Este o planta comestibila, originara din zona Marii Mediterane si apartine familiei Brassicaceae. In Romania este cunoscuta sub numele de Voinicica sau Rucola si se intalneste in zonele insorite de campie si de deal si in zonele cu culturi. Planta creste pana la 1 m inaltime, pe tulpina se gasesc frunzele adanc crestate, lobate, avand pana la 10 lobi laterali mici si unul terminal mai mare, au o aroma asemanatoare ridichii si sunt comestibile. Florile sunt mici, au 4 petale alb- galbui, brazdate de vinisoare fine de culoare violet. fructele sale sunt lunguiete si contin seminte comestibile. Planta este bogata in potasiu si vitamina c, uleiuri volatile si esentiale, myrosin, fier. Calitatile sale principale: antioxidanta, antiscorbutica, diuretica, stimulativa, stomahica, antibacteriana, afrodisiaca, previne sclerozarea vaselor de sange, diuretica (radacina). In fitoterapie sunt utilizate frunzele tinere (ce trebuie recoltate inainte de perioada de inflorire, altfel devin amare) si radacina. De asemenea este utilizata in alimentatie, frunzele sale fiind utilizate ca adaos aromant la salate, iar din seminte se poate realiza un mustar aromat.
Uz intern:
- arterioscleroza, colesterol, obezitate, anemie, sistem imunitar slabit, infectii renale si intestinale - frunzele consumate ca atare, infuzie de radacina.