Degetelul lanos (Digitalis lanata)

Degetelul lanos este o planta din flora spontana din Europa si Asia Centrala, apartine familiei Scrophulariaceae. In tara noastra creste spontan in fanete, locuri pietroase si poieni, dar este si cultivata ca planta ornamentala. Planta formeaza in primul an de vegetatie o rozeta de frunze bazale, iar in al doilea an apare tulpina inalta de pana la 1 m, cu frunze lanceolate. In varful tulpinii se formeaza flori mari, campanulate, de culoare alb-gri pana la nuante de brun, ce cresc grupate in inflorescente bogate, lungi de pana la 25 cm. Infloreste in iunie - august. Planta este acoperita cu perisori fini, are un aspect lanos. Cele mai importante substante din compozitia chimica sunt: heterozide cardiotonice, lanatozide si flavonoide.

Principalele calitati ale plantei sunt: cardiotonica (datorita heterozidelor cardiotonice produce o crestere a puterii de contractie a miocardului, urmata de o rarire a batailor inimii) si diuretica. In fitoterapie se utilizeaza doar frunzele recoltate la maturitate, cand contin cel mai mare numar de principii active - in lunile iunie si septembrie.

 

Uz intern:


- cardiopatii ischemice - se va folosi numai extractul obtinut in farmacii, deoarece doza necesara trebuie sa fie foarte atent masurata si respectata, intrucat este toxica. Digitalina extrasa din planta poate produce infarct si moarte.

Citeste si despre:

Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri Intarcarea bebelusului, ce trebuie sa faci si ce nu? Anatomia mainii Al doilea trimestru de sarcina 7 exercitii pentru maini, care atenueaza durerile articulare Ce cauze stau in spatele unghiilor crapate Probleme stomatologice la copii Despre alaptare si beneficiile ei
Cere sfatul medicului ×