O proteina faciliteaza patrunderea in celulele embrionare a glucozei crescute din sangele matern

Publicat: 13 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


In ultimii ani, o echipa de cercetatori de la Centrul de Diabet Joslin condusa de Mary R. Loeken a elucidat cateva mistere privind riscul crescut al femeilor cu diabet de a da nastere unor copii cu defecte congenitale. Chiar daca aceste riscuri au scazut semnificativ in ultimii ani si datorita progreselor realizate de echipele de cercetatori de la Joslin, femeile cu diabet au in continuare o probabilitate de doua ori mai mare comparativ cu populatia generala de a da nastere unui copil cu defecte congenitale de cord si maduva spinarii, organe care se formeaza in primele saptamani de sarcina.
In studiile anterioare, echipa de cercetatori condusa de Dr. Loeken a reusit sa stabileasca prin cercetarile efectuate pe soareci ca nivelurile crescute ale glicemiei mamei reprezinta cauza acestor defecte. Acesta este unul dintre motive pentru care femeile cu diabet care isi planifica o sarcina sunt incurajate sa isi mentina glicemia intr-un echilibru foarte bun anterior conceptiei. Cercetatorii de la Centrul de Diabet Joslin au descoperit ca leziunea apare datorita faptului ca excesul de glucoza din sangele matern inhiba exprimarea genelor embrionare care controleaza procesele esentiale de dezvoltare.
In ultimul studiu realizat pe soareci, echipa de cercetatori a descoperit ca proteina denumita transportor de glucoza 2 (Glut2) permite patrunderea eficienta in celulele embrionare a glucozei aflate in concentratii crescute in sangele matern.


Citeste si despre:

Transplantul de celule stem din sangele periferic Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat Anemia fetala Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen) Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Transplantul de celule stem hematopoietice Ce este incompatibilitatea de Rh? 8 semne de avertizare a prezentei diabetului de tip 2 Icterul la nou nascuti (hiperbilirubinemia) Simptomele anemiei, teste de diagnosticare si tratament Lupusul – boala autoimuna Cauzele episoadelor de hipoglicemie