele, fapt care il poate orienta pentru investigatii suplimentare si astfel poate diagnostica mai usor discopatia lombara (daca aceasta exista).
Durerea care va fi identificata de pacient este similara, sau descrisa de individ, ca o arsura ori un impuls electric (o strafulgerare) la nivelul coloanei lombare sau la nivelul membrului inferior. Aceasta durere poate fi insotita de o senzatie de furnicaturi a membrului inferior care poate merge pana la nivelul degetelor piciorului. Dureri care se pot accentua in conditile unei deplasari pe jos prelungite, sau in conditiile in care pacientul sta o perioada mai indelungata in picioare.
Totusi cele mai elocvente analize pentru diagnosticarea acestei discopatii lombare raman radiografia de coloana lombara, sau de tehnica imagistica mai buna care inseamna CT-ul sau RMN-ul.
Cand se va stabili terapia pentru discopatie lombara, masura terapeutica trebuie sa tina cont de fiecare caz in parte si aici facem referire la faptul ca terapia difera in functie de stadiul in care a fost diagnosticata discopatia.
- In cazul in care discopatia lombara este intr-un stadiu incipient, prima masura de recomandat este pe langa niste antiinflamatoare locale sub forma de unguent si o recomandare de miscari sau de corectare a posturii pacientului. La care se poate adauga si fiziokinetoterapia si respectiv masajul terapeutic.
- In cazul in care discopatia este intr-un stadiu mai avansat iar durerile sunt de intensitate mai mare si de frecventa mai mare,atunci se va incerca limitarea corecturii de postura deoarece aceasta poate genera dureri si mai puternice in schimb se va mentine fiziokinetoterapia si masajul terapeutic la fel cum se pot mentinte antiinflamatoarele nesteroidiene si antalgice daca le considera necesare medicul, si administrate doar la recomandarea lui. Aceste antiinflamatoare pot fi si de tipul celor steroidiene, daca medicul le va recomanda si le va considera necesare.
- O alta metoda terapeutica este data si de infiltratii cu xilina un anestezic local cu eficienta de antalgic la care se adauga medicatia directa de tipul diprophosului, dar acestea sunt facute doar de catre medic si la indicatia acestuia intr-un mediu intraspitalicesc.
- Stadiul in care discopatia lombara este diagnosticata tardiv sau este intr-un stadiu mult prea avansat ori daca exista o durere de intensitate prea mare sau alte complicatii ce se refera la filetele nervoase, metoda de electie va fi terapia de tip chirurgical. In cazul terapiei chirurgicale se vorbeste de o disectie de dimensiuni reduse care poarta denumirea de discectomii care sunt efectuate sub ghidaj endoscopic. Terapia chirurgicala nu va fi initiata decat dupa o observare de 2-3 luni de catre medicul curant care va observa ori o inrautatire a starii de sanatate, ori va observa un deficit neurologic progresiv.
- La aceste masuri se poate adauga si masura adjuvant ca si masura terapeutica, adica aici facem referire la electroterapia cu curenti diadinamici care sunt efectuate in sectiile spitalicesti de recuperare si care folosesc acesti curenti exponentiali de tipul celor diadinamici si care au rolul prin stimularea musculaturii sa refaca tonusul muscular din zona lombara si astfel sa suplimenteze ajutorul dat de celealte masuri terapeutice.
Insa daca a fost aleasa masura chirurgicala ca masura terapeutica, prognosticul post-operator poate fi foarte variat de la caz la caz, adica in functie de gravitatea patologiei initiale, de varsta pacientului si cel mai important de respectarea de catre pacient a masurilor ce se impun si in special a mentinerii sedintelor de recuperare de kinetoterapie.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.