Soia (Glycine hispida)

Planta anuala, de origine din Asia; de cultura la noi in tara. Florile au culoare de la alb pana la violet. Fructul este o pastaie cu seminte ovale. Tulpina si pastaia, sunt acoperite de peri maronii.

Soia contine proteine, steroli, glucide, grasimi, vitamine (A, B, C, D, E, K, P), saruri minerale, isovlavone. In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele (boabele), radacinile sau planta intreaga.

Planta are actiune emolienta, neurotona, hepatoprotectoare.Soia se utilizeaza in industria alimentara in prepararea uleiurilor, dar si in alte scopuri: fabricarea vopselelor, sapunurilor, lecitinei, etc.

Uz intern:

- diabet, guta, boli reumatice, surmenaj, anemie, hipercolesterolemie, boli hepatice, afectiuni vasculare, astenie, tulburari ale menopauzei.

Efecte adverse:

- Supradozajul poate determina iritatii gastrointestinale, stari de voma, tulburari ale mensturatiei, dezechilibre tiroidiene.

Citeste si despre:

Alergia la soia Laptele de soia Beneficii oferite de consumul de soia Adevarul despre soia Totul despre soia si beneficiile sale asupra sanatatii Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina B Nutrientii din diferite tipuri de lapte Remedii naturale pentru cancerul de san