Wilzin, capsule

Prospect

Publicat: 11 Iunie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Wilzin este un medicament care contine substanta activa zinc. Acesta este disponibil sub forma de capsule (albastre: 25 mg; portocalii: 50 mg).

Indicatii
Wilzin se utilizeaza pentru tratarea bolii wilson. Boala Wilson este o tulburare ereditara rara in care pacientilor le lipseste o enzima necesara pentru eliminarea din organism a cuprului continut in alimente. Aceasta duce la acumularea de cupru in organism, mai intai in ficat, apoi in alte organe, cum ar fi in ochi si in creier. Aceasta acumulare provoaca o varietate de efecte, intre care boli hepatice si afectiuni ale sistemului nervos. Deoarece numarul de pacienti cu boala Wilson este scazut, boala este considerata rara, iar Wilzin a fost desemnat medicament orfan (un medicament folosit in boli rar intalnite) la 31 iulie 2001. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Wilzin trebuie initiat de un medic cu experienta in tratarea bolii Wilson. Doza obisnuita pentru adulti este de 50 mg de trei ori pe zi. La copii se utilizeaza o doza redusa. Wilzin trebuie sa se administreze pe stomacul gol, cu cel putin o ora inainte de masa sau la doua - trei ore dupa masa. Tratamentul cu Wilzin se face pe termen lung. Pacientii care trec de la un agent chelator (un alt tip de medicament pentru boala Wilson) la Wilzin trebuie sa continue utilizarea agentului chelator timp de doua pana la trei saptamani dupa inceperea tratamentului cu Wilzin, deoarece Wilzin incepe sa actioneze pe deplin dupa o anumita perioada de timp. Doza maxima de Wilzin este de 50 mg de cinci ori pe zi. Pentru informatii suplimentare, a se consulta prospectul.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Wilzin este cationul de zinc (zinc incarcat pozitiv), care blocheaza absorbtia cuprului din regimul alimentar. Aceasta actioneaza prin stimularea producerii de catre organism a unei proteine numite metalotioneina la nivelul celulelor mucoasei intestinale. Aceasta proteina se leaga de cupru si previne transferarea acestuia in sange. Cuprul este apoi eliminat din organism in fecale. In timp, cantitatea de cupru din organism scade, ameliorand simptomele bolii. Zincul este utilizat pentru tratarea bolii wilson din 1958.

Contraindicatii
Wilzin nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la zinc sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Wilzin (observate la 1 pana la 10 din 100 de pacienti) sunt iritatia gastrica (iritarea stomacului) si concentratiile sanguine ridicate ale enzimelor (amilaza, lipaza si fosfataza alcalina). Iritatia gastrica are, de obicei, forma cea mai grava la prima doza de dimineata si dispare dupa primele zile de tratament. Amanarea primei doze pana mai tarziu in cursul diminetii sau administrarea dozei cu o cantitate mica de alimente ce contin proteine, cum ar fi carne, ar putea fi de ajutor. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Wilzin, a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Opiu Otoscleroza Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul