O proteina faciliteaza patrunderea in celulele embrionare a glucozei crescute din sangele matern

Actualizat: 16 Aprilie 2021


In ultimii ani, o echipa de cercetatori de la Centrul de Diabet Joslin condusa de Mary R. Loeken a elucidat cateva mistere privind riscul crescut al femeilor cu diabet de a da nastere unor copii cu defecte congenitale. Chiar daca aceste riscuri au scazut semnificativ in ultimii ani si datorita progreselor realizate de echipele de cercetatori de la Joslin, femeile cu diabet au in continuare o probabilitate de doua ori mai mare comparativ cu populatia generala de a da nastere unui copil cu defecte congenitale de cord si maduva spinarii, organe care se formeaza in primele saptamani de sarcina.
In studiile anterioare, echipa de cercetatori condusa de Dr. Loeken a reusit sa stabileasca prin cercetarile efectuate pe soareci ca nivelurile crescute ale glicemiei mamei reprezinta cauza acestor defecte. Acesta este unul dintre motive pentru care femeile cu diabet care isi planifica o sarcina sunt incurajate sa isi mentina glicemia intr-un echilibru foarte bun anterior conceptiei. Cercetatorii de la Centrul de Diabet Joslin au descoperit ca leziunea apare datorita faptului ca excesul de glucoza din sangele matern inhiba exprimarea genelor embrionare care controleaza procesele esentiale de dezvoltare.
In ultimul studiu realizat pe soareci, echipa de cercetatori a descoperit ca proteina denumita transportor de glucoza 2 (Glut2) permite patrunderea eficienta in celulele embrionare a glucozei aflate in concentratii crescute in sangele matern.


Email

Citeste si despre:

Transplantul de celule stem din sangele periferic Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat Lupta cu kilogramele dupa nastere - ce medicamente de slabit sunt recomandate Suferi de alergii? Iata cateva antihistaminice naturale Solutii naturale pentru parazitoze Anemia fetala Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen) Transplantul de celule stem hematopoietice Ce este incompatibilitatea de Rh? 8 semne de avertizare a prezentei diabetului de tip 2