Cat de periculoase sunt bacteriile care traiesc in nas

Actualizat: 30 Decembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Bacteriile care traiesc si se inmultesc in interiorul nasului pot fi deosebit de periculoase, sustin oamenii de stiinta, care au studiat atent natura agentilor patogeni din caile respiratorii si actiunea lor concreta in mediul inconjurator.

Stafilococul auriu pare sa fie cea mai amenintatoare bacterie din cavitatile nazale umane, persoanele infectate putand fi sursa multor infectii dificil de tratat, mai ales in unitatile spitalicesti.

Stafilococul auriu si alte bacterii periculoase din nas

Cercetatorii Universitatii de Medicina din Standford au decis sa acorde o atentie deosebita bacteriilor periculoase care ar putea exista in nasul uman si care, la un moment dat, manifesta un potential mare de imbolnavire atat pentru purtatori, cat si pentru persoanele care contacteaza agentii patogeni.

Astfel, oamenii de stiinta din Standford au testat 12 persoane sanatoase si au descoperit ca anumite cavitati adanci ale nasului, rareori evaluate de medic, pot fi adevarate "rezervoare" ale bacteriei Staphylococcus aureus. Aproape o jumatate din tulpinile Stafilococului auriu sunt rezistente la antibiotic, unele dintre ele pot sa nu afecteze in niciun fel starea de sanatate, pe cand altele pot genera infectii grave, cu potential chiar letal.

In lumea medicala se stia deja ca stafilococul auriu poate sa traiasca la nivelul pielii si in alte cavitati adanci ale nasului. Cu toate ca exista cai de a elimina aceasta bacterie, ea revine de regula dupa cateva saptamani sau luni de la incheierea tratamentului. Iar faptul ca Stafilococul auriu poate sa traiasca in regiuni foarte adanci ale cavitatii nazale explica intr-o anumita masura de ce bacteria recidiveaza de cele mai multe ori: este foarte usor de transmis, intrucat nu este depistata printr-un control medical de rutina.

Cercetatorii specializati in microbiologie si imunologie de la Universitatea Standford spun ca o treime din toata populatia Pamantului este purtatoare permanenta a Stafilococului auriu, o alta treime este purtatoare ocazionala, iar restul populatiei nu prezinta aceasta bacterie in organism. Iar cum nu toti purtatorii de Staphylococcus aureus se imbolnavesc, ei nu stiu ca pot transmite cu usurinta o bacterie periculoasa pentru altii si nici ca trebuie sa urmeze un tratament in acest sens.

Periculos este momentul in care un purtator ajunge sa fie internat in spital cu o afectiune oarecare, cu sistemul imunitar slabit sau cu un risc mare de a suporta o procedura prin care pielea este penetrata: in acest caz, Stafilococul auriu devine o problema majora. Cand aceasta bacterie patrunde in fluxul sanguin printr-o rana, incizie sau procedura de cauterizare, poate cauza complicatii foarte periculoase, precum septicemia, pneumonia sau infectia valvelor inimii.

Interesant este ca cercetatorii din Standford au mai depistat o bacterie care concureaza acerb cu Stafilococul auriu: este vorba despre Corynebacterium pseudodiphtheriticum, care traieste tot in regiunile foarte adanci ale cavitatii nazale.

Vecinatatea celor doua bacterii poate fi utila pentru lumea medicala, cred oamenii de stiinta, deoarece este posibil ca bacteria Corynebacterium pseudodiphtheriticum sau unele produse moleculare pe care le genereaza, sa fie utile in tratarea mai eficienta a infectiilor cauzate de unele tulpini ale stafilococului auriu.

Concluzia cercetatorilor a venit dupa ce s-a constatat un fenomen nestiut pana in prezent: cu cat exista mai multe bacterii Corynebacterium pseudodiphtheriticum la nivelul nasului, cu atat numarul microbilor Staphylococcus aureus scade. Explicatia ar putea fi aceea ca moleculele bacteriilor Corynebacterium pseudodiphtheriticum ar putea inhiba cresterea stafilococului auriu.

Cat de periculos este Stafilococul auriu

Stafilococul auriu este o bacterie comuna care traieste la nivelul nasului si al tesutului cutanat si care poate cauza o serie intreaga de infectii, blande sau severe, cele mai grave putand fi cauzatoare de moarte. Pacientii spitalizati sunt expusi in cea mai mare masura acestei bacterii cu multe tupini foarte rezistente la antibiotice, mai ales daca prezinta rani sau sunt supusi unor interventii medicale invazive.

In general, stafilococul auriu poate fi gasit la 2-3 persoane din 10, care poarta microbul in interiorul cavitatii nazale. Acest fenomen poarta numele de "colonizare", intrucat bacteria este prezenta, dar nu cauzeaza o infectie. Zona axilei, zona pubiana si alte regiuni corporale cu piele pliata sunt medii in care Stafilococul auriu traieste si se inmulteste.

Stafilococul auriu poate fi transmis prin contact cutanat sau atingerea suprafetelor contaminate. Igiena persoana insuficienta sau nebandajarea ranilor deschise sunt doi factori principali ai instalarii infectiilor cauzate de Stafilococul auriu. Spalarea temeinica a mainilor si mentinerea locuintei curate (indepartarea frecventa a prafului din mediul ambient) sunt doua masuri importante de prevenire a contactarii Stafilococului auriu, de vreme ce aceasta bacterie este raspandita si in natura, mai ales in locurile murdare.

Cele mai comune infectii cauzate de Stafilococul auriu sunt:

- abcesele cutanate;
- impetigo (infectie a pielii care afecteaza in special nou-nascutii si scolarii);
- meningita;
- osteomielita;
- pneumonia;
- flebita septica;
- endocardita (infectia valvelor inimii);

Majoritatea infectiilor cu Stafilococul auriu sunt tratabile prin administrarea unui tratament cu antibiotice. Chiar si asa, exista sanse destul de mari ca bacteria sa supravietuiasca tratamentului antibiotic, cel mai probabil din cauza unei mutatii genetice.

Tulpinile rezistente ale Stafilococului auriu sunt cunoscute sub denumirile de MRSA sau organisme multirezistente. Abuzul de antibiotice ajuta aceste tulpini sa capete rezistenta, iar folosirea exagerata a produselor dezinfectante poate sa reduca eficienta medicamentelor. Din acest motiv, mentinerea curateniei mainilor necesita doar utilizarea apei si a sapunului, fara sa fie necesara folosirea dezinfectantelor puternice.


Citeste si despre:

Tipuri de alergii Astmul bronsic la adolescenti si adulti Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Astmul bronsic la copii Infectiile urechii Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Care este diferenta dintre virusuri si bacterii Bacteriile din aerul conditionat Cum influenteaza bacteriile intestinale greutatea? Meningita meningococica, boala provocata de bacteria Neisseria meningitidis Banii: purtatori de bacterii si boli