Poftele din sarcina - de la normal la patologic

Actualizat: 31 Martie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


De la muraturi la inghetata, de la chipsuri la friptura sau chiar la compozitia prajiturilor (direct din vas) nu este decat un pas. Gusturi culinare prea ciudate? Nu, este vorba doar de poftele pe care femeile insarcinate le manifesta pe durata sarcinii, pofte ciudate, diferite, dar care mereu trebuie indeplinite! Si chiar daca astfel de combinatii nu sunt chiar cele mai rafinate recomandari, pentru femeia insarcinata care pofteste la ele, nimic nu poate fi mai bun.

Poftele din timpul sarcinii, oricat de neobisnuite, oricat de ciudate, sunt probleme frecvente cu care femeile se confrunta. Desi in afara perioadei sarcinii nici prin gand nu le trece sa consume astfel de produse, in lunile sarcinii, ele trebuie avute la indemana, caci femeile ajung efectiv sa tanjeasca dupa ele.

Poftele vor fi resimtite de majoritatea femeilor la un moment dat in timpul sarcinii. De fapt, se pare ca mai mult de jumatate din femeile insarcinate vor dori sa consume ceva extravagant sau neobisnuit in aceasta perioada. Cele mai populare dorinte sunt cele pentru dulciuri sau alimente sarate, desi pofte exista si pentru produse condimentate sau pentru cele cu un bogat continut de grasimi.

Deoarece apar atat de frecvent, medicii si-au pus des intrebarea daca poftele sunt si sanatoase sau daca pot deveni periculoase pentru organismul femeii sau pentru cel al fatului. Raspunsul variaza insa, in functie de natura poftelor, de alimentele care “trebuie” consumate si de cantitatile acestora.

Cauze

Desi se suspecteaza ca exista numeroase motive pentru care astfel de pofte apar, pana in prezent specialistii nu au putut explica in mod clar cauzele existentei lor, unele fiind mai mult sau mai putin obisnuite. Exista insa numeroase teorii legate de acest fenomen.

Unii experti sunt de parere ca poftele semnalizeaza de fapt nutrienti care lipsesc organismului matern. De exemplu, nevoia de muraturi, castraveciori murati, ardei murati, varza, poate fi tradusa ca organismul care cere mai mult sodiu. Dorinta pentru o portie mare de cartofi prajiti sau un hamburger poate deriva din nevoia de proteine, sodiu si potasiu.

Pofta pentru o inghetata dubla cu extra topping de ciocolata poate fi de fapt un semnal ca ar trebui consumat mai mult calciu sau chiar mai multe lipide. Organismul nu are nevoie neaparat de respectivul produs (inghetata, hamburger), dar poate avea nevoie de un anumit principiu alimentar din acel preparat. Iar ulterior, mugurii gustativi interpreteaza nevoia si pofta ca fiind corelata cu ceva foarte specific.

Foarte multi specialisti sunt de parere ca mugurii gustativi chiar joaca un rol foarte important in modul in care interpretam nevoile calorice si nutritionale ale organismului. Studiile au demonstrat faptul ca nivelurile crescute de hormoni din organismul femeii insarcinate sunt foarte importante pentru convertirea specificitatii mugurilor gustativi, dar si sensibilitatea terminatiilor olfactive. In sarcina pot fi modificate deci gustul si mirosul femeii.

Acesta este motivul pentru care unele alimente devin mult mai apetisante decat altele si femeia le acorda o importanta deosebita si isi doreste sa le consume. Modificarea gustului si mirosului nu are intotdeuna efecte pozitive asupra apetitului, caci tot ea sta la baza aparitiei aversiunii fata de anumite alimente. Cu alte cuvinte, chiar daca anterior femeia putea consuma fara probleme un anumit produs, dupa ce a aparut aversiunea pentru acesta, nu ii va mai suporta prezenta, mirosul si uneori chiar si simpla amintire a alimentului ii poate provoca greata. Aversiunea pentru alimente este asociata mai frecvent cu perioada de inceput a sarcinii, cand femeia descrie si greturile matinale. Desi acestea fac parte din modificarile si semnele vegetative de sarcina, se pare ca si aversiunea alimentara are un anumit rol in aparitia lor.

Desi foarte multe din poftele alimentare pe care le au femeile insarcinate pot parea destul de ciudate, ele nu reprezinta o amenintarea reala asupra sanatatii mamei sau dezvoltarii copilului. Aceasta situatie se poate modifica insa foarte mult, daca pofta este directionata asupra unui obiect de origini…non-alimentare. O astfel de tendinta poate fi chiar incadrata in domeniul patologicului si este caracterizata prin dorinta imperioasa de a consuma substante nesanatoase, care nu trebuie consumate indiferent de starea generala a organismului si care au chiar potential toxic si patogen. Afectiunea se numeste pica, iar pacientele cu aceasta tulburare consuma pamant, lemn, creioane, detergent, lut, sau chiar substante mult mai periculoase. Oricat de bizara este aceasta dorinta, ea poate coplesi vointa femeii si aceasta cedeaza si ingera respectivele produse.

