Fenicul (Foeniculum vulgare)

Planta bienala de cultura care poate atinge chiar si 2 metri inaltime, cu tulpina dreapta si cilindrica. Florile sunt mici, de culoare galben-auriu arajate in forma de umbele. fructele au culoare cenusie, sunt ovale, alungite, aromate cu gust dulceag si patrunzator.

In scop medicinal se folosesc fructele si radacina plantei. fructele contin ulei volatil (anetol) ulei gras, substante proteice, zaharuri. fructele de fenicul se folosesc si in gastronomie dar si in industria alimentara pentru aromatizarea preparatelor. Fructele de fenicul au efect carminativ, antispastic, galactogog, antiinflamator, sedativ, antiseptic, sudorific, expectorant.


Uz intern:

- fructele - colici abdominale, dispepsie, astm bronsic, bronsite, meteorism abdominal, enterocolita, stimularea secretiei lactate, frigiditate, impotenta sexuala, insuficienta pacreatica, laringite, faringite - sub forma de infuzie, pulbere

- radacina - edeme - sub forma de infuzie

Uz extern:

- fructele - abcese subcutanate, ulceratii cutanate, eczeme acute, conjunctivita - sub forma de comprese sau ulei.

Contraindicatii:

- Este interzis consumul in caz de ulcer gastric, duodenal, enterocolite acute si cronice. Utilizata intern in cantitati mari, planta poate determina hemoragie uterina, la femei.

Citeste si despre:

Rozaceea

Acneea chistica

Remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli

O digestie mai buna in mod natural

Marirea sanilor cu suplimente naturale. Mit sau realitate?

Dermabraziunea

Profilul nutritional al alimentelor

Celulita: tratament la domiciliu

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Ce este gastroduodenita?