Pufulita cu flori mici (Epilobium parviflorum)

Planta face parte din flora spontana, apartine familiei Onagraceae si este raspandita in Europa, Asia, si unele parti ale Americii. Este o planta iubitoare de soare si umiditate. In Romania o intalnim de preferinta pe marginea paraielor si raurilor, precum si langa santuri. Tulpina sa are intre 18-80 cm, este acoperita cu perisori fini, este cilindrica si la baza ei cresc lastari.  Frunzele sunt ingust – lanceolate, marunt si ascutit dintate, cele inferioare si mijlocii opuse, rareori alterne sau verticilate cate trei. Frunzele de la baza tulpinii formeaza o rozeta. Florile sunt mici si culoarea lor variaza intre roz-deschis pana la violet deschis. Semintele plantei au atasat o fibra pufoasa, alba, care le ajuta sa se raspandeasca atunci cand se deschide capsula care le adaposteste. Printre componentele chimice se numara: taninuri, acid cafeic, acid ursolic, elagic, polifenoli, saponine triterpenice, saponine steroidice, antociani, zaharuri, aminoacizi esentiali, ulei volatil, vitamina C, saruri minerale, aminoacizi, pectine, opt acizi grasi: palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, arahidonic, arahidic, linoleic si linolenic etc. In  fitoterapie se foloseste partea aeriana, ce trebuie culeasa in lunile iulie-august. Principalele sale calitati sunt: coleretice, colagoge, decongestionanta, astringenta, antiinflamatorie, dezinfectanta, stimuleaza eliminarea bilei, hipocolesterolemiant, cicatrizant, reconstituent al celulelor hepatice si prostatei, etc.

Uz intern:

- adenom de prostata, afectiuni hepatice, biliare, splenice, cancer de prostata, ciroze hepatice, cistite, dischinezie biliara, enterite, hepatite, hepatite cronice chiar evolutive, hipertensiune arteriala, hipocolesterolemie, intoxicatii gastro-intestinale, litiaze urinare, nefrite, pancreatite, prostatite, ulcer gastric si duodenal – sub forma de infuzie sau praful de planta uscata tinut sub limba, tinctura (deosebit de eficienta in adenomul de prostata).

Efecte adverse:

- La depasirea dozelor prescrise pot aparea aritmii si oprirea inimii in diastola (are actiune de tip digitalic). Pentru a observa rezultatele in bolile de prostata trebuie urmat tratamentul cu rigurozitate un timp mai indelungat.

Citeste si despre:

Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prostatei, cancerul de prostata si inflamatia prostatei) Ce nu stiati despre piperul negru Trifoiul rosu sau alb, planta cu multiple beneficii asupra sanatatii Cum il poti ajuta pe cel mic sa treaca mai usor peste o raceala Posibila legatura dintre autism si greutatea mica la nastere Importanta micului-dejun pentru copilul tau Cand vorbim despre sex cu cei mici? Boala pulmonara cronica la copiii mici 4 alternative inteligente pentru micul dejun
Cere sfatul medicului ×