Vulturica (Hieracium pilosella)

Vulturica este o planta din flora spontana, apartine familiei Compositae si este intalnita in Europa, dar apare si in unele zone din Asia de Nord. In Romania ea creste mai ales pe pajistile mai uscate din regiunile de deal si de munte. Planta are un rizom orizontal din care pleaca numerosi stoloni (tulpini taratoare din care por rasari radacini noi). Tulpina nu creste prea inalta (maxim 30 cm) si este terminata cu o singura floare. Frunzele sunt situate la baza plantei, dispuse sub forma de rozeta. Intreaga planta este acoperita de perisori fini. Floarea este de culoarea galben intens, iar petalele sunt bifurcate la varf. Perioada de inflorire este din mai pana in septembrie.
In fitoterapie sunt folosite florile si radacinile. Recoltarea florilor se face in lunile iunie - septembrie, iar cea a radacinilor in lunile septembrie si octombrie.
Vulturica are in compozitia sa: acizi organici (cafeic, clorogenic), umbeliferona, tanin, saruri minerale, etc.
Proprietatile curative ale plantei sunt: antifebrila, antiulceroasa, azot- urica, astringenta, hemostatica, diuretica, energetica, expectorant, antispastic.

 

Uz intern:

 

- afectiuni hepatice, albuminurie, ascita, catar intestinal, faringite, diaree, edeme, febra, hematurie, infectie urinara, litiaze renale, nefroze, oligurie, ulcer gastric si duodenal, arteroscreloza, astenie, convalescenta – sub forma de infuzie, decoct, macerat.

 

Uz extern: 

 

- afectiuni bucale, furuncule, hemoroizi, rani  - sub forma de gargara, spalaturi cu infuzie.

Citeste si despre:

Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Exercitii qigong