Gutuiul (Cydonia oblonga)

Arbore inalt cu frunze eliptice cultivat in tara noastra, rar intalnit spontan.
Florile au dimensiuni mari si culoare roz sau alba. fructele au miros placut, sunt mari, ovale, galbene, acoperite de peri fini. Gutuiul infloreste in lunile mai sau iunie.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza fructele, semintele si frunzele.
Gutuia contine magneziu, fosfor, fier, cupru, sulf, vitamina pp, C, B, A, calciu, sodiu, apa, glucide, tanin, pectina, protide, lipide, mucilagii, acid malic.
Gutuiul are proprietati astringente, emoliente, tonice, antihemoragice, stomahice. Fructele se utilizeaza si in cosmetica pentru ameliorarea ridurilor si tratamentele tenului gras.  De asemenea, se recomanda consumul gutuiei in curele de slabire, fiind un fruct care contine putine calorii.

Uz intern:

- boli gastrointestinale, stari de voma, diaree, infectii ale cailor respiratorii, boli pulmonare, tuse, raguseala, dizenterie, metrorargii, hemoroizi, inapetenta, convalescenta, hepatite, hemoptizie, leucoree - sub forma de salata, infuzie, decoct.


Uz extern:

- stomatite, arsuri, gingivite, degeraturi, conjunctivite, iritatii si rani tegumentare,  - sub forma de spalaturi locale, gargara.

Citeste si despre:

Gutuia, alimentul minune al toamnei. Zeci de beneficii intr-un singur fruct Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare Beneficiile pentru sanatate ale gutuilor Anatomia creierului - diviziuni 11 fructe si legume de toamna care iti intaresc imunitatea
Cere sfatul medicului ×