Pelin (Artemisia absinthium)

Planta medicinala aromata, inalta de aproximativ un metru, care creste in zona de camp si de deal.

Frunzele sunt subtiri si au culoare arginitie. Florile au culoare galbena,

Pelinul infloreste in din luna iulie pana in septembrie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele si florile din varf. Recoltarea se face la sfarsitul perioadei de inflorire. Gustul plantei este foarte amar. Pelinul contine ulei volatil, principii amare, tuiol, artamarina, dinina, pinen, sabinen.

Pelinul are efect antibacterian, colagog, vermifug,  antimicotic, carminativ.

 

Uz intern:

- convalescenta, anemie, astenie boli infectioase, dischinezii biliare, tulburari de menstruatie, diaree, gastrite cronice, inflamatii ale mucoasei intestinale, parazitoze intestinale, afectiuni hepato-biliare - in scop curativ si preventiv - sub forma de infuzie, decoct, pulbere.

   

Uz extern:

- ulceratii piodermizate, vaginite, infectii orofaringiene, candidoze, vaginite – sub forma de bai locale, gargara, cataplasma.

 

Contraindicatii:

- Este interzisa consumarea de pelin sub orice forma de catre persoanele care au ulcer, alte afectiuni acute ale sistemului digestiv sau cu afectiuni ale sistemului nervos, in timpul sarcinii, in timpul alaptarii.

 

Reactii adverse:

- Utilizarea prelungita, in cantitati mari si fara aviz medical poate determina reactii alergice, halucinatii, depresie, crampe stomacale, varsaturi, dureri de cap, convulsii, coma si chiar deces.

Citeste si despre:

Beneficiile si contraindicatiile pelinului Ce este acupresura? Cum sa facem fata alergiilor verii Alergenii din aer Medicamentele administrate in timpul sarcinii Remedii naturale impotriva parazitilor intestinali Ce este vitamina C? Detoxifierea pancreasului Suferi de hemoroizi? Iata ce trebuie sa mananci ca sa scapi de ei Metode simple prin care sa te feresti de alergiile de toamna