Primul ajutor in cazul diareei

Actualizat: 27 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Tratament la domiciliu


Diareea acuta poate fi tratata la domiciliu. De fapt, in cele mai multe cazuri, diareea se vindeca in 2-3 zile chiar si fara terapie specifica.

Diareea la adulti
Se recomanda evitarea deshidratarii si consumul se lichide in cantitate suficienta.Tipul de bautura consumata nu este la fel de important ca inlocuirea lichidelor pierdute. A se evita laptele. Acesta poate inrautati diareea.

Bauturile dietetice nu asigura necesarul caloric de care ar avea nevoie persoanele deshidratate, de aceea se recomanda consumul de bauturi mineralizate sau plate pentru inlocuirea lichidelor pierdute.

Alimentatia nu se suspenda. Alimentatia nu trebuie sa fie usoara, dar e bine de evitat consumul de mancare grasa sau uleioasa. Copii mici si nou-nascutii ar trebui incurajati sa consume banane, orez, piure de mere si paine prajita, combinatie folosita de secole in tratamentul diareei.

Daca diareea este insotita de greata, se pot administra produse antidiareice pe baza de gheata pana la disparitia senzatiei de greata. Chiar daca diareea s-a oprit, se recomanda evitarea pentru inca doua zile a bauturilor alcoolice si alimentelor condimentate.

Se poate continua activitatea obisnuita in cazul diareei usoare, dar se recomanda evitarea exercitiilor solicitante pana la vindecarea diareei, intrucat acestea cresc riscul deshidratarii.

Diareea la copii
Deshidratarea trebuie de asemenea luata in calcul si la copii. Copiii foarte mici pun probleme deosebite intrucat ei prezinta un risc foarte mare de deshidratare.

Ar trebui sa consume lichide in permanenta. Solutii de tipul Pedialyte sunt mai indicate decat apa simpla. Aceste solutii contin si sarurile minerale pierdute prin diaree.

Sunt contraindicate tabletele cu saruri minerale. Ele pot agrava diareea si nu ar trebui folosite.

Copiii cu scaun frecvent, febra sau varsatura ar trebui sa stea acasa, tratandu-se pana la disparitia simptomelor. Pe langa faptul ca se faciliteaza odihna si recuperarea, este prevenita raspandirea afectiunii la colegii de clasa.

Tratament medicamentos

In cazul in care pacientul este deshidratat si nu se poate alimenta sau consuma lichide, se va monta un cateter intravenos pentru administrarea lichidelor pierdute. Se vor administra solutii cu electroliti de-a lungul cateterului intravenos, inlocuindu-se astfel lichidele pierdute si restabilind echilibrul hidro-electrolitic.

Intrucat majoritatea cazurilor de diaree sunt produse de virusuri, antibioticele nu sunt eficiente. Chiar si in cazul diareei severe produsa de bacterii, simptomatologia dispare dupa cateva zile cu sau fara tratament antibiotic. S-a constatat ca unele antibiotice agraveaza diareea, mai ales cea produsa de Escherichia coli (aparuta de obicei prin contaminarea alimentelor).

Tratamentul cu antibiotice poate fi util la adulti in anumite circumstante. Daca se administreaza antibioticul adecvat, se poate ameliora severitatea simptomelor si scurta durata evolutiei bolii. In cazul pacientilor cu diaree care au calatorit in afara tarii sau au fost la padure cu cortul (putand fi astfel expusi la apa contaminata din aceste zone), se recomanda administrarea de medicatie specifica pentru diareea calatorului sau impotriva anumitor paraziti intestinali.

Medicul specialist poate recomanda tratament cu antidiareeice orale. Aceste medicamente, ca Loperamid (Imodium) sau Subsalicilat de bismut (Peptobismol) pot fi utile in cazul unor pacienti cu diaree, dar trebuie evitate de catre altii. Ele sunt contraindicate in cazul nou-nascutilor si copiilor mici cu diaree.

In cazul diareei severe, cu deshidratare marcata, este necesara internarea in spital pentru monitorizare si administrarea de lichide pe cale venoasa.


Citeste si despre:

Primul ajutor in situatii de urgenta 5 Recomandari in caz de diaree acuta, indiferent de cauza ei - inclusiv virala ( COVID 19) Scapa de diaree! Solutia in tratamentul diareei acute: Mucoprotectoarele Colonoscopia - scop, pregatire, cum se realizeaza Opreste rapid diareea acuta si intareste sistemul de aparare al intestinului Modalitati de transmitere a infectiilor Obezitatea Fenomenul “fluturi in stomac”. De la creier la intestin. Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Incontinenta fecala Bolile copilariei despre care orice parinte ar trebui sa stie Ce sa mancati cand suferiti de diaree Probioticele amelioreaza simptomele sindromului de colon iritabil Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor Probioticele si microbiota: de ce sunt atat de importante si cum ne influenteaza viata? Alimente interzise in caz de diaree
Cere sfatul medicului ×