Desi pica - nevoie de a consuma produse lipsite de valoare nutritiva - este foarte putin inteleasa ca tulburarea de sine statatoare, specialistii incearca sa o explice prin faptul ca astfel organismul semnalizeaza ca are un deficit de minerale, in special de fier. Deocamdata nu exista studii care sa sustina o astfel de ipoteza, insa ea castiga din ce in ce mai mult teren.

In unele situatii poftele mamelor pot avea si o semnificatie culturala si etica, semnificatie ce apara de fapt consumul unor alimente periculoase. Cele mai periculoase substante pe care le poate manca o femeie insarcinata sunt cele care contin plumb, cum este cazul pamantului sau lutului. In cazul in care femeia este expusa unor concentratii crescute de plumb, fatul poate avea probleme in dezvoltare si se poate confrunta cu tulburari mentale. Exista un risc crescut de aparitie a unor probleme ale intelectului (coeficientul de inteligenta este foarte redus), ale auzului si ale dezvoltarii motorii.

Alte studii au demonstrat faptul ca plumbul poate determina aparitia tulburarilor de atentie ale copilului, incapacitate de concentratie, memorie deficitara. Din pacate un astfel de scenariu nu este pur teoretic, specialistii raportand o serie de cazuri in care mamele au consumat pamant in timpul sarcinii si copilul a suferit importante tulburarui neurologice si neuropsihice.

De retinut!
Daca sunteti insarcinata si aveti pofte anormale, in special pentru produse ne-alimentare, specialistii va recomanda sa va adresati imediat medicului personal, sa ii comunicati aceste pofte si sa fiti testata pentru deficit de fier, zinc sau alte minerale importante.

Pofte clasice

Pentru majoritatea femeilor poftele din sarcina intra in cateva categorii, considerate deja clasice datorita frecventei cu care sunt intalnite. Acestea sunt: dulce, condimentat, sarat si doar ocazional acru. Sondajele realizate in randul femeilor insarcinate care au avut pofte in timpul acestei perioade au arata ca mai putin de 10% dintre femei tanjesc dupa fructe sau legume. Cele mai putin dorite sunt piersicile, afinele si broccoli.

Tocmai aceasta varietate, relativ plina in calorii si saraca in principii nutritive este cea care ridica probleme pentru specialisti. Nutritia corecta si echilibrata a femeii insarcinate este intotdeauna o problema actuala, iar daca valorile energetice nu sunt adecvat respectate, este foarte posibil sa apara in timp (scurt) deficite. De foarte multe ori femeile mananca doar ceea ce poftesc, iar ceea ce poftesc nu este intotdeauna plin de vitamine si minerale. Junk-food, dulciurile sau alimentele de la fast-food isi pot face cu usurinta loc in dieta zilnica a femeilor insarcinate, fiind catalogate drept “pofte”.

Inlocuirea sau cel putin consumarea unor astfel de alimente cu prioritate poate deveni periculos nu doar pentru fat, acesta fiind privat de foarte multe vitamine pe care nu le poate primi decat prin dieta mamei, dar si pentru greutatea femeii. O sarcina normala nu inseamna ca femeia trebuie neaparat sa isi sacrifice corpul, nu inseamna ca va castiga foarte multe kilograme in plus. Daca insa alimentele consumate nu fac decat sa aduca calorii fara continut nutritiv, atunci insa astfel de probleme devin demne de luat in seama. Greutatea creste pe seama sarcinii, a edemelor, dar si daca femeia consuma irational alimente care ingrasa orice om, dar care, pe fondul modificarilor metabolice caracteristice acestei perioade, pot face chiar mai mult rau.

Datorita faptului ca tendinta actuala a populatiei generale este spre supraponderabilitate, unele femei sunt departe de greutatea ideala sau cel putin de cea recomandata staturii si varstei lor chiar dinainte de a ramane insarcinate. Acest lucru inseamna ca trebuie acordata o atentie suplimentara echilibrarii greutatii in timpul sarcinii, pentru ca astfel femeia sa nu tinda spre o greutate chiar periculoasa la sfarsitul sarcinii.

Un studiu realizat de cercetatorii scandinavi in anul 2006, care a analizat 600 de femei insarcinate, a demonstrat faptul ca supraponderabilitatea creste semnificativ riscul de preeclampsie (o afectiune corelata cu sarcina, caracterizata prin cresterea foarte rapida a presiunii arteriale, care poate ajunge la valori foarte mari), precum si pe cel de aparitie al unor probleme in travaliu si nastere.

De retinut!
Specialistii apreciaza ca in cazul in care femeile au o greutate normala anterior sarcinii ar trebui sa nu ia mai mult de 10 kilograme in timpul sarcinii. Daca insa femeile sunt supraponderale, aceasta greutate trebuie foarte atent controlata si ele nu trebuie sa ia mai mult de 5-7 kilograme in plus.

