Porumbul contine amidon, ulei volatil, alantoina, vitamina C, vitamina e, albumine, vitamine din grupul B, saruri de potasiu, saponinehidrocarburi, fier, vitamina k, magneziu, fosfor, zinc, potasiu. In scop medicinal se foloseste matasea de porumb, dar si faina de porumb. Matasea de porumb se recolteaza in perioada de inflorire, din luna iunie pan ain luna august.
Porumul are proprietati astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice. Porumul este utilizat in primul rand ca aliment (cereala) si apoi ca planta medicinala.
Uz intern:
- matasea de porumb - pielocistite acute sau cronice, colecistita, dischinezie biliara, climax. metrorargii, litiaze urinare, guta, reumatism, obezitate, enurezis, oligurii, albuminurie, edeme cardiace, ascita, hipertensiune arteriala, hepatite cronice - sub forma de infuzie, decoct.
- faina de porumb - regim alimentar in cazul diabetului zaharat, al boli celiace.
- uleiul de porumb - hipercolesterolemie, profilaxia ateroscreloziei, reactii alergice, migrene, dischinezii biliare.
Uz extern:
- faina de porumb - impedigo, pliomicoze, domedoame, bronsite, furuncule, infectii ale cailor respiratorii superioare - sub forma de cataplasme, inhalatii.