Ce poate cauza tiuitul in ureche?

Publicat: 21 Septembrie 2017 | Actualizat: 21 Septembrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Tiuitul in ureche sau tinitusul este, de regula, un simptom al unor tulburari ale urechii si poate fi o problema pe termen scurt sau una care dureaza ani de zile si care poate anunta anumite probleme de sanatate.

De asemenea, tinitusul este una dintre cele mai importante manifestari otoneurologice, alaturi de hipoacuzia de perceptie si vertij. Apare cu o frecventa de aproximativ 70% la persoanele de peste 45 de ani.

Bolnavul are senzatia ca zgomotul provine din interiorul sau din afara urechii. Sunetul sau zgomotul poate fi de intensitate joasa sau inalta, uneori chiar foarte intens si poate fi perceput permanent sau cu perioade de liniste, intr-o ureche sau in ambele urechi.

Daca apare bilateral, tinitusul se asociaza cu surditatea, care este de cele mai multe ori una de tip senzorial.

Simptome

Tinitusul poate provoca simptome neplacute, precum dezvoltarea unei intolerante la sunete puternice, putand cauza instalarea unor tulburari emotionale.

Este important de precizat ca tiuitul in urechi nu reprezinta o boala de sine statatoare, ci un simptom care poate sa fie prezent in anumite afectiuni otorinolaringologice sau neurologice, uneori la baza existand si cauze de natura psihica precum depresia sau insomnia.

Tipuri de tinitus

• tinitus obiectiv, atunci cand poate fi auzit si de persoanele din jur;

tinitus subiectiv, atunci cand este auzit doar de persoana afectata;

• tinitus asociat unor stari emotionale.

Principalele cauze

Expunerea la zgomote puternice poate sa aduca anumite daune urechii. Persoanele care lucreaza in zone cu poluare sonica sau asculta muzica tare in casti prezinta de cele mai multe ori tinitus.

Imbatranirea. Zgomotele in urechi pot fi asociate si cu pierderea auzului, care apare odata cu imbatranirea. Acest simptom este prezent la multi pacienti cu varsta de peste 60 de ani.

Ceara in urechi. Inclusiv cerumenul poate provoca tiuit daca nu este indepartat.

Probleme cardiovasculare. Hipertensiunea arteriala, dar si tensiunea arteriala scazuta afecteaza vasele de sange si pot duce la aparitia zgomotelor in urechi.

Otita medie sau anumite alergii pot duce la aparitia zgomotului din urechi, dar numai pentru o anumita perioada de timp, pana cand este vindecata afectiunea.

Anumite afectiuni ale glandei, dar si diabetul zaharat pot avea ca si simptom tiuitul in urechi.

Diureticele si anumite antibiotice pot avea ca efect advers aparitia tiuitului in urechi.

Tratamente

Primul pas pentru un tratament corect este diagnosticarea, care se face de catre un medic ORL-ist, apoi tratarea cauzei principale.

Astfel, de exemplu daca sunetul din urechi este cauzat de o otita medie, este necesar ca pacientul sa urmeze un tratament prescris de catre specialist, daca insa este cauzat de zgomote puternice din mediu inconjurator, atunci este recomandata evitarea surselor de zgomot.

De asemenea, de ajutor in astfel de situatii pot fi si antihistaminicele sau antidepresivele, dar numai la recomandarea medicului. Zincul si magneziul pot fi utile, deoarece stimuleaza sistemul circulator, putand contribui la ameliorarea tinitusului.

Totodata, este indicat ca pacientii sa evite alcoolul, fumatul si stresul, sa-si controleze periodic tensiunea arteriala si sa reduca aportul de sare din organism.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Aparate Auditive -Audio Alfa
Tel: 0770617707
Bucuresti, B-dul Tineretului, Nr. 21, Bloc Z6, Scara A, Parter, Sector 4
Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Nu lasa ficatul sa duca tot greulNu lasa ficatul sa duca tot greul

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Esti obosit si nu reusesti sa te concentrezi? Lipsa vitaminei B12 ar putea fi cauza!

Cauzele si tratamentele principale ale vertijului

Arginina mentine inima puternica

Migrena juvenila

Rolul tratamentului compresiv in vindecarea ulcerului varicos

Antiinflamator natural pentru raceli si alte afectiuni

Obiceiuri sanatoase pentru imunitate crescuta

Otoscleroza

Labirintita

12 modalitati de a scadea tensiunea arteriala in mod natural

Surditatea - Pierderea auzului

Neurinomul acustic