XALATAN, solutie oftalmica

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Fiecare mililitru (1 ml) contine:
Ingredient activ: latanoprost 50 micrograme;
Alte ingrediente: clorura de benzalconiu, clorura de sodiu, fosfat dihidrogen de sodiu monohidrat, fosfat disodic anhidru siapa pentru injectie.
Fiecare flacon de Xalatan contine 2,5 ml solutie ce corespunde la aproximativ 80 picaturi.

Actiune terapeutica
Ingredientul activ al Xalatan este latanoprost, care apartine unui grup de medicamente cunoscute sub denumirea de prostaglandine. Xalatan scade presiunea oculara, crescand eliminarea lichidului din interiorul ochiului.

Indicatii
Xalatan se foloseste in tratamentul glaucomului si al hipertensiunii intraoculare, stari in care presiunea intraoculara este crescuta.

Doze si mod de administrare
Pentru adulti: se administreaza o picatura de Xalatan in ochiul afectat o data pe zi, de preferat seara. Daca trebuie sa folositi si alte picaturi pentru ochi, trebuie sa asteptati cel putin 5 minute inainte de folosirea acestora. Daca purtati lentile de contact, scoateti lentila (lentilele), picurati 1 picatura in ochiul dvs. si asteptati 15 min inainte de a va pune lentilele la loc. Daca uitati sa folositi picaturile pentru ochi la timpul potrivit, asteptati pana vine timpul pentru urmatoarea doza. Nu administrati o picatura in plus pentru a o compensa pe cea uitata.
Xalatanul nu se recomanda copiilor.
Respectand punctele de mai jos va veti asigura ca Xalatanul este folosit corect:
1. Rasuciti pana la desfacere invelisul protector extern al flaconului.
2. Scoateti dopul intern al flaconului.
3. Trageti usor in jos pleoapa inferioara a ochiului afectat.
4. Aduceti flaconul aproape de ochi si apasati usor, astfel incat o picatura sa cada in interiorul ochiului.
5. Puneti dopul inapoi.
Masuri de precautie
Inaintea folosirii Xalatanului trebuie sa informati medicul dvs. daca: sunteti alergic la vreunul din ingredientii Xalatanului, sunteti insarcinata, doriti sa ramaneti insarcinata sau alaptati copilul. Nu lasati medicamentul la indemana copiilor.

Reactii adverse
Xalatan este de obicei bine tolerat, dar poate aparea o roseata usoara a ochiului. Puteti avea senzatie de corp strain in ochiul dvs. Daca portiunea colorata a ochiului dvs. (iris) este un amestec de culori ex. albastru-maroniu, verde-maroniu, gri-maroniu sau galben-maroniu, veti putea observa o modificare foarte lenta a culorii ochiului intr-o anumita perioada de timp. Irisul poate deveni mai maroniu si apare mai inchis la culoare. Diferenta de culoare a ochiului poate fi mai evidenta daca se trateaza numai un ochi. Modificarile vizibile ale culorii ochiului sunt foarte rare la pacientii cu culoare "pura" a ochilor ex. albastri, gri, verzi sau caprui. Xalatanul poate determina inchiderea culorii, ingrosarea si cresterea genelor dvs. Rareori s-a observat o reducere a vederii datorata unei umflaturi ce apare in retina, in principal la pacientii la care cristalinul a fost scos sau inlocuit cu unul artificial. Daca acest fapt se intampla, contactati medicul imediat. Inflamatia irisului a aparut foarte rar. Ca si in cazul altor picaturi, daca vederea se tulbura cand puneti picaturile prima data, asteptati pana senzatia dispare inainte de a conduce masina sau a opera alte utilaje. Putini pacienti care folosesc Xalatan au prezentat roseata pielii. Spuneti medicului dvs. daca observati orice reactie secundara nedorita.

Citeste si despre:

Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor Ambliopia Orjeletul si Salazionul Conjunctivita - cauze, simptome, tratament Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Alergiile cauzate de animalele de companie Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi