Recomandari

Trusa medicala de vacanta. Ce trebuie sa aveti neaparat in bagaj cand plecati in concediu
Trusa medicala de vacanta. Ce trebuie sa aveti neaparat in bagaj cand plecati in concediu
Crema de protectie solara - cum o alegem pe cea potrivita
Crema de protectie solara - cum o alegem pe cea potrivita
Enterocolita acuta – semnele care trebuie sa te trimita la medic!
Enterocolita acuta – semnele care trebuie sa te trimita la medic!
Cum iti poate afecta sanatatea aparatul de aer conditionat
Cum iti poate afecta sanatatea aparatul de aer conditionat
Reactie alergica la muscatura de insecte – cum acordam primul ajutor?
Reactie alergica la muscatura de insecte – cum acordam primul ajutor?

Nou pe SfatulMedicului


Ingrijirea unghiilor dupa tratamentul antifungic: Pasii esentiali pentru o recuperare completa Ingrijirea unghiilor dupa tratamentul antifungic: Pasii esentiali pentru o recuperare completa

Dupa o perioada mai lunga sau mai scurta de tratament pentru ciuperca unghiei (onicomicoza), este firesc sa te intrebi: „si acum ce urmeaza?” Desi semnele infectiei pot disparea si unghia...

Dermatologie

Sindromul premenstrual – normalitate sau motiv de ingrijorare? Sindromul premenstrual – normalitate sau motiv de ingrijorare?

Sindromul premenstrual presupune experimentarea unei game largi de simptome si semne, precum iritabilitate, oboseala, schimbari de dispozitie, sensibilitate la nivelul sanilor si pofte alimentare. Simptomele apar cu cateva zile pana la doua saptamani inainte de menstruatie si dispar odata cu debutul acesteia sau la scurt timp dupa.

Ginecologie
Greata fara cauza aparenta – ce afectiuni poate ascunde Greata fara cauza aparenta – ce afectiuni poate ascunde

Greata este un simptom caracterizat printr-o senzatie subiectiva neplacuta de necesitate de a voma, dar care poate sau nu sa fie urmata de varsatura. Desi nu este o boala in sine, este asociata cu o varietate de afectiuni medicale, de la usoare la severe.

Medicina Generala
Pantofii tai pot favoriza ciuperca unghiei? Sfaturi esentiale pentru alegerea incaltamintei Pantofii tai pot favoriza ciuperca unghiei? Sfaturi esentiale pentru alegerea incaltamintei

Atunci cand vine vorba despre ciuperca unghiei, cele mai multe persoane se concentreaza pe tratamente locale, igiena picioarelor si evitarea mersului descult in spatii publice. Cu toate acestea, un factor adesea ignorat, dar esential in aparitia si recidiva infectiei fungice, este chiar incaltamintea.

Dermatologie-Estetica
Rolul vaccinurilor in prevenirea bolilor grave la copii Rolul vaccinurilor in prevenirea bolilor grave la copii

Vaccinul este un preparat biologic care stimuleaza sistemul imunitar sa recunoasca si sa combata agenti infectiosi, cum ar fi virusuri sau bacterii. El ofera protectie impotriva unor boli, prevenind imbolnavirea sau reducand severitatea acesteia.

Pediatrie
Importanta vitaminei D in dezvoltarea osoasa a copiilor Importanta vitaminei D in dezvoltarea osoasa a copiilor

Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul si fosfatul din alimente, care sunt importante pentru sanatatea oaselor si a muschilor. Cea mai mare parte a vitaminei D este produsa de piele atunci cand aceasta este expusa la soare.

Pediatrie
Tot ce trebuie sa stii despre chisturile arahnoidiene Tot ce trebuie sa stii despre chisturile arahnoidiene

Chisturile arahnoidiene reprezinta formatiuni saculare, benigne, care contin lichid, localizate la nivelul sistemului nervos central, atat in compartimentul intracranian, cat si in canalul rahidian. Acestea se formeaza cand membrana arahnoidiana, una dintre cele trei componente ale meningelui, care protejeaza sistemul nervos central, se rupe, lichidul acumulandu-se ulterior in interior, determinand formarea unui chist.

