Sindromul de apnee in somn la copii

Actualizat: 19 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un studiu realizat in Australia arata, din nou, cat de important este somnul pentru copii.
Studiul a fost realizat pe 130 de copii, cu varste intre 4 si 12 ani. In timpul somnului, copiilor le-au fost monitorizate, activitatea cerebrala, miscarile globilor oculari, activitatea musculara, ritmul cardiac si respirator. In urma acestor monitorizari, copii au fost incadrati in una din categorii:


-
sforaituri rare

-
sforaituri frecvente

-
sindrom de apnee obstructiva in somn (SAS).

Apneea in somn este o intrerupere temporara si repetata, a respiratiei in timpul somnului. Apneea obstructiva, este cea mai comuna forma de apnee in somn. Factorii de risc pentru apnee sunt, obezitatea si amigdalitele.
In timpul somnului muschii gatului si ai limbii, se relaxeaza si blocheaza partial, caile aeriene.
Daca in cursul unei ore de somn, apar 10 episoade de apnee, care dureaza fiecare cel putin 10 secunde, la creier nu mai ajunge suficient oxigen. Aceasta declanseaza o trezire partiala, exprimata printr-un sforait brusc si o inspiratie profunda. Trezirea partiala ramane nesesizata de pacient, dar somnul este superficial si fragmentat, ceea ce duce la oboseala si somnolenta in timpul zilei. De asemenea sunt afectate capacitatea de concentrare si performantele diurne. In timp, SAS poate favoriza aparitia diabetului, hipertensiunii arteriale sau accidentelor vasculare cerebrale.
SAS poate sa apara la orice varsta, in cadrul studiului realizat, cel mai frecvent a fost descoperit la prescolari (4 - 6 ani). Acest fapt a fost pus pe seama dimensiunilor mari a amigdalelor, in raport cu dimensiunea gatului.
SAS afecteaza in mod egal baietii si fetele, dar este mai frecventa la copii obezi sau care provin din familii, unde mai sunt cazuri de SAS.
Se recomanda 11 – 13 ore de somn, pentru un copil prescolar si 10 – 11 ore de somn pentru scolari. Este foarte important sa se fixeze si respecte o ora de culcare, de asemenea copii nu trebuie sa consume cafeina inainte de culcare (ciocolata, bomboane, sucuri).
Copii nu trebuie sa primeasca nici un fel de medicamente care sa ii ajute sa adoarma mai repede.


Citeste si despre:

Tot ce trebuie stiut despre apneea in somn la copii Apneea de somn (Sindromul de apnee in somn SAS) Afla daca risti sa faci apnee de somn Problemele de somn ale copiilor si adolescentilor Somnul si parasomniile Hipertensiunea arteriala la copii De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: Creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! Greselile parintilor moderni Tulburarile de somn Sforaitul la copii (roncopatia) De cat somn aveti nevoie pentru o sanatate de fier Sindromul Prader-Willi, senzatia constanta de foame Sindromul mortii subite a sugarului