Boala pulmonara cronica la copiii mici

Actualizat: 25 Octombrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Boala pulmonara cronica la copii mici este o afectiune a acestora caracterizata prin faptul ca tesutul deteriorat al plamanului, determina tulburari respiratorii dar si alte probleme de sanatate. Plamanii retin aerul sau sunt colbati, contin lichid si produc mucus in exces. Majoritatea copiilor care au boala cronica pulmonara supravietuiesc si o mare parte dintre acestia se insanatosesc. Boala pulmonara cronica este cunoscuta si sub numele de displazie bronhopulmonara.

Cauze

Factorii care singuri sau in combinatie determina aparitia bolii pulmonare includ:

- nasterea prematura, inainte de termen

- bolile pulmonare cronice, cel mai frecvent apar la copii care se nasc inainte de 26 de saptamani de gestatie si cantaresc mai putin de 1 kg. Plamanii nou-nascutului prematur nu poate fi pe deplin dezvoltat. Acest lucru predispune la dezvoltarea de infectii, inflamatii si acumulare de lichid la nivelul plamanilor, situatii care pot produce boala pulmonara cronica.

- leziuni ale plamanilor ca urmare a respiratiei fortate (artificiale) si a concentratiilor ridicate de oxigen care insotesc tratamentul care presupune utilizarea ventilatiei. Multi bebelusi prematuri au nevoie de acest tratament, mai ales cei care dezvolta sindromul de detresa respiratorie.

- o boala cardiovasculara
ce este cunoscuta sub denumirea persistenta canalului arterial (malformatie cardiaca)

- anomalii genetice care afecteaza dezvoltarea plamanilor

- lichid in plamani. Nou-nascutii prematuri se pot naste cu plamanii plini cu lichid. Chiar si unii dintre copii care se nasc prematur sau cei care se nasc la termen dar prin cezariana s-ar putea afla in aceasta situatie. In cazuri rare, uneori, nou-nascutii pot aspira meconiu in plamani in momentul nasterii. Acest lucru poate provoca iritatii si inflamatii pulmonare, care lezeaza tesutul pulmonar, iar rezultatul ar fi aparitia bolii pulmonare cronice.

- infectii. Nou-nascutii prematuri au sanse mai mari de a manifesta infectii pulmonare, in special virusul scintial respirator.

- hranirea insuficienta. Nou-nascutii care nu isi pot furniza substantele nutritive de care au nevoie din alimentatie, in special, vitamina A, sunt predispusi la dezvoltarea de boli pulmonare cronice.

Care sunt simptomele?

Simptomele bolii pulmonare cronice se pot manifesta in cateva zile dupa nastere. Cel mai comun simptom al bolii pulmonare cronice este dificultatea de respiratie. Este posibil sa se observe urmatoarele simptome la nou-nascut:
- murmur sau respiratie rapida
- evazarea narilor
- utilizarea gatului, pieptului si muschilor abdominali pentru respiratie
- dificultati de respiratie, wheezing (sunet ascutit care apare in timpul respiratiei)
- oboseala in timpul meselor si dupa mese
- piele palida, patata si cenusie, mai ales in zona limbii, buzelor, urechilor si unghiilor.

Diagnostic

Nu exista nici un test pentru diagnosticarea directa a bolilor cronice. Medicul poate suspecta prezenta unei astfel de afectiuni atunci cand copilul are dificultati de respiratie. Diagnosticul este confirmat cand unul din urmatarele simptome este prezent:
- copilul are nevoie de oxigen suplimentar timp de cel putin 28 de zile dupa nastere.
- la 36 de saptamani de gestatie copilul are nevoie de mai mult oxigen decat este prezent in aerul obisnuit.
- medicul poate solicita si alte teste pentru a exclude alte cauze ale dificultatilor de respiratie.

In cazul unui bebelus care a fost deja diagnosticat cu boli pulmonare cronice pot fi necesare mai multe investigatii care au rolul de a exclude prezenta eventualelor complicatii.

Tratament

Tratamentul bolii pulmonare cronice depinde de gravitatea acesteia. Practic tratamentul nu vindeca boala pulmonara cronica, dar cu ajutorul acestuia nou-nascutul va respira mai usor. Tratamentul are rolul de a minimiza stresul produs de simptomele bolii asupra nou-nascutului, iar pe masura ce copilul va creste si plamanii sai se vor dezvolta (matura), boala se va vindeca de la sine.

Tratamentul va incepe in spital, cu terapia cu oxigen si alte medicamente si, de obicei, se continua la domiciliu. Inainte ca parintii si copilul sa parareasca spitalul, medicul si asistentele vor instrui parintii cum sa ii acorde copilului ingrijirea de care acesta are nevoie.

Multi copii care sufera de boli pulmonare cronice depasesc, o daca cu inaintarea in varsta, de cele mai multe ori problemele pulmonare. Pe perioada in care manifesta boala au nevoie de suficienti nutrienti pentru a creste si a se dezvolta normal si pentru prevenirea complicatiilor bolii.


Citeste si despre:

Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii Astmul bronsic, cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industrializate Despre tratarea afectiunilor respiratorii la copiii mici si prematuri – interviu dr. Catalin Carstoveanu Tratamentul infectiilor respiratorii acute si cronice prin terapia cu aerosoli Boala Chagas - tripanosomiaza americana Astmul in cazul sugarilor si copiilor mici: simptome, factori de risc si optiuni de tratament Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.) Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Imunodeficienta comuna variabila Virusul sincitial respirator Intepaturile de insecte si paianjeni Tuberculoza (TBC): simptome si tratament Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Pneumonia la copii
Cere sfatul medicului ×