Nasterea - generalitati

Publicat: 03 Octombrie 2005 | Actualizat: 04 Septembrie 2009
Autor: SfatulMedicului

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.


Pentru ca emotia sa nu se transforme in teama - care nu este cu nimic justificata - gravida trebuie sa cunoasca cateva amanunte despre acest act firesc care este nasterea. In acest fel, gravida va colabora activ cu moasa si medicul la buna desfasurare a nasterii.
Factorii care determina declansarea sarcinii sunt multiplii, de natura hormonala si nervoasa.
Travaliul sau nasterea are doua perioade principale:
- de dilatatie a colului uterin
- de expulzie a fatului. Inainte de a se declansa, nasterea manifesta semne premergatoare, ca de exemplu: fundul uterului coboara, fapt care da femeii o senzatie de usurare in respiratie; mictiunile (urinarile) devin mai frecvente, iar contractiile uterine, nedureroase in timpul sarcinii, sunt mai puternice, unele din ele devenind dureroase. Cu 12-24 de ore inainte de nastere, gravida elimina prin vagin o secretie serosangvinolenta, care este dopul gelantinos al colului uterin.

Inceputul nasterii se manifesta prin contractii uterine care sunt dureroase, intermitente si energice. Sediul durerii este in regiunea lombara si in partea inferioara a abdomenului. Contractiile uterine, la inceput de 15-20 de minute si cu durata de 20 de secunde, devin apoi din ce in ce mai frecvente, repetandu-se spre sfarsitul nasterii la 2-3 minute si durand 40-50 de secunde. Ca urmare a contractiilor, colul uterin se dilata.

Perioada de dilatatie dureaza la prima nastere 12-14 ore, iar la urmatoarele nasteri mai putin. Concomitent cu dilatarea orificiului uterin are loc ruperea "apei", iar fatul este impins in jos si trecut prin stramtoarea superioara in bazinul mic, prin colul uterin. Acest timp al nasterii se numeste angajare. Trecerea fatului prin bazinul mic se numeste coborare, iar iesirea prin orificiul vulvo-vaginal se numeste degajare. Acestia sunt cei trei timpi principali ai nasterii. In nasterea normala, asistenta consta in supravegherea desfasurarii contractiilor uterine, calmarea acestora cand devin prea intense sau stimularea lor cand sunt prea slabe, ascultarea repetata a batailor inimii fatului.

In perioada de expulzie care dureaza in medie 30 de minute gravida este asezata pe masa de nastere, regiunea ano-vulvara este dezinfectata cu tinctura de iod, picioarele si abdomenul acoperite cu campuri sterile, iar moasa sau medicul spalati steril, asista nasterea. Asistenta in momentul expulziei consta in dirijarea degajarii craniului fetal si a umerilor, astfel incat sa nu survina rupturi de vagin sau perineu. Uneori este necesara sectionarea perineului pentru a se usura nasterea fatului si pentru a se evita rupturile de vagin sau perineu. Dupa nastere, plaga perineala este suturata chirurgical evitandu-se in felul acesta aparitia ulterioara a prolapsului uterin. Dupa scoaterea fatului se sectioneaza cordonul ombilical intre doua pense si apoi se leaga. Se picura apoi 3-4 picaturi de protargol in ochii copilului si in fanta vulvara a fetitelor, pentru profilaxia infectiilor gonococice. Dupa 20-30 de minute de la expulzia fatului, placenta se desprinde de la suprafata uterului, dezlipire insotita de o eliminare de sange prin vagin si apoi este expulzata.
Cu aceasta in mod normal nastereaeste terminata. Mama cade intr-un somn adanc, odihnitor care dureaza cateva ore.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...

Medici

Medic primar obstetrică-ginecologie Dr. Laura Leonte
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Mentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pieliiMentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pielii

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Posibila legatura dintre autism si greutatea mica la nastere

Defectele de nastere si dieta mamei

Nasterea prematura

Sifilisul congenital - generalitati

Nasterea prin cezariana - factor de risc pentru astm?

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Beneficiile cremelor anticelulitice

Inhalanti - generalitati

Cum sa nasti fara durere?

Copilul cu greutate mica la nastere: cauze si prevenire

Nasterea vaginala dupa cezariana (NVDC)

Ingrijirea si tratarea pacientelor cu depresie postpartum (dupa nastere)