Nu folositi betisoare pentru curatarea urechilor!

Actualizat: 22 August 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Gandeste-te bine inainte sa iti cureti urechile cu betisoare cu vata!

Specialistii in otorinolaringologie ne spun ca cea mai buna metoda de a ne pastra urechile curate si fara ceara consta in igienizarea partii externe a acestora si evitarea celei interne.
Urechile noastre au capacitate de auto-curatire. Ceara este de obicei eliminata din ureche "fara ajutor" din exterior, nefiind nevoie de un instrument pentru a face acest lucru. Betisoarele cu vata, sau orice alt obiect pentru curatire, pot impinge ceara mai mult in canalul auditiv, producand obstructia acestuia.
Agrafele de par sunt in special periculoase daca sunt utilizate drept instrumente de curatire ale urechilor deoarece pot perfora stratul delicat de piele ce captuseste canalul auditiv - provocand astfel infectii.

Ceara de la nivelul urechii este secretata cu un scop - previne patrunderea bacteriilor la nivelul canalului auditiv. Infectia la acest nivel poate avea drept cauza existenta apei in spatele unui dop mare de ceara. Aceasta se cheama urechea inotatorului si afecteaza canalul auditiv extern. Daca ai o astfel de infectie, vei resimti durere atunci cand tractionezi sau aplici presiune pe structurile urechii externe.

Fiecare dintre noi secreta cantitati variabile de ceara la nivelul canalului auditiv. Cateodata exista o secretie in exces, ceara blocand canalul auditiv, facand astfel dificil auzul. Daca acest lucru se produce, un medic poate indeparta ceara in exces utilizind un jet de apa calda sau instrumentar de specialitate.

Sectiune sustinuta de:Sectiune sustinuta de Clarfon

Citeste si despre:

Cat de periculos este sa folosesti betisoare de urechi? De ce se infunda urechile? Ce trebuie sa stiti despre ceara din ureche Urechile: ingrijirea si prevenirea afectiunilor frecvente Cerumenul sau dopul de ceara din urechi Nu ignora durerea de urechi. Boli grave pe care le poate ascunde Mancarimile urechii pot indica infectii Aparate auditive moderne si tehnologie de ultima generatie Ingrijire si sprijin pentru persoanele dragi care sufera de hipoacuzie Otomicoza, infectia fungica a urechii Tehnici cosmetice pentru un machiaj rezistent Ce trebuie sa stie orice parinte despre corpii straini auriculari Cand sunt indicate spalaturile auriculare? Dopul de cerumen si consecintele acestuia Timpan perforat – cauze si tratament Tratamentul prin angioplastie si folosirea de stent