Palmier pitic (Serenoa repens)

Palmierul pitic este originar din america de nord. este asemanator cu palmierul, dar de talie redusa de pan la maxim 4 m si creste in grupuri. tulpinile sunt subtiri si au la baza frunzelor tepi. frunzele sale sunt lanceolate, ascutite la varf si cresc intr-o formatiune de evantai la terminatiile ramurilor la terminatiile ramurilor.

Pot atinge lungimi de pana la 2 m. fructele sale sunt bace ovale, carnoase, colorate in negru-violaceu (se aseamana la aspect cu maslinele). printre substantele chimice continute se evidentiaza: uleiuri volatile, saponine steroidiene, flavonide, acizi grasi, polizaharide.

Principalele proprietati ale plantei sunt: tonica, anabolizanta, stimuleaza pofta de mancare, digestiv, lactogen, anti- androginic. in fitoterapie se utilizeaza fructele, care se recolteaza toamna.

Uz intern:

- adenom de prostata, nicturie, disurie, alopecie, convalescenta, afectiuni digestive, afectiuni genito- urinare masculine, stimuleaza cresterea sanilor, stimuleaza si mareste secretia laptelui matern, acnee, impotenta, libido scazut, sindrom de ovar polichistic - sub forma de decoct, tinctura.

Uz extern:

- alopecie – sub forma de spalaturi locale.

Efecte adverse:

- planta are efecte hormonale si poate interfera cu pilulele contraceptive sau cu tratamentele hormonale de substitutie.

Citeste si despre:

8 medicamente si plante care va pot afecta viata sexuala 7 beneficii ale sterolilor si stanolilor din plante 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor Uleiul de palmier Copilul de la 1 la 3 ani: autonom sau temator? Sindromul Seckel - generalitati Valoarea nutritionala si medicinala a fructelor de curmale Si parintii gresesc cateodata