Palpitatii (batai rapide ale inimii)

Reprezinta o senzatie de batai ale inimii mult mai rapide si mai putin regulate decat de obicei. Ele sugereaza existenta unei tulburari de ritm cardiac, dar pot sa insoteasca un efort mare, o emotie sau un bufeu de angoasa.


Inaintea inceperii investigatiilor se recomanda stoparea consumului de cofeina si tratamentele medicamentoase, daca este posibil, pentru cateva zile. Daca nu se elimina palpitatiile astfel, trebuie evaluate cu atentie obiceiurile alimentare si efectuata o hemoleucograma pentru excluderea anemiei.

In prezenta tahicardiei, scaderii ponderale si apetitului crescute este evidenta necesitatea efectuarii unui profil tiroidian.

Daca pacientul prezinta palpitatii in asociere cu febra este indicata investigarea unui proces infectios, mai ales febra reumatica sau endocardita bacteriana. Pentru acestea sunt utile hemocultura, ASLO, VSH si ecocardiografia.

Daca palpitatiile sunt intermitente se poate suspecta feocromocitomul si se pot face dozarea din urina pe 24 de ore a acidului vanil mandelic (VMA) sau a metanefrinelor. Se poate face dozarea medicamentelor in urina pentru a verifica complianta pacientului la sugestia de a elimina temporar medicamentele. Este folositoare si monitorizarea tensiunii arteriale timp de 24 de ore.

Aditional, pentru palpitatiile intermitente se poate face o monitorizare Holter pe 24 sau 48 de ore. Tehnologiile noi permit monitorizarea si inregistrarea continua a evenimentelor cardiace timp de 2 saptamani. Timpii de circulatie sau spirometria pot fi utile in diagnosticul insuficientei cardiace.

Citeste si despre:

Pulsul si bataile anormale ale inimii Cand devin periculoase palpitatiile? Investigatii si analize pentru bolile de inima Palpitatiile Transplantul de inima – beneficii si atentionare Palpitatiile – semn al anxietatii sau al unei boli de inima? Inima sanatoasa, corp sanatos Impactul cofeinei asupra inimii si a randamentului fizic Palpitatiile la copii Aritmie sau palpitatii: cum le diferentiem?
Cere sfatul medicului ×