Pierdere subita si trecatoare a cunostintei, fara oprirea inimii si a miscarilor respiratorii, provocata de o hipoxie a creierului, ca urmare a unei stari maladive, a unor eforturi fizice mari, a unei emotii puternice etc. Poate surveni in cursul unei dureri subite, al unei luari de sange, a unei mese copioase luate intr-o atmosfera inchisa sau atunci cand sinusul carotidian, sediul baroreceptorilor, este comprimat. O lipotimie este un rau treptat in care subiectul are o impresie de cap gol, de incetosare a vederii, are nevoie sa se intinda. El are tulburari trecatoare ale constientei, este palid, transpira. In cateva minute, de cele mai multe ori, subiectul revine la starea normala incercand, eventual, impresia unei oboseli.
Investigatiile de rutina includ:
- hemoleucograma;
- VSH;
- biochimia;
- VDRL;
- radiografie toracica;
- EKG. Aceste investigatii vor ajuta la diagnosticarea anemiei, hipoglicemiei si bolilor cardiovasculare.
EEG ar trebui facuta pentru excluderea epilepsiei.
Daca sunt semne neurologice focale (modificari la examinarea clinica), se recomanda o tomografie computerizata craniana sau RMN. De retinut ca RMN este de doua ori mai costisitoare, iar sensibilitatea diagnostica doar putin mai ridicata.
Se recomanda consultarea unui medic neurolog pentru a se decide ce investigatii sunt necesare.
Un test de toleranta la glucoza pe 5 ore poate fi facut pentru diagnosticul hipoglicemiei.
Angiografia este necesara pentru diagnosticul insuficientei arterei bazilare.
Monitorizarea Holter este folositoare pentru diagnosticul blocului atrio-ventricular de grad 3 si a aritmiiilor cardiace.
Daca radiografia toracica si EKG-ul indica suferinta cardiaca, se recomanda consultatia unui medic specialist cardiolog.