Neurologie
Somnul la copii: cate ore sunt necesare in functie de varsta Somnul la copii: cate ore sunt necesare in functie de varsta

Somnul este esential pentru crestere, imunitate, invatare si memorie si este important pentru a ajuta un copil sa se vindece si sa se recupereze. Un somn sanatos inseamna o cantitate si o calitate buna a somnului, cu rutine regulate de somn.

Pediatrie
Eruptiile cutanate frecvente la copii – criterii de diferentiere Eruptiile cutanate frecvente la copii – criterii de diferentiere

Eruptiile cutanate reprezinta modificari vizibile ale pielii, caracterizate prin roseata, umflaturi, pete sau vezicule, care pot fi insotite de mancarime, usturime sau durere. Pot aparea ca reactie la factori alergeni, infectii, boli autoimune sau expunerea la substante iritante.

Pediatrie
Ghid complet despre bronsiolita la sugari Ghid complet despre bronsiolita la sugari

Bronsiolita este o afectiune respiratorie acuta de natura virala, caracterizata prin inflamatia si obstructia celor mai mici cai aeriene din plamani, numite bronsiole. Aceasta inflamatie duce la acumularea de mucus si celule moarte, ingreunand fluxul de aer si, implicit, respiratia.

Pediatrie
Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam? Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam?

Cel mai bun model alimentar pentru cresterea si dezvoltarea unui copil ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Alimentele pline de nutrienti - fara sau cu un continut limitat de zahar, grasimi saturate sau sare adaugate - sunt considerate bogate in nutrienti.

Pediatrie
Colesterolul crescut la copii si tineri – un fenomen in crestere Colesterolul crescut la copii si tineri – un fenomen in crestere

Colesterolul reprezinta o substanta lipidica, produsa in principal de catre ficat, insa se poate obtine si in urma consumului alimentelor de origine animala (carne, produse lactate). In sange, colesterolul este transportat prin intermediul lipoproteinelor (LDL, HDL).

Diabet, nutritie, boli metabolice
Hepatita A si E – prevenirea bolilor transmise prin apa si alimente in sezonul cald Hepatita A si E – prevenirea bolilor transmise prin apa si alimente in sezonul cald

Hepatita reprezinta o patologie infectioasa de natura virala a ficatului ce afecteaza milioane de persoane la nivel mondial. In hepatita apare inflamatia tesutului hepatic si manifestari destul de specifice, durata bolii putand fi una scurta (hepatita acuta) sau indelungata (hepatita cronica).

Gastroenterologie
Caderile la varstnici - cauze, efecte, preventie Caderile la varstnici - cauze, efecte, preventie

Caderile in randul varstnicilor constituie o problema importanta de sanatate publica, cu impact semnificativ asupra independentei persoanei si asupra calitatii vietii. Desi multe dintre caderi nu provoaca leziuni severe, totusi ele determina frecvent aparitia fracturilor si pierderea autonomiei.

Ortopedie
Vaccinuri din copilarie care necesita doze de rapel Vaccinuri din copilarie care necesita doze de rapel

Pentru majoritatea vaccinurilor realizate in copilarie, este nevoie de inca o doza dupa finalizarea schemei initiale, la anumite intervale, pentru a obtine protectia optima. Doza suplimentara de vaccin se numeste rapel.

Alergologie-Imunologie
Tulburarile de continut ale gandirii - atunci cand realitatea se rescrie Tulburarile de continut ale gandirii - atunci cand realitatea se rescrie

In termeni simpli, continutul se refera la ce anume gandim: ideile, credintele, amintirile, preocuparile si imaginile care ne populeaza mintea. O persoana poate avea o forma a gandirii perfect coerenta, dar un continut profund tulburat.

Psihologie-Psihiatrie