Hrisca (Fagopyrum esculentum)

Planta medicinala si alimentara care se dezvolta armonios in soluri bogate in siliciu sau nisipoase, preferand clima umeda si rece. Frunzele au varf ascutit, iar florile sunt asezate in forma de spic si au culoare alba sau rosie.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza partea aeriana inflorita. Hrisca infloreste din luna iulie pana in septembrie. Recoltarea se face in lunile iulie si august.

Planta contine flavone, antocianozide, acizi grasi, amidon, lipide, vitamine din grupul b, vitamina P, glucoza, saruri minerale.

Hrisca (boabele) este o cereala energizanta si hranitora, fiind un aliment nutritiv cu un continut scazut de calorii.

 

Uz intern:

- hemoroizi, insuficienta venoasa, boli hepatice, hemoragii retiniene, hemoragii digestive si renale, scarlatina, hemoptizii, tifon exantematic, glaucom, surmenaj fizic si intelectual - sub forma de infuzie, decoct.

 

Uz extern:

- edeme, echimoze, inflamatie, fragilitate capilara - sub forma de compresa, cataplasma

 

Efecte adverse:

- Supradozajul sau consumul indelungat predispun la fotosensibilizare.

Citeste si despre:

Dieta pentru hipoglicemie Profilul nutritional al alimentelor Fitoterapia hiperglicemiilor Dieta anti-imbatranire Intoleranta la gluten Fibrele si bolile diverticulare Dieta pentru prevenirea si tratarea candidozei Boli cauzate de deficitul de proteine Vegetarianismul