Baietii, mai predispusi la autism si ADHD decat fetele

Actualizat: 03 Martie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Baietii sunt mai predispusi la autism sau ADHD decat fetitele, potrivit unui studiu recent publicat in Jurnalul American de Genetica Umana, care evidentiaza faptul ca in cazul fetelor, este nevoie de mutatii genetice extreme pentru dezvoltarea bolii, creierul acestora fiind mai protejat de astfel de boli.

Statisticile prezentate de cercetatorii elvetieni care au efectuat studiul prezentat in jurnalul american, 1.8% dintre baieti sunt diagnosticati cu autism, in comparatie cu doar 0.2%, cat este procentul fetitelor care sufera de aceasta boala.

Boli precum autismul sau ADHD-ul sunt mai comune in randul baietilor, genul devenind astfel un factor de risc pentru declansarea acestor tulburari.

Oamenii de stiinta au analizat, in cadrul studiului, datele genetice a peste 15.000 de persoane diagnosticate cu tulburari de comportament si au descoperit ca incidenta autimului era mai crescuta in randul baietilor.

Se pare ca fetele cu autism prezentau mai multe gene mutante decat baietii, ceea ce inseamna ca trebuie sa aiba loc mutatii genetice extreme pentru ca boala sa se instaleze, spre deosebire de baietei, care sunt afectati mai usor.

Descoperirea realizata de elvetieni ar putea duce la schimbarea modului de diagnosticare a acestor boli.


Citeste si despre:

Diferentele dintre manifestarile ADHD la baieti si fete Durerea sanilor la adolescenti (cresterea sanilor atat la baieti cat si la fete, insotita de durere si noduli) Posibila legatura dintre autism si greutatea mica la nastere Atrezia biliara Necesitatile nutritionale ale femeii de-a lungul vietii Cum este sa fii gelos Rebela acnee Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Boala Osgood-Schlatter – o afectiune a tendoanelor genunchiului Virginitatea – o decizie personala Abordarea discutiei despre sex cu adolescentii Oreionul (parotidita epidemica sau infectia urliana) Pubertatea si patologia ei Sindromul Klinefelter Sexualitatea pe parcursul vietii