Sughitul, simptom al accidentului cerebral vascular

Actualizat: 24 Mai 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre cele mai periculoase afectiuni, de aceea este util sa acordam importanta semnalelor pe care organismul le transmite. Inclusiv banalul sughit, daca este insotit de dureri in piept sau de vedere neclara, poate semnala aparitia unui AVC.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o boala care se caracterizeaza prin aparitia unui deficit neurologic (amorteli, ameteli, tulburari de vorbire sau vedere), deficit cauzat de afectarea primara sau secundara a unui vas cerebral.

Exista doua tipuri de AVC: ischemice si hemoragice. Cele ischemice sunt cele mai frecvente, reprezentand peste 80% din numarul de accidente vasculare.

Datele statistice arata ca accidentul vascular cerebral este a treia cauza de deces la femei. Astfel, printre simptomele care anunta accidentul vascular la femei se numara starile de ameteala, migrenele, amorteala intregului corp si sughitul.

Ce este sughitul

Sughitul apare ca urmare a contractiilor diafragmei, contractii care sunt controlate de anumiti nervi ai creierului. Atunci cand acesti nervi sunt afectati de atacul cerebral, se declanseaza sughitul.

Sughitul de regula trece de la sine, insa pot exista si situatii in care este nevoie de tratament medicamentos. De cele mai multe ori, acest spasm dureaza cateva minute si se numeste sughit tranzitoriu. Apare mai frecvent la barbati, la bebelusi si la copii.

Cauzele aparitiei sughitului

• ingerarea rapida a alimentelor, combinata cu inhalarea unei cantitati mari de aer,

• consumul de lichide fierbinti,

• schimbarea brusca a temperaturii din camera,

• consumul unor cantitati mari de alcool,

stresul puternic,

• starile de anxietate,

• un posibil AVC, mai ales daca este insotit de vedere neclara si dureri in piept.

Principalele simptome ale AVC-ului

• Afectarea vederii. Vederea incetosata sau dubla reprezinta un indicator important al AVC-ului. Datele statistice sustin ca acest simptom apare in 44% dintre cazuri.

• Scaderea brusca a fortei unui membru. Concret, bolnavul amorteste si nu-si mai simte piciorul sau mana.

• Tulburari de vorbire, de exprimare sau intelegere. Este posibil chiar ca un bolnav sa nu mai poata vorbi pentru o anumita perioada scurta de timp si sa nu inteleaga ce i se comunica.

Tulburari de echilibru, in special asociate cu ameteli.

• Tulburari de inghitire, cu stingerea vocii si sughit.

Exista si situatii in care sughitul poate deveni suparator atunci cand nu trece in decursul unei zile. In plus, poate fi insotit de stari de voma, de greata, febra, crampe abdominale.

In astfel de situatii este indicata vizita la cabinetul unui medic, deoarece poate semnala declansarea sau existenta unor afectiuni.

Ce afectiuni poate indica sughitul

Probleme cu refluxul gastric. Balonarea si arsurile la stomac pot irita diafragma, de aceea aceste tipuri de tulburari gastrointestinale pot duce la aparitia sughitului. Odata vindecate aceste afectiuni, sughitul dispare.

Accidentul vascular cerebral. Sughitul persistent poate fi semn de accident vascular cerebral. Totodata, acesta va fi insotit de simptome precum dureri in piept, senzatie de amorteala sau vedere neclara.

Insuficienta renala. Sunt studii care sustin ca aparitia sughitului poate semnala o afectiune a rinichilor.


Citeste si despre:

Metode eficiente de a trata sughitul Sughitul 12 comportamente ciudate ale corpului si explicatiile lor De ce apar frisoanele si cand e necesar sa mergem la medic? Explicatii pentru 12 mistere medicale Indicatiile opioidelor in osteoartrita Ulcerul perforat Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Sarcina - Luna a VII-a Gastrita acuta Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa! Sarcina - Luna a VI-a Sarcina - Luna a VIII-a Despre balonare, eructatii si flatulenta Accidentul cerebral: simptome si metode de preventie