Porumbul (Zea mays)

Cereala cultivata atat ca planta alimentara, medicinala, industriala, furajera, intalnita. Porumbul are doua tipuri de flori: masculine si feminine. Florile femeiesti sunt cele care formeaza stiuletele iar cele barbatesti se afla in varful tulpinei. Fructul este o cariposa. Frunzele sunt mari, lineara si ascutite.

Porumbul contine amidon, ulei volatil, alantoina, vitamina C, vitamina e, albumine, vitamine din grupul B, saruri de potasiu, saponinehidrocarburi, fier, vitamina k, magneziu, fosfor, zinc, potasiu. In scop medicinal se foloseste matasea de porumb, dar si faina de porumb. Matasea de porumb se recolteaza in perioada de inflorire, din luna iunie pan ain luna august.

Porumul are proprietati astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice. Porumul este utilizat in primul rand ca aliment (cereala) si apoi ca planta medicinala.

Uz intern:

- matasea de porumb - pielocistite acute sau cronice, colecistita, dischinezie biliara, climax. metrorargii, litiaze urinare, guta, reumatism, obezitate, enurezis, oligurii, albuminurie, edeme cardiace, ascita, hipertensiune arteriala, hepatite cronice - sub forma de infuzie, decoct.

- faina de porumb - regim alimentar in cazul diabetului zaharat, al boli celiace.

- uleiul de porumb - hipercolesterolemie, profilaxia ateroscreloziei, reactii alergice, migrene, dischinezii biliare.

Uz extern:

- faina de porumb - impedigo, pliomicoze, domedoame, bronsite, furuncule, infectii ale cailor respiratorii superioare - sub forma de cataplasme, inhalatii.

Citeste si despre:

Cat de sanatoase sunt floricele de porumb?

Beneficiile porumbului dulce pentru nutritie si sanatate

Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii

Extractul de beta-sitosterol

Tratamentul iritatiei corneene

Adevarul despre popcorn

Alimentul care creste periculos riscul de cancer

Mamaliga, alimentul banal cu multiple beneficii pentru sanatate

Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului