Planta medicinala bienala, care poate ajunge si pana la 2 metri inaltime. Frunzele ating dimensiuni mari in primul an, iar radacina este carnoasa. Florile au culoare violet, sunt tepoase si globuloase. Planta se intalneste in zonele cu umiditate scazuta, chiar secetoase.
Radacina se scoate din pamant in lunile martie sau aprilie in cazul in care planta are deja doi ani si in luna septembrie sau octombrie daca planta are doar un an. Frunzele se recolteaza inainte de inflorire, in primul an.
Brusturele contine glicozide, flavonoide, zahar, tanin, ulei volatil, rasina, mucilagiu, inulina, alcaloizi. Semintele de brustur au in compozitie acizi grasi esentiali, vitamina A si B2. Radacina contine fibre dietetice, calciu, aminoacizi, potasiu si polifenoli. In fitoterapie se utilizeaza frunzele, semintele si radacina. Frunzele brusturelui contin substante antibiotice.
Brusturele este cunoscut pentru calitatile sale astringente si dezinfectate, fiind folosit mai ales in tratarea bolilor de piele. De asemenea este un bun diaforetic si diuretic. Radacinile de brusture sunt utilizate si in gastronomie, fiind aromate.
Uz intern:
- seminte: febra, gripa, raceala, inflamatii, hiperglicemie, hipertensiune, eliminarea toxinelor din organism;
- radacinile: constipatie, boli renale, boli reumatismale, insuficienta respiratorie, epilepsie, stomatite, furunculoza, diabet, dischinezie biliara, tuse, colici abdominale, boli hepatice;
- frunzele: indigestie.