Brusture sau lipan (Arctium Lappa)

Planta medicinala bienala, care poate ajunge si pana la 2 metri inaltime. Frunzele ating dimensiuni mari in primul an, iar radacina este carnoasa. Florile au culoare violet, sunt tepoase si globuloase. Planta se intalneste in zonele cu umiditate scazuta, chiar secetoase.

Radacina se scoate din pamant in lunile martie sau aprilie in cazul in care planta are deja doi ani si in luna septembrie sau octombrie daca planta are doar un an. Frunzele se recolteaza inainte de inflorire, in primul an.

Brusturele contine glicozide, flavonoide, zahar, tanin, ulei volatil, rasina, mucilagiu, inulina, alcaloizi. Semintele de brustur au in compozitie acizi grasi esentiali, vitamina A si B2. Radacina contine fibre dietetice, calciu, aminoacizi, potasiu si polifenoli. In fitoterapie se utilizeaza frunzele, semintele si radacina. Frunzele brusturelui contin substante antibiotice.

Brusturele este cunoscut pentru calitatile sale astringente si dezinfectate, fiind folosit mai ales in tratarea bolilor de piele. De asemenea este un bun diaforetic si diuretic. Radacinile de brusture sunt utilizate si in gastronomie, fiind aromate.

Uz intern:

- seminte: febra, gripa, raceala, inflamatii, hiperglicemie, hipertensiune, eliminarea toxinelor din organism;
- radacinile: constipatie, boli renale, boli reumatismale, insuficienta respiratorie, epilepsie, stomatite, furunculoza, diabet, dischinezie biliara, tuse, colici abdominale, boli hepatice;
- frunzele: indigestie.

Uz extern:

- radacina - acnee, dermatite, dermita seboreica, matreata, alopecie, furunculoza, ulceratii venoase, eczeme;
- frunzele - piodermite, eczeme, furunculoze, acnee, stomatite, intepaturi de insecte sau paianjeni, ulceratii, herpes.

Citeste si despre:

6 moduri sa va detoxifiati organismul si sa va intariti imunitatea in mod natural Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala Copilul este bolnav. Se poate duce la scoala sau nu? Sindromul Delleman sau sindromul oculocerebelocutanat Difilobotriaza sau botriocefaloza Orbirea sau cecitatea Lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii Psihanaliza - Metoda de tratament sau cale spirituala?
Cere sfatul medicului ×