Durerile de ureche nu sunt doar un simptom al racelii sau gripei, ci ele pot fi semnalul unor afectiuni grave, precum o tumora craniana.
Din acest motiv, durerile de ureche trebuie tratate cu maxima precautie, iar un consult medical devine obligatoriu cat mai curand cu putinta dupa aparitia acestora.
Durerea de ureche reprezinta un disconfort aparut la nivelul urechii. Se poate simti ca o durere ascutita, ca o arsura sau ca o durere surda, intermitenta sau continua. Aceasta poate afecta una sau ambele urechi.
Diagnosticarea o poate face doar medicul ORL-ist, care va prescrie si tratamentul adecvat.
Otita. Este o inflamatie a urechii produsa de obicei de virusuri sau bacterii. Cel mai adesea este vorba despre o infectie virala la nivelul urechii medii. Mult mai frecventa in cazul copiilor intre 6 luni si 3 ani, aceasta afectiune determina febra si stare generala proasta.
Copilul, daca inca nu vorbeste si nu stie sa spuna ceea ce il doare, isi va freca urechea afectata cu mana si va fi agitat. De regula, otitele medii insotesc un episod de viroza respiratorie.
Otita externa, care mai poarta si denumirea de otita inotatorului, reprezinta inflamatia tegumentului care captuseste canalul auditiv extern. Este specifica anotimpului cald si apare de obicei in cazul persoanelor care obisnuiesc sa mearga la bazin sau la piscine.
Urechea afectata prezinta mancarime, iar zona este dureroasa. Intensitatea durerii creste rapid, mai ales daca apare infectia.
Dopul de ceara. Ceara din ureche opreste praful, impuritatile, parazitii si alte obiecte straine sa patrunda in canalul auditiv. Atunci cand cerumenul este secretat in exces poate pune presiune pe anumite parti ale urechii, provocand durere.
Dermatita seboreica. Aceasta afectiune poate fi localizata nu doar la nivelul fetei sau al scalpului, ci si la nivelul urechii. Aceasta provoaca prurit si exfolierea tegumentului, simptome insotite de o durere surda.
Corp strain. Multi dintre copiii adusi la cabinetele ORL prezinta un corp strain de mici dimensiuni care a patruns prin pavilionul extern al urechii in canalul auditiv. Poate fi vorba despre piese mici de jucarii, despre boabe de fasole sau margele pe care copiii si le introduc in ureche.
Fiind vorba de cele mai multe ori de un act involuntar sau mai degraba de unul inconstient, cei mici nici nu isi aduc aminte ce anume au facut, insa acuza durere la nivelul urechii si disconfort in timpul masticatiei.
Inflamatii dentare. Caria sau abcesul dentar provoaca dureri in zona gingiei dintelui afectat, insa durerea poate migra pana la ureche. Durerea este de obicei puternica si creeaza disconfort.
Tumoare. Durerea de ureche poate fi uneori primul semn al unei tumori la nivelul capului si gatului. Neurinomul acustic, care este o tumora benigna a nervului acustic, provoaca si el dureri in zona urechii.
Diferenta de presiune. Barotrauma sau urechea de avion este o durere care apare prin diferenta de presiune dintre aerul din mediul inconjurator si cel din urechea medie. Acelasi tip de durere apare si in cazul mersului cu masina pe serpentine sau la altitudini mari.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.