Managementul poftelor

Specialistii sunt de parere ca modul in care femeile fac fata poftelor pe care le au in timpul sracinii poate influenta foarte mult greutatea finala si castigul ponderal cu care femeia depaseste sarcina.
Daca poftele cer inghetata si gogosi cu ciocolata, iar femeia le mananca foarte des (ulterior nu doar de pofta, ci pur si simplu pentru ca sunt bune), greutatea va incepe sa se mareasca inca de la inceputul sarcinii. Iar daca femeia are factori de risc pentru aparitia diabetului gestational (diabet zaharat ce apare in timpul sarcinii si care poate avea efecte nedorite asupra bebelusului si mamei), este cu atat mai important ca femeia sa isi controleze cu succes ingestia de dulciuri si alimente cu un bogat continut un carbohidrati. Daca pericolul de diabet gestational este ridicat, femeia nu trebuie sa fie atenta doar la ce mananca, ci si la cat mananca.

Specialistii au si vesti bune insa pentru viitoarele mamici pofticioase: chiar daca poftele se inmultesc, exista numeroase alternative sanatoase la ele. Deci ceea ce putea avea un impact nefavorabil asupra greutatii corporale, poate fi transformat in surse de vitamine si minerale pentru mama si fat. In plus, specialistii recomanda ca daca alimentele la care femeia pofteste sunt sanatoase, cel mai bine este ca de fiecare data sa cedeze tentatiei si sa isi satisfaca poftele. Rezultatele nu vor fi decat sanatoase.

Cel mai bine ar fi daca femeile nu se grabesc sa consume ceea ce ar parea ca vor, ci sa se gandeasca la ce ar putea avea nevoie organismul lor. Fiecare aliment are un anumit nutrient pentru care este recunoscut, iar daca acel nutrient poate fi gasit in forme mai sanatoase, cel mai bine este ca acelea sa fie consumate. De exemplu, daca apare pofta pentru inghetata de capsuni, ar fi bine ca femeia sa se gandeasca: vrea ceva rece, cremos, dulce, sau doar capsuni? Dupa ce nevoia a fost inteleasa, este mult mai usor sa se caute o alternativa sanatoasa la inghetata cu capsuni, care poate contine un procent ridicat de lipide, ce nu este intotdeauna o alegere sanatoasa pentru femeia insarcinata.

Nevoia de inghetata cu capsuni poate fi suplinita prin consumul de capsuni proaspete (sau macar din compot), sau a unui iaurt degresat cu aroma de capsuni. Poate de fapt din inghetata organismul doreste sa atraga calciul, avand o nevoie crescuta pentru acesta. Alternative sanatoase sunt insa numeroase: branza, iaurt, lapte, produse care contin calciu in procente net superioare inghetatei. Daca pofta este analizata putin, cu siguranta se pot gasi intodeauna alternative sanatoase si pline de vitamine pentru orice ar dori sa manance o femeie in timpul sarcinii. Astfel nu este amenintata nici greutatea si nici sanatatea.

Alternative sanatoase poftelor din sarcina

Este foarte important ca femeia care are pofte in timpul sarcinii sa incerce de fiecare data sa consume cel mai apropiat produs sanatos si echilibrat (din punct de vedere nutritional) poftei ei. Pentru a stimula viitoarele mamici sa adopte o dieta cat mai sanatoasa din care sa lipseasca produsele bogate in calorii si sarace in valori nutritive, specialistii recomanda urmatoarele alternative:
- Daca poftiti inghetata, incercati iaurt inghetat, iaurt de baut tinut la rece, serbet;
- Daca poftiti cola incercati apa minerala cu suc de fructe natural sau lamaie;
- Daca poftiti gogosi sau produse de patiserie incercati covrigei din faina integrala, pe care sa ii consumati cu gem de fructe;
- Daca poftiti prajituri incercati paine cu diferite compozitii si ingrediente (banane);
- Daca poftiti cereale cu ciocolata, miere sau alti indulcitori incercati cereale integrale sau fulgi de ovaz si zahar brun;
- Daca poftiti chipsuri alegeti chipsuri cu un continut foarte redus in sodiu si grasimi, popcorn sau covrigei uscati;
- Daca poftiti smantana incercati smantana cu un continut redus de lipide, iaurt degresat natural pe care sa il combinati cu diverse ierburi aromatice;
- Daca poftiti topping de inghetata incercati fructe de padure proaspete (afine, mure, zmeura) sau banane;
- Daca poftiti fructe la conserva care au foarte mult zahar (sirop) incercati mai degraba varianta proaspata a fructelor respective, sau pe cea congelata;
- Daca poftiti carne alegeti carnea slaba, de pasare, de curcan mai ales, carnea de peste sau carnea de vita;
- Daca poftiti frisca mai bine incercati sa va preparati o alternativa: lapte rece proaspat mixat in blender pentru cateva minute.


Citeste si despre:

Primul trimestru de sarcina Acupunctura si problemele curente in sarcina Acneea in timpul sarcinii Sarcina - Prima luna Sarcina - Luna a VI-a Depresia - tristetea patologica Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Informatii esentiale despre transplantul de organe Afectiuni ale cavitatii bucale Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta Pierderea poftei de mancare – cauze si tratament Cancer Importanta nutritionistului in perioada de sarcina
Cere sfatul medicului ×